Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky


[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 280 [Dalších 210 >>] 
 Cukinovy mišmaš / bradhalRecepty - bez masa + přílohy

Postrouhám cuketu, cibuli, česnek, jakoukoli uzeninu (párky, šunkový salám, točený, špekáčky, anglickou...), taky třeba pár brambor, přidám sůl, pepř, vegetu, trochu majoránky nebo provensálského, nahážu tam vejce (kolik zrovna mám, někdy jedno, někdy šest), pokud to moc teče, tak přidám mouku. Mazáním a vysypáváním plechu se nezdržuju, dám to na pečící papír na plech. Příprava deset minut, pečení podle množství. Před koncem to posypu postrouhaným sýrem (často ho i kopec narvu přímo do toho základu). Dá se jíst teplé i studené.
Je to primitivní, dietní, zeleninové, bez nádobí a je toho moc.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 12.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tabuleh (kuskus)/ jeannyRecepty - hlavní jídla

Tabuleh - nechat nasáknout kuskus podle návodu (každý je prevít jiný, třeba ten, co mám doma, dávám cca 1,5 hrnku vroucí vody, mírně osolené, do ní 6 lžic kuskusu, vařit cca 10 minut, pak nechat dosáknout).
Nakrájet 1/2 salátové okurky nadrobno, 2 rajčata nadrobno, 2 jarní cibulky na kolečka, vmíchat do uvařeného kuskusu.
V misce vidličkou prošlehat cca 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, trošku soli a pepře a utřený malý stroužek česneku.
Vmíchat do těstovinovo-zeleninové směsi.
Dětem trošku přislazuji. Dobrý je i druhý den studený.
Na pečící papír dám rybu a cuketu nakrájenou na plátky. Rybu osolím, opepřím, zakápnu citronovou šťávou. Cuketu posypu grilovacím kořením (máme nejraději česnekové grilovací od Vitany). Rybu i cuketu pokapu olivovým olejem a strčím na cca 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
Více ...
Vložil: Bluemar dne 4.7.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rumové řezy / vodomilkaRecepty - hlavní jídla

Těsto:
30 dkg hladké mouky
5 dkg tuku na pečení
15 dkg cukru
1 vejce
1 lžička amonia
1 lžíce kakaa
2 lžíce mléka

 Zpracujeme těsto, vyválíme z něj dvě placky a upečeme na plechu.

Náplň:
1/2 l mléka
6 lžic maizeny
2 žloutky

"Uvaří" se hustou kaši - přivedeme až k bodu varu ale nevaříme. Pak se přidá 1 vanil.cukr. Necháme vychladnout. Utřeme 1/4 kg másla a 1/4 práškového cukru. Studený krém zamícháme do máslového a ještě chvíli třeme.Spodní placku potřeme polovinou krému, poklademe dětskými piškoty, ty pokapeme rumem, potřeme druhou polovinou krému a navrch druhou placku.

Polijeme čokoládovou polevou:
8 dkg másla
2 lžíce kakaa
1 lžíce Maizeny
8 dkg cukru
2 lžíce mléka

Přivedeme až k bodu varu ale nevaříme. Ať vám chutná. Ještě doplňuji, že při pečení smrdí, smrdí, smrdí a po naplnění a polití polevou se musí nechat de druhého dne uležet.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 24.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuře na kari s hermelínem / simona1Recepty - hlavní jídla

Ingredience:
1 kuře naporcované nebo jen nejlepří části kuřátka (kuřecí stehna s kůží, kuřecí prsa s kůží)
2 ks hermelínu
1 kelímek smetany 33% (250 ml)
sůl
*kari
koření na pečené kuře (pokud je tam sůl, již nesolit*)


Postup přípravy: Kuře naporcujeme, osolíme (popřípadě můžeme použít koření na kuře) a posypeme kari (podle toho, kdo jak má rád). Vyskládáme do zapékací misky nebo varného skla. Poklademe nakrájeným hermelínem a pokladmeme plátky másla (nemusí být). Zalijeme smetanou a pečeme přikryté 45 min. do změknutí. Poté odkryjeme a dopečeme kůrčičku.
Podáváme s americkými brambory, vařenými brambory, rýží.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 15.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hrk hrk buchta / mart 2 Recepty - pečení

inspirace z http://www.ceske-vanoce.cz/cz/k3,194,199-sladkosti/c695-hrk-hrk-buchta-ole/

Hrk hrk buchta (Olé)

Suroviny:

Těsto:
- 1 hrnek cukru krystal
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 celá vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 0,5 hrnku mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
 
Krém:
- 2 plechovky mandarinkového kompotu
- ztužovač šlehačky
- 250 ml šlehačka ke šlehání
- vanilkový pudink bez vaření
Postup:
Suroviny na těsto smícháme a pečlivě promícháme, nalijeme do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu. Pečeme ve středně předehřáté troubě cca 15 min.
V průběhu pečení si připravíme krém - suroviny dáme do uzavíratelné nádoby (kompoty včetně šťávy), nemícháme, nádobu zavřeme a několika rychlými pohyby nádobou "zahrkáme".
Během několika vteřin vznikne hustý mandarinkový krém. Krém můžeme na dobu, než nám úplně vychladne upečená placka, vložit do lednice. Pak krém namažeme na vychladlou placku a můžeme servírovat.
Více ...
Vložil: Bluemar dne 13.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 střecha z BeBe / simona1Recepty - pečení

1 balíček světlých bebe sušenek
1 balíček tmavých bebe sušenek
15 dkg moučkového cukru
20 dkg másla
50 dkg obyčejného jemného tvarohu (ne, z vaničky)
rum
2 banány

Postup:
Utřeme máslo s cukrem, tvarohem, ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici bebe sušenky- 3 řady po 7 kusech. Střídáme světlou s tmavou barvu. Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát obráceně. Rozetřeme zbytek krému, na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.
Banány můžeme nahradit i jiným ovocem, které máme rádi. Nejlepší je nechat přes noc uležet, aby se bebe natáhly.

Tohle dělala mamka o víkendu a je to moc dobrý.
Více ...
Vložil: Bluemar dne 10.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vepřové s jablky na hořčici (Časopis Apetit 2006 a hodnotitelka tunte) / bradhalRecepty - hlavní jídla

Pro 4 osoby, příprava 5 minut, vaření 20 minut

4 cca 150 g vepřové kotlety
2 lžíce olivového oleje
2 jablka, bez jádřinců a rozkrájená na osminky
1 cibule, rozpůlená a pokrájená
hrstka natrhaných lístků šalvěje nebo 2 lžičky sušené
100 ml kuřecího nebo hovězího vývaru (i z kostky)
2 lžičky dijonské hořčice
sůl a pepř na dochucení

1. Kotlety potřete z obou stran trochou olivového oleje a ochuťte pepřem (ideální je čerstvě mletý) a solí (nejlépe hrubou mořskou). Rozpalte velkou hlubší pánev a opékejte na ní kotletyz každé strany dvě minuty, aby dostaly pěkně zlatavou barvu. Přesuňte na talíř. Na pánev přilijte ještě trochu oleje a vložte na ni jablka (krásně vypadají červená) i půlkolečka cibule a opékejte je, dokud jablka nezvláční; trvá to kolem pěti minut.
2. Přilijte horký vývar, přidejte šalvěj a hořčici - může být i jakákoli jiná, jakou máte po ruce, třeba kremžská - poté na pánev vraťte vepřové. Nechte všechno asi deset minut probublávat, aby se asi třetina omáčky odpařila a maso bylo pěkně propečené. Podávejte se šťouchanými bramborami a/nebo dušenou zeleninou.

Jiná verze: Nakrájejte 4 brambory a opečte je s jablky a cibulí. Přilijte víc vývaru - škrob z brambor omáčku zahustí.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 31.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Řízky v papiňáku / simona1Recepty - hlavní jídla

doba přípravy je cca cca 30 min.
Ingredience:
4 hovězí plátky, (dělám i z vepřového)
sůl, pepř,
strouhanka,
2 vejce,
olej,
1 PL hořčice,
3 PL kečupu,
asi 2 1/2 dl vody


Příprava:
Naklepané, osolené a okořeněné řízky obalíme ve strouhance.
Strouhanku lehce paličkou vtlačíme do řízků, namočíme do vajíček a
zprudka opečeme na oleji.
Do tlakového hrnce dáme olej, vmícháme hořčici a kečup.
Směs zředíme vodou a dochutíme vegetou popř. česnekem.
Do této omáčky vložíme řízky, zavřeme tlakový hrnec a dusíme 20 min.
Doporučená příloha:
rýže, brambory

Více ...
Vložil: Bluemar dne 30.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Marinady / simona1 (Žena a kuchyně)Recepty - bez masa + přílohy

Papriková
8lžic oleje, 1stroužek česneku,1/2lžičky soli,1/2lžičky ml. pepře, 1/2 červené papriky, 1/2lžicky worcesteru.
Česnek prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami, maso necháme odležet nejméně hodinu

Jogurtová
2,5dl b. jogurtu, 2lž. olivového oleje, 2 stroužky česneku, čerstvé bylinky, sůl
česnek prolisujeme, omyté bylinky nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a oliv. olejem, dochutíme solí, pepřem. Necháme odležet asi 2 hodiny

Vinná
3,7dl červeného vína, 3lžíce octa, 1bobkový list, 5 kuliček celého pepře, olej. Vše smíchat

Bylinková(na ryby)
3dl slunečnicového oleje, 2hrsti sekaných bylinek(pažitka, petržel, rozmarýn, tymián, bazalka), 1lžička čerstvě mletého pepře, 1stroužek prolisovaného česneku, 1lžička nastrouhané citr. kůry
Vše promícháme a vychladíme, poté rozmixujeme ponorným mixerem, obalíme v tom maso.

Pepřová
2dl oliv. oleje, 5lžic barevného pepře, 2lžíce sterilovaného zeleného pepře, 1 chilli paprička.
Olej, pepř, chilli rozmixujeme, obalíme maso, necháme odležet 12hodin.

Karamelová
3dl karamelu, 10chilli papriček, 2lžíce oleje, 1lžička sladké papriky
papričky nakrájíme, vložíme je pánev s olejem, krátce opečeme, přidáme mletou papriku a okamžitě zalijeme karamelem. Směs přivedeme k varu, odstavíme ji a necháme vychladnout. Maso marinujeme min 4hodiny a poté je pečeme na alobalovém tácku na grilu nebo na teflon. plechu či pánvi.

Medová
3dl medu, 1palička česneku, 2chilli papričky, 4lžíce sojové omáčky, 2lžíce oleje.
Česnek prolisujem, papričky nasekáme na drombno, vše na oleji opečeme do zlatova, přidáme soj. omáčku a met. necháme vychladnout, maso marinujeme 1den, pečeme na teflonu nebo pánvi

Hot Wings(na 12kuř. křidýlek)
1cibule, 4lžíce kečupu, 2stroužky česneku, 1 chilli paprička, sůl
Česnek a cibuli nakrájím nadrobno. Chilli papričku rozpůlíme, vyjmeme jadřinec, opláchneme a nasekáme najemno. připravené suroviny smícháme s kečupem, ochutíme solí.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 16.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Marináda / marfiRecepty - hlavní jídla

2 lžíce oleje
3 lžíce kečupu
1 lžíce medu
jedna malá cibulka hodně najemno nakrájená
trocha soli
bazalky a oregána
špetka skořice (já dávám víc, protože mi chutná)

(v originále je přidat sojovou omáčku a česnek, nedávám ani jedno a chutná nám to i bez toho skvěle) Tohle vše smíchat, podle chuti přidat třeba víc medu, nebo kečupu.. atd.. no a do toho namočím kuřecí maso - stačí na půl hodiny, ale čím dýl tím líp. Pak dám na pánev (v paneláku gril nemám), v létě na chatě na gril a postupně opékám a potírám zbytkem omáčky. Karamelizuje to, takže doporučuji teflonovou pánev. Zbytek omáčky pak mírně prohřeju (aby se to pěkně spojilo) na pánvi a nebo na misce nad grilem, a podávám s brambory a nebo chlebem, ohřátou omáčkou maso ještě poleju a jsem vždycky za hvězdu :) takže doporučuji. :)

Více ...
Vložil: Bluemar dne 7.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 280 [Dalších 210 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.