Myšička21 |
|
(10.7.2011 13:29:36) Ahoj holky, už asi po milionté nám dneska v noci díky bouřce zase zkyslo čerstvé plnotučné mléko Dá se z něj něco udělat, uvařit, upéct nebo tak krom tvarohu nebo odnešení sousedce které chutná (u nás doma ho nepije tedy nikdo ) Zatím je jen lehce nakyslé. Myslela jsem že třeba na kulajdu by to vadit nemuselo, ale jo srazilo se a mám zase "jen" ten tvaroh Asi tedy takto svařím i ten zbytek a budou halušky, nic jiného mě nenapadá jenže to nemůžu dát malé, to už je moc slané A můžou děti vůbec zkyslé mléko? Nemyslím jen toto, ale všeobecně, třeba kefír, kyšku apod. a jestli by mohli i toto, tak jak upravit? Malé je 16 měsíců... Čerstvé dostává tak 2x do týdne k pití nebo do něj dělám nemléčné kaše Díky moc za tipy a rady
|
KlaudieS+M+E |
|
(10.7.2011 13:31:09) Za stálého míchání vylít do záchoda.. Zkyslý mlíko bych nedala
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 13:53:24) Klaudie, to nemyslíš vážně, že ne? Takovéto plýtvání Pít ho taky nemusim, ale dále zpracovat se jistě dá
|
KlaudieS+M+E |
|
(10.7.2011 21:41:05) No to myslím úplně vážně... To, že vyliju zkyslý mlíko mi přijde stejně samozřejmý jako že vyhodím plesnivý chleba nebo shnilý jablko. Jestli to bereš jako plýtvání Tvoje věc, já mám radši nezkažené potraviny
|
vasjo | •
|
(4.10.2011 10:59:11) A z čeho myslíš, že se dělá tvaroh? A některé sýry? Jen ze zkyslého mléka.
|
Liba |
|
(4.10.2011 20:26:08) Ze zkyslého mléka (ovšem pokud je alespoň trochu kvalitní) je možné udělat tvaroh. Zahřát a je to.
|
|
|
mleko | •
|
(27.4.2013 15:40:38) Jo, čerstvé mléko se nekazí, jen kysne. A pak se z toho dělá tvaroh, sýry nebo acidko. Muj otec to i normálně pije samotný. Ale nemluvím o trvanlivém mléce, to se kazí a nemělo by se konzumovat!
|
|
|
|
|
ChemicalJane + 4 |
|
(10.7.2011 13:31:45) máma má recept na nějakou buchtu ze zkyslého mléka je prej nejlepší.. zjsitím a pak si matně pamatuji, že dřív dělala máma ze zkyslého mléka tvaroh, ale to už si fakt moc nepamatuju
|
|
neznámá |
|
(10.7.2011 13:33:44) Leklo se bouřky?
Udělej palačinky nebo lívance.
|
|
maximin |
|
(10.7.2011 13:45:40) Ze zkysleho jsou nejlepsi palacinky. Da se jeste pouzit do testa na housky. Bublanina se da udelat ze zkysleho. Muzes ho dat do jakehokoliv testa, nemuzes ho pouzit na omacku nebo polivku, to se ti srazi a je konec.
|
|
Staronová.luc |
|
(10.7.2011 14:34:27) Já bych ho vylila do záchodu. Rozhodně bych neměla chuť jíst palačinky ze zkyslého mléka nebo upéct buchtu. Já mám mlsnej čumák a určitě by mi z toho bylo zle.
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 15:11:30) Meegy, kdybych mléko chtěla vylít do záchodu, tak už jsem to dávno udělala a rozhodně bych nezakládala toto téma
|
|
holka anonymka |
|
(10.7.2011 21:31:58) a z čeho myslíš, že se vyrábí sýr a tvaroh? Bez zkyslého mléka by to jaksi nešlo
|
Jahala. |
|
(10.7.2011 21:41:03) Jo, ale za použití čistých mlékařských kultur, takže celý ten proces je pod kontrolou a naopak ty dobré mikroorganizmy vlastně zaberou prostor těm špatným a vlastně je nepustí k tomu aby to mohli zkazit
|
|
|
mleko | •
|
(27.4.2013 15:49:25) Pár lidí tady řeklo, že ze skyslého mléka jsou palačinky i lívance lepší než z obyčejného. A mají i zdravé bakterie navyše
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(10.7.2011 14:53:52) Udělej z toho tvaroh!!!! A pokud myslíš, že by""s ho nevyužila, tak lívanečky. Já nechávám na takovéto věci zkysnout mléko schválně a někdo by to lil do záchodu
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 15:22:59) Barbaro, a nejde to v těch lívanečkách, nebo jak píšou holky i palačinkách, cítit? Jako že jsou jiné? A můžu to pak dát i malé? Jo a ještě jestli ty palačinky můžu schovat i do druhého dne, mléka je přes litr, tak to bude hodně lívanců/palačinek spíš těch palačinek, nemám lívanečník a hlavně jsem lívance ještě nikdy nedělala
|
maximin |
|
(10.7.2011 15:31:41) Mysicko, vim, ze jsi se neptala me, ale vnutim se
Muzes je normalne nechat do druheho dne, nic e jim nestane (pro klid v dusi je muzes dat do lednice, ja je nechavam mimo a dobry) Palacinky z kyseleho jsou takove jemnejsi, trochujakoby sametovejsi nebo jak to popsat.
A muzes udelat "falesne livance", udelej testo na palacinky, ale pridej do nej prasek do peciva, delej je na normalni panvi, pokud mas nejakou mensi, tak idealne.
A muzes cast palacnek naplnit masem se spenatem a zapect. A hned je litr malo
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(10.7.2011 15:37:59) My jsme ty lívančeky jedly coby děti furt a nikdy se nikomu nic nestalo. Z nezkyslého mléka ani lívanečky nedělám, maximálně palačinky, ale i na ty mám radši mléko zkyslé. Do druhého dne nevím, jestli vydrží, mně by teda nevydržely, vždycky jsou hned pryč Děti mám malinké, takže ty palačinky zatím nejedí. Ale mám bratra 9/2009 a ten je jí a v pohodě.
|
|
|
|
fisperanda |
|
(10.7.2011 15:09:43) Mlíko vážně kysne kvůli bouřce? Nerýpu, jen se ptám, mě by to zajímalo.
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 15:15:34) Fisperando, to opravdu čerstvé ano, nevim čím to, ale děje se to. Nemusí tedy vždycky, ale my tu máme asi nějakou divnou zónu nebo co že když mlíko nepřevaříme alespoň 5 minut, tak nám při bouřce zkysne Jestli je to změnou tlaku nebo já fakt nevim Asi proto mléko homogenizují aby k tomu nedocházelo, ale to homogenizované nechce dcerce dávat... A lehká pasterizace (62°C po dobu 30min., vyčetla jsem na googlu) stačí ke zničení škodlivých breber, zachová ty dobré, ale proti sražení při bouřce to nestačí
|
fisperanda |
|
(10.7.2011 15:22:10) To je zajímavý, díky
|
|
Jahala. |
|
(10.7.2011 21:38:14) Tvaroh bych udělala, ale pít malému dítěti bych to nedávala kvůli nejistotě jaké mikroorganizmy jsou za zkysnutíproč . Jinak homogenizace vadí? proč to nechceš dávat malé? je to jen mechanické rozbití tukových kuliček na takovou velikost, že se už pak tak snadno neshlukují a díky tomu nevyvstává smetana a je tím zaručena stejná tučnost v celém objemu. Nic škodlivého v tom není
|
|
|
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 17:57:23) Holky, díky všem moc za rady udělala jsem palačinky a všichni měli boule za ušima až jsme se přežrali nesnědli jsme tedy ani polovinu, ale myslím že než půjdeme spát, tak padnou a už nikdy ani kapka mléka na zmar
|
|
*Niki* |
|
(10.7.2011 18:15:03) Vylila do záchoda, bez pardonu a vůbec bych neuvažovala o zpracování. A doufám, že nepůjdu na návštěvu k někomu, kdo zpracovává zkažené věci Fuj. Taky nám zkyslo mléko, hned několik, asi 5 flašek (přinesla sousedka, která odjela narychlo na dovolenou, a měla nakoupeno z farmy - čerstvé). Hnus to byl už druhý den. Děti to nezvládly v omáčce, já v kávě. Šlo to do záchodu.
|
Myšička21 |
|
(10.7.2011 18:28:50) Nikitos, tak potom bacha na tvaroh, jogurty, pacholíky, zrající sýry... vpodstatě vše co je ze "zkaženého" mléka a myslím že je toho víc, nejen mléčné výrobky... jó neřeknu plesnivé a shnilé ovoce a zelenina, zasmrádlé maso, plesnivé pečivo, to je jiná, tam jde o život... A jen tak mimochodem, jestli jíš něco kde je strouhanka, tak to je vlastně "zkažené" pečivo
|
angrešt |
|
(10.7.2011 19:45:30) Mezi jogurty, sýry a spol. a zkyslým mlékem je velký rozdíl. Jogurty a sýry se očkují čistými kulturami bakterií, které neprodokují žádné toxiny a jsou nekontaminované. To, čím se infikovalo zkyslé mléko, je naprosto ve hvězdách. Někdy jsou to zcela neškodné kmeny, někdy kmeny patogenní. Takže obavy ze zkyslého mléka jsou zcela opodstatněné. Většinou není problém se zkyslým mlékem, které se druhotně tepelně opracuje (viz. rady do palačinek apod.). Ale syrové je rizikové podobným způsobem, jako zkažená zelenina či plesnivé pečivo. Ano, i na pečivu se může vyskytnout ušlechtilý kmen Penicilia. Ale to se stává spíše málokdy, pravděpodobnější je výskyt nějaké neušlechtilé plísně produkující toxiny.
|
|
|
mleko | •
|
(27.4.2013 15:45:38) Jenže čerstvé mléko se nekazí! Je to úplně normální potravina, dá se pít i využít ve vaření, a dělá se z něho třeba tvaroh. Nemluvím ale o trvanlivém mléce.
|
|
|
zerat |
|
(10.7.2011 21:52:34) Neporadím, zkažené mléko vylévám... ale zaujala mě ta spojitost s bouřkou. Fakt myslíš, že to má nějaký vliv? Já jen, že tu ze včera na dnešek byla bouřka celou noc i s krupobytím - následky na autech... ale mléko mi nezkyslo ani jedno
|
angrešt |
|
(10.7.2011 22:06:13) Zerat, mám dojem, že má. Jednak má určitě vliv takové to teploučko vlhoučko těsně před bouřkou a následná vyšší vlhkost vzduchu při a po bouřce - to podporuje množení bakterií. Ale snad by mohly mít vliv i prudké změny tlaku a poměr kladných a záporných iontů, koneckonců elektrický potenciál i tlak ovlivňují chemické reakce, tak proč by nemohly ovlivnit i denaturaci kaseinu? Ale to fakt jen spekuluju, nevím, jestli jsou to změny dostatečně významné. Vsadila bych si spíš na to zrychlené množení bakterií.
A zkyslé mléko taktéž vylévám, z důvodů již uvedených - je zkažené a nelze doma poznat, který bakteriální kmen se v něm zrovna usídlil. S jogurtem či tvarohem to nemá co dělat, ty se očkují čistými nepatogenními kulturami.
|
Myšička21 |
|
(11.7.2011 0:04:22) Angrešt, tím chceš říct že i po pasterizaci v mléce zůstávají škodlivé kmeny? A že mléko kysne kvůli nim? Nejsem odborník, ale toto se mi opravdu nezdá
|
angrešt |
|
(11.7.2011 10:41:10) Po pasterizaci tam nezůstávají, pasterizované mléko kysne kvůli náhodné vzdušné či nástrojové kontaminaci. Proto pasterizované mléko kysne ještě divočeji než nepasterizované, protože nepasterizované je do určité míry předvídatelně kontaminované kvasnými bakteriemi vyskytujícími se na kravském vemeně.
|
|
|
Meta |
|
(11.7.2011 7:00:06) Panebože, taková chytrá a vzdělaná holka a názor absolutně out. Kolik generací předků nechávalo záměrně mléko zkysnout. Tak se totiž vyrábí tvaroh a tvarohové sýry. Zkyslé mléko se mírně zahřeje a vzniklá sraženina se přecedí přes plátno a nechá vykapat. Tekutině se říká syrovátka. Zkyslé opravdové mléko je děsná dobrota, které se všechny kefíry a podobně vyráběné blivajzy nemůžou ani postavit. Rozdíl mezi zkaženým a správně zkyslým mlékem poznáš velice snadno - stačí si vzpomenout na krabicové mléko - ŠÍLENĚ SMRDÍ. Neobsahuje totiž ani ty "užitečné" bakterie. Přirozeně zkyslé mléko má příjemně nakyslou vůni. Tak voní tvaroh. A je na konzumaci VELICE prospěšné.
|
neznámá |
|
(11.7.2011 10:50:48) Mléko se nechává kysnout v teple, pak není problém. Mléko kysnuté v lednici moc pitné není, kysne stářím a přemnožením bakterií. Na chuť je trochu nahořklé.
O kysnutí za bouřky jsem ještě neslyšela. Pro většinu naší rodiny je mléko zdroj obživy. Mléko se večer podojí a cisterna ho odveze brzy ráno, ještě žádná bouřka nezapříčinila kysnutí čerstvě nadojeného a správně chlazeného mléka. Věř, že by to vyvolalo poprask.
|
|
|
|
|
Jája | •
|
(11.7.2011 0:18:45) Kyselé mléko není zkažené, je prostě jen zkyslé. Někdy z něj dělám lívance, jindy dám do buchet na zadělání, jindy přidám do tvarohu, když je tužší. Co je ale výborné, je nechat mléko zkysnout úplně, ono jakoby zhoustne, pak ho nechat dost vychladit a následně vymíchat s ovocem na koktail. Neznám nic lepšího!!! Příjemně sladkokyselé, hodně pěny, prostě fantastické pití. Někoho to ale mírně projme, ale to je mimo jiné velice zdravé. Takže já osobně zpracovávám v kuchyni, podle toho, kolik ho je a co jsme měli k jídlu v minulých dnech. Kdo tvrdí, že by to vylil do záchodu, je barbar, protože do hajzlíku vylévá báječnou a hodnotnou potravinu.
|
|
|