Jaana2 |
|
(11.9.2011 13:51:11) obecně maso nemusí jíst člověk každý den. Navíc kuřecí není už zrovna nejlepší ( z důvodu vyhnání granulovaným krmivem , bez sluníčka, ve stresu ...)
takže za mne - maso má dítě ve škole poměrně často, takže o víkendu je jen jednou, zato o to kvalitnější ( kupuji maso ( i kuře) u řezníka, ne v marketech
ve všední dny dělám hodně pomazánky ( tvaroh, rybičky, luštěninové, z tofu ...)
šunku kupuju jen kvalitní, ale málo, v podstatě jí dávám jen do školní svačiny, není třeba se s ní cpát.
Jíme hodně zeleninová/bramborová jídla, polévky, vařím i sladké ( žemlovka s jablky, nudle s mákem/tvarohem, palačinyk s tvarohem...)
Ono se třeba hodně zapomíná na jídla např. z kapusty, zelí, dobře udělaná dušená mrkev na másle je ňamka - dá se jíst klidně ke chebu s máslem, z červené řepy jsou dobrá jídla.
Ono to chce postupně taková jídla zavádět, aby si na to doma lidi zvykli, ale i ze zdravotního hlediska je to do buducna lepší.
|
Insula |
|
(11.9.2011 14:05:45) Můžeš prosím napsat, jak děláš tu mrkev??? Mám jí ráda, ale nedaří se mi tak, aby mi chutnala. A něco z té řepy??? Tedy kromě salátu. Řepu miluju. Díky.
|
|
Jaana2 |
|
(11.9.2011 14:34:40) mrkev na dva způsoby - pokud to je jako příloha k chlebu s máslem, tak jen podusit na másle, dám rovnou mrkev i máslo, případně v době dušení podlít trošku vodou, trošku osolit - pokud k bramborám, tak nejdřív zesklovatět cibulku, to už může být klíďo i na oleji, aby se máslo nepřepalovalo, zas trošku osolit Nezahušťuju moukou, nesladím . K bramborám k tomu míváme vajíčko.
Ostatně moukou nezahušťuju ani zelí, čočku, nic, mouky je všude dost. Jedině když se dělá hustá polívka, tak to občas domácí jíšku dělám, ale ne s nadšením, jen proto, že bez tý chuti to není ono. Pokud to jde, tak spíš polívku zahustím např. červenou čočkou, ta se rozvaří nebo dám víc zeleniny, půlku pak vyndám, rozmixuju a dám zpátky.
Kuřecí křídla - nechápu, co na tom lidi mají, to je jen kůže.
červenou řepu peču ( menší řepy, tak do 5-6 cm průměr) ve šlupce v remosce ( ani kořínek neodřezávat, aby nepouštěla šťávu). Pak se krásně sloupne ( peču tak 20 - 30 min podle velikosti) a normálně se dá dát jako příloha k jídlu nebo z ní pak dělat něco dál, např. zapéct, pak samo do polívky , do salátu.
Dělám i šťávu v odšťavňovači, červená řepa je zdravá a levná, pokud si člověk zvykne na tu chuť, tak je to bomba vitamínů.
A taky kapusta je opomíjená.
Holky aby to nevypadalo, že jíme super zdravě - to zas jako párek si občas taky dáme a s chutí ho sním a jedla bych to i víc, třeba takovej buřtgulášje bačta, ale prostě vím, že to není zdravý, tak se snažím to dělat jen občas.
|
Jaana2 |
|
(11.9.2011 14:36:10) jj, mrkev někdy strouhám na hrubo nebo na kolečka, na kostky nikdy, ty mám spojené se školní jídelnou
|
|
Insula |
|
(11.9.2011 16:09:14) Já měla takový starý odšťavňovač, ale manžel ho bohužel vyhodil. Takže mám smůlu. Ale upečené je zkusím. Řepu miluju i za syrova jen ke chlebu s máslem a šunkou.
Jinak na křidýlkách taky nevidím nic zvláštního.
|
|
|
|