anemon |
|
(15.1.2014 12:55:52) Prosím zkušené o pár rad pro bezlepkovou dietu.
V první řadě pečivo a těstoviny - které prodávané Vám chutná (na domácí pečení není čas), kupujete v marketu, speciální prodejně, necháte si posílat?
Pak zahuštění, co doporučíte místo dětské krupičky, kterou používám dost univerzálně do polévek (nedělám jíšku, jen lžíci té krupičky na zeleninu, aby tam něco plavalo, ale nebylo to husté)
A bramborová těsta - knedlíky, placky, bramboráky - čím nahrazujete mouku v těchto jídlech?
Vaříte si sólo, část oddělíte, nebo dáváte rodině také bezlepkovou stravu?
Pokud máte nějaké své vychytávky sem s nimi, podělte se, díky 💐
|
Lada | •
|
(15.1.2014 13:05:15) Dá se koupit rýžová krupice, já ji používám ale jen klasicky jako kaši, takže nevím, jak se zahuštěním. Na běžné počení kupuju DOves Farm v Kauflandu, na kynuté těsto Schar mix B, to mají v ALbertu, DM, Globusu. Chleba mi moc nechutná, ale kupuju krabice Labetu nebo Jipek, jen se to smíchá, buď nechá kynout a pak do trouby nebo v pekárně dát a nestarat se. Nevím, odkud jste, dá se koupit i čerstvé pečivo, ale to si musíte najít na netu podle bydliště.Dobrý je Globus a DM na bezlepkové věci. Nic mě nenapadá, dávejte konkrétní dotazy. Jinak peču každý víkend sladké, to dělám pro všechny, těstoviny, knedlíky máme každý svoje. Zahušťujeme většinou Doves, pro celou rodinu, už si zvykli.
|
anemon |
|
(15.1.2014 13:22:28) No jo, rýžovou jsem kupovala dětem, když byly malý, zkusím.
|
|
|
wer |
|
(15.1.2014 13:16:13) do polévky i pohanka, pohanková krupice
|
anemon |
|
(15.1.2014 13:23:44) To je pravda, to udělá tu správnou konzistenci a dětem to prospěje
|
|
|
Lada | •
|
(15.1.2014 13:22:12) A dobré je mrazit, upéct chleba a dát ho do alobalu po porcích, do mrazáku a pak jen vytahovat. Máme i topinkovač, ty máme 2, jeden na bezl. druhý normálně. Bez opečení mi nechutná nic.
|
anemon |
|
(15.1.2014 13:27:57) Mně totiž zatím chutná jediný a ten je pěkně drahý. Pečení z hotové směsi nedopadlo nic moc a to chleba doma peču (bez pekárny, ta mi nevyhovuje)
|
anemon |
|
(15.1.2014 14:09:27) Mám ji já, děti půjdou také na odběr a pak se uvidí.
Klasické příznaky nemám, jen mám chronickou anémii, jsem hubená, loupou se mi nehty, trochu vyrážky v obličeji, nic konkrétního. Odběr udělala hematoložka na kde co, vadilo jí, že neví, proč anemizuju a našla, jsem jí vděčná, dost lidí mi přisuzovalo anorexii.
|
|
|
|
|
tymothy | •
|
(15.1.2014 14:07:09)
Tak vezmu to popořadě. Jediné pečivo, které se dá jíst a i mě docela chutná je Schar (samozřejmě je ale také nejdražší). Všechno ostatní, které jsem kdy měla, mi připadalo jako guma...Ideální je péct si ho doma - alespoň když to jde...(Chuťově teda také žádný zázrak, ale vyjde to levněji) Těstoviny - kupuji kukuřičné Sam Mils, potom v Lidlu mají kukuřično-cizrnové (také jsou docela dobré). Do polévky z těstovin kupuji buď rýžové nudle a nebo pohankové mušičky.
Nakupuji většinou ve zdravé výživě a nebo v Glóbusu (ve výživě mám slevu, takže to vyjde levněji) - co jsem koukala na e-shopy, většinou nejsou zrovna nejlevnější a po přičtení poštovného se mi to nevyplatí.
Do polévky na zahuštění používám pohankovou krupici (někdy rozmíchanou s vajíčkem) - dá se koupit i rýžová, ale je jemnější a chuťově si jí v polévce moc neumím představit.
Bramborová těsta - osvědčila se mi přímo směs na bramborové knedlíky od Labety (existuje ještě levnější směs na bramborové klouzáky, ale ta je fakt hnusná...) Dlouho už se chystám zkusit je z brambor a zahustit nějakou jednodruhovou moukou nebo jejich směsí - z těch běžně dostupných můžeš koupit pohankovou, rýžovou, kukuřičnou a jáhlovou - ale ještě jsem se k tomu nedostala...
Add rodina: Vařím většinou jedno jídlo pro všechny - mimo specialit typu žemlovka, buchtiček se šodó...to by nás finančně zrujnovalo. :-D
|
anemon |
|
(15.1.2014 14:17:15) díky.
Bramborové knedlíky jsou u nás oblíbené, tak vaříme domácí, budu to muset vyzkoušet.
|
|
|
anemon |
|
(16.1.2014 8:58:35) Sáro - ten mi dala na ochutnání sousedka a je fakt moc dobrej.
|
|
|
Romča+V.6/03+L.5/08 |
|
(15.1.2014 14:47:52) hodně receptů a zkušeností čerpám tady http://www.ivako.cz/
vše co jsem zatím pekla je jednoduché a hlavně chutné
|
|
berta+2 |
|
(15.1.2014 14:50:55) Jíšku jsem si zvykla dělat z bílé směsy od Doves Farm(Kaufland), dcera má bezlepkovou, zahušťuji tak pro celou rodinu, kromě mě nikdo nic nepozná...Na pečení střídám Schar, Doves Farm, Jizerku, podle druhu moučníku, chce si to ozkoušet. Na bramborové těsto se mi osvědčila Jizerka, dokonce mi chutná víc než z mouky pšeničné (knedlíky, halušky, šišky...). Pečivo v obchodech je nehorázně drahé, takže raději péct a mrazit. Na různé zavářky do polévek používám pohankovou mouku, rýžové nudle, kukuřičné těstoviny, svítek z Jizerky.
|
berta+2 |
|
(15.1.2014 14:51:40) pardon- směsi
|
|
anemon |
|
(15.1.2014 15:13:20) Jizerku mám zrovna koupenou,zkusím, jak když se učí člověk znovu vařit, co?
|
|
|
berta+2 |
|
(15.1.2014 14:53:05) hodně čerpám při pečení tady: http://www.bezlepkove-kolace.cz/
|
|
kosatka2 |
|
(15.1.2014 14:53:40) těstoviny z Billy i Lidlu se dají. Místo nudliček do polévky rýžové nudle. chutnají mi i rýžové gnocci z DMka, ale jsou dost drahé a já sama sním jejich 2 porce.
Z hotových chlebů mi nejvíc chutná Nominal Rustikální nebo tuším Lněný. i Pohankový se dá, ale rychle pilinovatí. Dělá i Penam, ale ten trochu drhne na jazyku a ten světlý nejlevnější Penam nebrat, chutná jak lisované piliny. Scharr jsem neměla, přijde mi dost drahý. Peču si chleba sama, vždy z 250-300 g mouky, protože rychle stárne. Kupuju směs z Labety, něco tam semtam přimíchám - semena, jinou mouku, atd. Chutnala mi i směs Alnavit na tmavý chléb, ale je taky drahá jako prase. Jinak univerzální je směs Jizerka, s tím se s trochou cviku dají i normální koláče, dělám makovce a perníky. Směs Alnavit z DM má takovou pachuť, že se hodí třeba na perník, ale na palačinky a bramborové placky už tolik ne. Do bramboráků nám chutná kukuřičná mouka. omáčky a polívky jsem zahušťovala pouze bramborou či zeleninou, ale někdy dám i červenou čočku a pohanku.
Mám ráda i jáhelník - nasypu tam spoustu ořechů a sušeného ovoce. Do cukroví dávám podle rady hnědý cukr muscovado - karamelizuje a nemělo by se to tak drobit, ale stejně je to pak křehčí.
|
|
Lada | •
|
(15.1.2014 14:57:20) dobré stránky, celiak.cz
|
|
sally |
|
(15.1.2014 18:40:36) Není to, na co se ptáš, ale já prostě funguju bez "zrní". Nemám bezlepku jako takovou, mě vadí kynuté pečivo (takže nemusím řešit stopová množství lepku ve věcech jako zakysaná smetana nebo tak). Zahušťuju vajíčkem, smetanou, sýrem. Chleba a těstoviny nejím vůbec. Knedlíky nedělám. Brambory jíme v omezeném množství. Rodina se v něčem přizpůsobí a v něčem dělám dvě jídla - třeba dětem zapeču těstoviny a mě s manželem květák / cuketu / brokolici.
|
anemon |
|
(15.1.2014 19:01:25) To je asi taky varianta, jen to prostě vynechat a nenahrazovat.
Tak jsem vlastně začala, ale mám hlad a to je pro mě docela nová zkušenost.
|
Jana | •
|
(15.1.2014 21:37:14) do polevky jako zavarka ryze nebo bezlepkove nudle, pripadne pohanka. Omacky a polevky zahustujeme bramborovym nebo kukuricnym skrobem. Oblibeny moucnik pudinkova babovka
|
|
|
|
Kateřina | •
|
(16.1.2014 10:13:49) U nás má celiakii manžel. Hodně věcí jíme s ním, protože když pak člověk vaří, tak hlídat, jestli BL strouhanku nebo normální... snadno bych se přehmátla.
Omáčky zahušťuju rýžovou moukou. Je chuťově neutrální a opravdu zahustí. U škrobů mám zkušenost, že se nesmí povařit, protože jinak to zase zřídne.
Do polévek dělám nočky z vajíčka + (rýžové) mouky, nebo dávám jemné vlasové rýžové nudle (kupuji v Intersparu).
Chleba peču. Ty kupované chutnají divně, bývají suché, s chemickou příchutí, anebo pekelně drahé. Nejlépe se osvědčil chleba od fy Nominal, mají několik druhů - se lněnou vlákninou, s pohankovou, se sojovou, anebo Rustical. Peču v pekárně. Podařilo se mi to vychytat, ani to nebylo tak hrozné, vlastně podle návodu na krabici to zvládne i manžel.
Z těstovin u nás nejvíce frčí rýžové, dají se koupit v Intersparu i v Kauflandu. Rýžovou mouku kupuju v Kauflandu, zn. Schneekoppe, ale dá se sehnat i jinde levnější.
A ještě doporučuji stránky www.viva-la-vida.cz. Tam se nabízejí věci z Mexika a dá se tam sehnat směs na opravdové kukuřičné tortily. Musím říct, že to není kdovíjaký zázrak, ale zas když se to sní v kombinaci s fazolemi, cibulí, kysanou smetanou, nějakou omáčkou apod., tak je to příjemné zpestření.
A ještě se dá spousta výrobků sehnat v lékárnách. Musí se tam objednat den předem. Do lékáren to dodává nějaká externí firma a zákazník si je objednává podle tzv. APA kódu. Zkus to vygooglit. Čili já si zjistím, že bezlepkové müsli tyčinky mají APA kód XXXXXX, ten nahlásím v lékárně, nahlásím počet kusů, a oni mi to do druhého dne dodají. V JAKÉKOLI lékárně, to je důležitý.
|
anemon |
|
(16.1.2014 10:17:31) diky
|
|
Kateřina | •
|
(16.1.2014 10:20:10) Našla jsem tu firmu, která dodává bezlepkové výrobky do lékáren: Phoenix a. s.
|
|
|
Eva | •
|
(17.1.2014 0:07:14) Pečivo kupuju jen na cestování nebo pro jistotu jeden do zásoby i domů. Nejvíce nám chutná (dietu mám já + dcera 8 let) Schar chleba (Albert, Billa). Případně nějaké pečivo ze Zdravého stylu Ostrava(myslim www.bezlepkovapekarna.cz)nebo v Praze prodejny Diana svět oříšků, dále Jizerske pekarny (www.jipek.cz /Tesco). Jinak peču chleba z mouky Schar B, recept je i na obale nebo můj jsem uvedla nedávno na stránky www.celiak.cz do diskuze. Za 2h je hotovo a moc dobrý. Peču cca 1-2x týdně a mrazím. Těstoviny Sam Mills nebo z Lidlu. Na zahuštění, do bramboráků, jíška, atd. používám mouku z Marks & Spencer, stojí asi 75,- kč případně bílá směs Doves Farm (např. Kaufland). Bramborový knedlík směs - myslím Labeta (mají v Alberu hyp.). Houskový dělám doma nebo kupuju hotový (např.na tábor, školu v přírodě) - mají ve ZS Ostrava nebo Diana svět oříšků. Bramborový se dá nahradit hotovým polentovým (mají ve zdravé výživě). To co je v jednom hrnci vařím pro všechny, zahušťuji jen bzl, stejně tak řízky, palačinky, bramboráky, zavářka do polévky. Máme svoje jen pečivo, knedlíky, těstoviny. Dříve jsem dělala 2x sladká jídla a koláče, to měla dietu jen dcera. Nyní (mám dietu už i já) je to u nás 2 na 2 a tak už i všechny sladká jídla dělám jen bzl a koláče většinou jen také bzl, občas pro návštěvu dělám lepkový.
|
|
|