Podle Břicháče jsem si vařila v létě před dvěmi roky, když byly děti pryč a váha a hlavně míry šly rychle dolů. Jenže pak se děti vrátily z táborů a nikomu z rodiny to nechutnalo, kromě ovesné kaše, na kterou jsem naučila jedno dítě. A když přišel školní rok a kolotoč v práci, všechno se během půl roku zase vrátilo zpět (a do toho jsem se rozváděla). Dneska z Břicháče mám jen ty ovesné snídaně, ovesné placky a ovesnou snídani ve skleničce, což praktikuji celkem často.
Jinak jak píšeš: "Stačí přihodit zeleninu, omezit velikost příloh a zahušťovat zase zeleninou, k tomu bílkoviny." - s repertoárem mých dětí ani tohle moc nezabere, máme asi pět jídel, která jsou ochotni sníst všichni. Z tohto výběru vařím (a nesmí to být překombinované, zapékané, ve směsích, kořeněné apod):
Přílohy - brambory, rýže, těstoviny, čočka.
Maso - krůta, kuře, rybí prsty a na Vánoce losos.
Zelenina - rajčata, papriky, okurka, ředkvičky, ledový salát
Sladká jídla - ovocné knedlíky, palačinky
Omáčky - neshodnou se na žádné. Tři děti jedí boloňskou na špagety, dvě jedí rajskou, jedno koprovku, tří školní svíčkovou, kterou ale neumím.
Polévky - vývar, hráškový krém, bramboračka, fazolková. Tři děti jedí rajskou, jedno zelňačku, tři čočkovou.
Naše častá jídla - brambory s balkánem, rybí prsty s brambory, pečené kuře s rýží, krůtí mudličky s rýží, krůtí řízky s brambory. Těstoviny jí každý jinak (jeden se sýrem, druhý s kečupem, třetí s obojím, čtvrtý často jen suché), žádné další těstovinové receptury nechtějí. Palačinky, ovocné knedlíky.
A jinak většinou snídáme a večeříme chleba s medem, sýrem, Lučinou, šunkou, vařeným vajíčkem, a letos už se aspoň dvě děti naučily jíst vajíčkovou a rybičkovou pomazánku. V létě jim občas nacpu lečo, ale jedí to bez nadšení. Starší mají rádi ledový salát s kyselou zálivkou. Jedno dítě má rádo fazole v tomatě, jedno dítě chilli con carne a zapékané těstoviny, tři děti krupicovou kaši, tři děti jedí ovoce, dva jedí párky, dva nesnesou jídla z mraženého hrášku, dva chtějí jedno konkrétní jídlo z brokolice, jedno dítě se osype po ořechách, další by nejraději žil jen z jablek... a takhle bych mohla pokračovat
Mám dost těžkou hlavu, co vařit, aby se najedla většina dětí, nebo jak upravit to, co dělám, pro ty, kteří to jíst nechtějí. Jeden čas jsem měla snahu vařit dvě jídla, ale to už dělat nechci, takže většinou ten kdo to nechce jíst dostane kus chleba. Ještě se pak starat o svůj specifický jídelníček už většinou nezvládám...