Zuzčča |
|
(1.7.2010 21:04:54) Chci poprosit o typy jaká jídla si nejlépe zavařit na dovolenou a taky jak to deláte,jedeme do chorvatska a chci aby deti meli vařené jídlo ale taky nechci strávit dovolenou u sporáku.
|
sojka+07+09 |
|
(1.7.2010 21:13:08) tak my jsme si s manželem osmažili kuřecí maso na česneku, pustilo to takovej sosík, narvali to do sklenice a zavařili úplně normálka. Vařili jsme si k tomu potom různý přílony a byla to mňamka. tAKY JSME si zavařili čínu několikrát, tak je taky dobrá. Naše babi zavařuje normálně řízečky, cokoliv.
|
|
Sýkorka 47 |
|
(1.7.2010 21:34:32) Taky mi tahle diskuse unikla. Jezdíme každý rok autem k moři a jídlo si zavařujem. Teda čím dál míň. Předloni v Řecku jsme nezavařovali skoro nic,páč tam se cenově hodilo najíst,ale v Chorvatsku teda ne-e. Mívala jsem jídelníček napsanej a podle toho jsem zavařovala. Třeba DUŠENÁ JÁTRA, RAJSKOU, GULÁŠ, SVÍČKOVOU, ZELÍ S VEPŘOVÝM, SMĚS NA ŠPAGETY, OBRANÝ PEČENÝ KUŘE I SE ŠŤÁVOU i ŘÍZKY. Ale musím říct,že pokaždé se nám něco z toho zkazilo,přestože jsem to podle rad a staré kuchařky zavařovala hodinu jeden den a hodinu druhý den. Nevím proč,ale stalo se. Snad,že to bylo zavařený třeba i 14 dnů dopředu...já nevím,jak dlouho by takový doma zavařený jídlo mělo vydržet. Ani nevím,jestli na to existují nějaký konzervanty,jako v kupovaným hotovým jídle.Letos jedem s ročním dítětem a taky bych radši aspoň obden něco "z domu". Takže se na to opět chystám.
|
Jit+3 |
|
(1.7.2010 21:45:20) Sýkorko myslím, že to záleží na tom, co do toho dáš. Podle mě je nejlepší zavařovat čistý maso, nějak tepelně upravený. Nedávat tam mouku, cukr atd. Tam je fakt riziko, že se to zkazí. Dobrý je dávat třeba česnek, ten konzervuje sám o sobě. Cibule je podle mě taky blbá, ta ti může taky zkvasit. Zavařených jater bych se teda popravdě bála, ale já je nejím ani normálně ;)
|
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 21:45:35) Sýkorko, zavařuji to co ty a tak jak ty a nezkazilo se mi nikdy nic a vydrží to no jako jakákoliv jiná konzerva, většinou to dělám tak, že cca dva měsíce předem začnu vařit větší porce a část prostě zavařím, Jezdíme na chalupu bez elektřiny a do obchodu, opravdu hroznou pěší trasou 2 hodiny pěšky. Myslím že ti prostě blbě chytne víčko, je starší nebo tak, jídla s tekutou složkou obracím abych věděl jak se víčko chytlo
|
|
|
zerat |
|
(1.7.2010 21:54:44) Já teda se zavařováním zkušenost nemám, ale zrovna včera jsem byla na čaji večer u kámošky, a ta vařila hovězí guláš a segeďák s sebou na Lipno, kam odjíždějí v sobotu pod stan. Když jsem se jí ptala, jak to dělá, tak mi říkala, že normálně uvaří jídlo jako klasiku - nic neubírá... a prostě to vroucí naleje do dooobře vymytých sklenic, zavíčkuje, otočí dnem vzhůru a hotovo. Říkala, že takhle to praktikuje už 20 let minimálně a vydrží jí to prý i 14 dní pod stanem. Koukala jsem jako sůva z nudlí fakt! Tady čtu jeden den sterilovat hodinu, druhý den hodinu... a ona to udělá naproto jednoduše a prý super! Fakt mi tím nasadila brouka do hlavy a červíček vrtá, jestli by to nestálo za zkoušku vyzkoušet. Ale bojím se nějaký tý botul...cosi infekce... mmch ta se nezničí převařením?
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 22:01:48) Botulotoxin produkují bakterie které převařením z větší části zničíš, ale protože jsou to mrchy sporulující (vždy se některé "zakuklí" a to horko přežijí a když teplo přejde zase se množí) je třeba ta sterilizace a dvojí aby zabilo i to co první přežije. Proto jeden den hodina a druhý další hodina.
|
zerat |
|
(1.7.2010 22:05:46) jj už jsem to našla na netu, třeba se to bude někomu hodit: Clostridium botulinum Clostridium botulinum je Gram pozitivní, pohyblivá, sporulující, tyčinková bakterie, striktně anaerobní, tzn., že roste a množí se pouze v nepřítomnosti kyslíku. Za těchto podmínek produkuje botulotoxin, který je ničen teplem, světlem, zářením, alkalickým prostředím; v kyselém prostředí a při poklesu teploty pod 4° C se produkce toxinu zastavuje.
Otrava Botulotoxin je protein, patří mezi neurotoxiny (nervové jedy) vyznačující se velkou toxicitou a vyskytuje se v sedmi hlavních antigenních podobách. Všechny působí na centrální nervový systém, blokují periferní cholinergní synapse, z nichž nejvýznamnější jsou nervosvalové spoje. Onemocnění nazývané botulismus se projevuje paralytickým ochrnutím svalů. První příznaky botulismu nastanou po 12 - 36 hodinách po pozření potraviny kontaminované botulotoxinem, ale mohou se projevit již po 6 hodinách nebo až po 10 dnech. K příznakům obvykle patří sucho v ústech, potíže při polykání, potíže při mluvení, dvojité vidění, zvracení, průjem, spolu s progresivním svalovým ochrnutím. Pokud tyto příznaky zůstanou neléčené, postupně dojde k ochrnutí dýchacích svalů a poruchám činnosti srdce. Ke smrti dochází následkem obrny dýchacích svalů a bránice. Léčba probíhá podáním protijedu a napojením postiženého na umělou ventilaci plic.
Vlastnosti C. botulinum Spory jsou termorezistentní. Vydrží několikaminutový var, některé dokonce přežijí teplotu 120? C po dobu 2 - 3 minut. Při teplotách nad 60? C se aktivují, klíčí a ve vhodných růstových podmínkách se přeměňují ve vegetativní buňky. Produkce botulotoxinu je úzce spojena s růstem. Toxin se tvoří a z buněk vylučuje při všech teplotách a hodnotách pH, při kterých rostou vegetativní buňky. Nejvíce toxinu se tvoří při teplotě 28? C. Botulotoxiny jsou citlivé na teplo. Teplota 80? C po dobu 30 minut nebo několikaminutový var postačí ke zničení toxinu.
Výskyt C. botulinum Buňky byly izolovány prakticky ze všech druhů potravin. Vhodným substrátem pro růst tohoto mikroorganismu je zelenina a zeleninové konzervy, maso a masné výrobky, ryby a rybí výrobky, med, žampióny čerstvé i nakládané ve slaném nálevu, pasta z lískových oříšků. Mléko a mléčné výrobky jsou jen výjimečně příčinou botulismu. Mléko není vhodné pro rozvoj vegetativních buněk a tvorbu toxinu, může však být kontaminováno sporami, které nejsou ničeny pasteračními teplotami ani jinými obvyklými formami tepelného zpracování a jsou nálézány životaschopné v mléčných výrobcích, avšak bez tvorby toxinu. V kysaných mléčných výrobcích se C. botulinum nerozmnožuje vzhledem k nízké hodnotě pH. Sýry jsou příčinou botulismu jen ojediněle. Velké zdravotní riziko představují čerstvé potraviny (ovoce, houby) balené v plastových foliích s nízkou výměnou vzduchu, potraviny balené vakuově či v obalech s modifikovanou atmosférou chudou na kyslík nebo hotové pokrmy připravované metodou „sous vide“.
Prevence proti botulismu vyžaduje:
•podrobení málo kyselých nebo nekyselých potravin sporocidnímu záhřevu – 120? C po dobu minimálně 3 minut. tento tepelný zákrok ničí vegetativní buňky i spory C. botulinum. Pokud tento tepelný zákrok nelze aplikovat v podmínkách domácího zavařování, např. zeleniny, provést sterilizaci dva dny po sobě. Při prvním tepelném ošetření spory C. botulinum vyklíčí a změní se ve vegetativní buňky. Při druhém tepelném ošetření dojde ke zničení těchto buněk i event. vytvořeného botulotoxinu. •použití konzervačních činidel (kuchyňská sůl, dusitany) v dostatečné koncentraci. Některé sterilované výrobky se potom mohou podrobit tepelným zákrokům při nižší teplotě, protože konzervační látky podporují účinky záhřevu. •okyselení potravin na hodnotu pH nižší než 4,5. •kontrolu těsnosti uzávěrů a plechovek, aby nedošlo k sekundární kontaminaci. •balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií a obalů, aby nedošlo k vytvoření podmínek bezkyslíkaté atmosféry. •uchovávání potravin a pokrmů v teplotách nižších nebo max. 3? C. •dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80? C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/onemocneni-z-potravin.htm#ixzz0sSlshqUV
|
zerat |
|
(1.7.2010 22:06:15) mělo tam být "jj, díky..."
|
|
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:06:06) Nechci teda rýpat, ale na jak dlouho jedete, že se neobejdete bez český kuchyně ve sklenici? Mně to přijde naprosto příšerný, patlat se doma s jídlem, zavařovat ho, tahat s sebou a někde ohřívat... to nedělá ani moje extchýně, ta si vozí kupovaný konzervy nebo jídla, co jsou rychle hotový, těstoviny nebo instantní pokrmy. Jasně, není to zdravý, ale tejden se to snad přežít dá, ne?
|
|
boží žena |
|
(1.7.2010 22:08:47) neznám nikoho, kdo by zavařoval na dovolenou mě by to teda nenapadlo ani omylem, a i děti to přežijou
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:09:51) boží ženo, já taky ne, proto mi přijde divný, že tu je tolik lidí, co to dělá. Nějak mi uniká smysl takovýho počínání.
|
Veruka |
|
(1.7.2010 22:13:30) Mně se vybavili Účastníci zájezdu...
|
boží žena |
|
(1.7.2010 22:15:47) nebo slunce seno, ten poslední díl
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:16:46) Tam něco zavařovali? To ani nevím. Ten poslední díl mi přišel dost trapnej i bez zavařování.
|
boží žena |
|
(1.7.2010 22:18:48) tam asi nezavařovali, spíš to budou ty účastníci každopádně, takhle si nevyvařuji ani doma, tak si to neumim představit na dovolený vařit se s tím, zavařovat, pak to tam tahat, a čekat jestli se to nezkazilo
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 22:16:34) Monty, kámoška to dělá, má ona i syn přísnou dietu v restauraci se nenají, max suchou rýži. Já to dělám když jedu někam bez jídla, ale i do restaurace si zajdu, a pak když jedem na tu chalupa v lese. fakt jít kvůli jídlu lesem z kopce do kopce 2 hodiny do obchodu se mi nechce. to si to prostě raději zavařím a nevařím kvůli tomu zvlášť prostě vařím víc a kus místo na mrazák zavařím.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:18:27) Jahalo, ale stejně to zavařený musíš ohřívat, ne? To už podle mne není moc rozdíl, něco ohřát nebo uvařit třeba obyčejný špagety. Buď nevařím vůbec a jím studený jídla, nebo to rovnou udělám čerstvý.
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 22:22:19) Monty, ohřívá mikrovlnka, v zahraničí a na chatě, nevím nechce se mi víc jak 14 dnů jíst studený jídlo, asi jsem rozmazlená a fakt to je minimum práce na víc
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:23:46) Jahalo, vidíš, já mikrovlnku nemám ani doma, natož na chalupě. Tam máme fakt jen ty kamna na dříví. Každý holt máme to svý. Pro mne je to sice nepředstavitelný, ale chápu, že to někomu přijde normální a běžný.
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 22:31:16) No na chalupě, máme taky jen kamna ale prostě je to všude daleko auto kilák od chaty do strmého kopce to to raději snesu na hrbě něž se kvůli jídlu do kopce trmácet a pak ještě půl hodiny cesta autem k nejbližší solibní hosponě s gulášem, který si doma můžu zavařit přesně takový jaký mám já ráda Na druhou stranu si umím úplně stejně užít dovolenou kde chodím jen do restauraček a na plotnu nesáhnu, Prostě to neřeším jedu tam a udělám to tak jak mi to vyhovuje a užiju si dovolenou ať vařící nebo nevařící halvně aby byla zábava a prima spoludovolenkáři
|
|
|
|
|
|
malostranska |
|
(1.7.2010 22:17:10) smysl bude asi usetrit ne? Predpokladam, ze jiny duvod tu nebude...
|
|
& |
|
(1.7.2010 22:17:56) To snad se da snadno pochopit a tolik prace navic to neni. Pokud normalne varis. Maso z vlastni konzervy je porad lepsi nez z kupovany konzervy...
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.7.2010 22:20:53) H&M, ale jo, já taky někdy vařím... ale zavařovat si něco s sebou by mne nenapadlo. My třeba na chalupě nemáme plyn ani elektřinu, vařit se dá jen na kamnech na pevný paliva. No tak tam nevaříme a když už máme fakt chuť na teplý jídlo, zajedeme si do vesnice do hospody. Tahat si něco s sebou mi prostě přijde divný... ani jako dítě nepamatuju, že bychom si brali do kempu zavařený jídlo... ale každýmu, co jeho jest.
|
& |
|
(1.7.2010 22:33:53) Monty, ja teda na dovolenou nezavaruji. jako soucast dovoleny beru prolest mistni samosku a neco z toho vybrat. Ale dost casto varim vic porci navic a rozodelim to do misek a strcim do mrazaku. kdybych zavarovala tak to dam do sklenic. Dneska jseme meli roznrezeny maso z mrakzaku, k tomu upeceny brambory v troube{abych je nemusela loupat} a k tomu salat.. Nejvice prace bylo ocistit a nakrajet zeleninu na salat..
Fakt si myslim, ze na zavarovani neni co k diveni..
|
|
Sengam |
|
(1.7.2010 22:40:14) Taky si myslím, že na zavařování není co k divení U nás to dřív bylo hlavně kvůli tomu, že se mně prostě nechtělo kupovat konzervy a radši jsem si maso zavařila.Taky jsem měla dva chlapy nenažraté,kteří nad konzervy nemusí:-( Těstoviny a omáčky na špagety neřeším,ale 14 dní nejde jíst jen špagety,vrtulky,kolena a chodit po restauracích.
Zavařovala jsem hlavně pečené maso, bez cibule, hodně maso podlít vodou,aby se to dalo dát i s rýží. Naši zavařovali i klobásy,ale to jsme jezdili ještě do Chorvatska pod stan a vařili na plynové bombě
Teď pojedem s dvouleťákem, který toho moc nejí:-( Jí vlastně maso jen v rizotu a pak suché těstoviny se sýrem nebo suché brambory se zeleninou. Tak přemýšlím,jestli to rizoto taky nějak zavařit:-( Skleničky jedl jen tak v 7 měsících, pak jak jsem začala vařit,tak to odmítal:-( Takže taky přemýšlím....
|
Sengam |
|
(1.7.2010 22:45:29) Danielo, jde mně hlavně o toho dvouletého prcka. 17letý už s náma nejede, já se odbydu i suchýma těstovinama a mm ...no,ten bude okusovat třeba mě Ale Matyášek prostě nejí ryby, nejí maso samotné, tak je mně blbé mu dávat jen ty suché těstoviny a brambory 14dní V nejhorším mu tam to rizoto uvařím,ale lepší by bylo,kdybych to vyklopila zavařené z flašky.Jen se toho bojím:-(
|
zerat |
|
(2.7.2010 8:35:07) Já se teda přiznám, že hlavně můj žaludek nesnáší celodenně studené jídlo. Opravdu zkoušeli jsme několikrát realizovat výlet jen o chlebu, studených toastech a skončilo to tím, že se mi udělalo fest špatně od žaludku. Takže nejsme my Ti, kdo by zrovna na dovolenou vozil vlastní sterilované jídlo, ale kdybych ho měla dopředu zavařené a jen bych sáhla do regálu a jela, tak bych se mu nejspíš úplně nebránila, v opačném případě bych koupila nějaké konzervy, protlaky, lečo prostě hotové věci. Pokud by byly peníze a pak nechyběly jinde, tak bez řeči bysme docházeli na obědy v místě a kliďánko i za 2500 Kč denně... Ovšem fakt se mi tu v diskusi "líbí" názory, že nemít na to, tak nikam nejede Takový člověk mi přijde, že nikdy nezažil "nemít na to" a nebo je to člověk, který je úplně hloupý!!! To, že já bych se nevařila a nesterilizovala s domácím jídlem přece neznamená, že budu z ostatních dělat blbce, ne? Pro mě taky představa vaření na dovče není nic úchvatného-spíše mě odrazuje, takže raději sedíme doma a výletujeme, ale dcera začíná být opravdu dost "otravná" tím, že chce k moři a chce zase jednou moře vidět- nehledě na to, že by nám všem přímořský vzduch prospěl... tak je docela možný, že za rok či dva budu muset udělat ústupek a budu muset souhlasit s nějakým kuchtěním (byť tím nejjednodušším), abysme si dovču pod stanem či někde v bgw. u moře mohli dovolit. Ono, čekat až na to opravdu budeme mít, to by mohla čekat taky do našich 50 let(pokud vůbec, jak tak sleduju snižování platů, problém sehnat práci...), kdy už nebudeme splácet hypotéku... mmch. to ona už v tom věku bude možná i vdaná
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(2.7.2010 8:47:27) zerat, tobě to možná přijde divný, ale je tu ještě jeden aspekt. Dost často se na Rodině objevují témata typu "Proč jsou Češi v cizině považováni za turisty druhého řádu"... no, tohle je zrovna jeden z těch důvodů. On totiž turistický ruch je něco, z čeho místním plynou jisté příjmy, a já už mockrát slyšela, že "paštikáři" nedávají vydělat, protože si vozej ty paštiky s sebou. Já nevím, jestli to dělají i příslušníci jiných národů, nepohybuju se v místech, kde bych to mohla zjistit - v kempu pod stanem jsem byla naposled jako sedmiletý dítě. Ale ještě dvacet let po revoluci se v cizině běžně setkávám s lidma, co se o českých turistech takto vyjadřují a přijde mi to trochu smutný. Stejně jako bych si nevzala půjčku na cokoliv, nejela bych nikam, kdybych na to neměla. Fakt bych seděla doma na prdeli. Pro mne by to nebyla dovolená, nýbrž stres. Ale jsme holt lidé různí.
|
& |
|
(2.7.2010 9:01:07) Ja myslim, ze 20 let po revolici, by se Cesi hlvane meli naucit , ze jim muze byt muze byt dost jedno, jestli si o nich nekdo mysli, ze jsou pastikari nebo cokoliv jineho a meli by si za svym zpusobem zivota stat. No ja moc rada cestuji at mam penize nebo ne a rozhodne bych doma kvuli penezum doma nezustavala, dokonce jsem si kvuli cestovani otevrela kontokorent.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(2.7.2010 9:04:05) H&M, tak mně to jedno je, nejsem žádnej vlastenec. Navíc se mi v cizině ještě nestalo, aby někdo poznal, odkud jsem, protože nejsem slovanský typ.
|
|
boží žena |
|
(2.7.2010 9:09:12) tak jestli si o mě někdo myslí, že jsem paštikář, protože jim nedám vydělat, nebo zaostalá neb mám prádlo na balkóně je mi jedno
každopádně bych nezavařovala nic, na to jsem moc pohodlná
|
boží žena |
|
(2.7.2010 9:10:17) mě to spíš přijde, jako by si někdo na dovolenou tahal valchu, protože si musí vyprat
|
Paradox |
|
(2.7.2010 9:14:48) Boží ženo, prát se na dovolené nemusí, taky přece nechodíš celou dovolenou v tom, v čem jsi přijela, ale vezeš si i čisté oblečení. Jíst se musí. Letos jedeme do vesničky, kde je jediná restaurace a jeden obchldek s potravinami. Jedeme na 11 dní a máme s sebou ani ne dvouletou dceru. Chci si zavařit něco jako pojistku.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(2.7.2010 9:20:29) Tak my jsme s chlapem po první společný dovolený dospěli k názoru, že než se tahat s krosnou plnou hadrů, aniž bychom věděli, jaký bude počasí a kolik přesně čeho budeme potřebovat, je lepší si ty hadry koupit na místě podle aktuální situace. Mně se i po Evropě stávalo, že jsem si na podzim brala do Anglie svetry a pak bylo hezky, zatímco v červenci ve Francii pršelo a bylo hnusně, takže jistou logiku to má.
|
Jahala. |
|
(2.7.2010 9:32:13) Monty, ideální způsob balení na cesty doklady a kreditka do kapsy . Bohužel, ale v takovém případě by neopustilo rodnou hroudu 90% z nás ,myslím, že na dovolené jsou i důležité jiné věci aby si jí člověk užil. Dodnes vzpomínám na první dovolenou kde jsem vařila na lihovým vařiči v Benátkách na nádraží. Bylo mi 20 a ano dneska bych tak nejela, ale zážitků spousta. Třeba když jsme se v Benátkách připletli na vernisáž a tam se na občerstvení a číšníky vrhly italští gentlemani v oblecích a dámy v róbách ověšené zlatem. jak slepice na dvoře. Myslím, že se prostě není za co stydět
|
Lenka | •
|
(2.7.2010 9:36:15) Já vůbec nechápu, proč někdo zavařuje.Je to snad dovolená, ne? Tak si zajdu do restaurace nebo koupím aspoň polopenzi.Nehledě na obavy z bakterií a i malinko rozmrazené jídlo bych znovu nemrazila, vždyť to je o život.Buď hned zpracovat nebo by letělo do koše.
|
Mamina 2 |
|
(2.7.2010 10:01:36) Já taky i jen okraje rozmrazené okamžitě vyhodím nebo rychle upeču, ale na dovolené jsem nikdy nic nevezla zmrzlého.
|
|
|
|
|
|
& |
|
(2.7.2010 9:15:55) No valchu sebou neberu, ale skopek sunuru a kolicku... Pracku maji vetsinou v kempu...
|
boží žena |
|
(2.7.2010 9:44:23) tady je krásně vidět, jak si kdo představuje dovolenou, já než bych prala, tak radši budu chodit v jednom (přežiju na studené kuchyni) nebo si koupím nové věci (chodím denně do restaurací)
|
Mamina 2 |
|
(2.7.2010 9:47:25) Boží ženo, souhlasím s tebou, nepereu, nevařím, užívám si.
|
Jahala. |
|
(2.7.2010 10:04:59) Opravdu mi chcete tvrdit, že když na dovolené namažete chkeba, ohřejete jídlo, a přeperete spoďáry tak si ji neužijete .
|
Mamina 2 |
|
(2.7.2010 10:15:07) Spoďáry přeperu, jinak nepracuji, nemeji nádobí atd.Jinak to pro mě není dovolená, ale každý to má nastavené jinak.Tady proběhlo několik témat o dovolené, já bych nespala pod stanem, přednost dávám letecké dopravě a jídlo nejméně polopenze s pitím v ceně, skoro lépe vyjde all incslusive, když to nasčítám, obzvlášť s dětma.
|
|
boží žena |
|
(2.7.2010 10:17:43) ne to nechceme
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(2.7.2010 10:21:14) Jahalo, to ne, třeba na chalupě mi to ani nepřijde, a to tam máme jen studenou vodu, žádnou elektřinu ani plyn a na WC se chodí do lesa pod stromeček. Ale když jsem někde mimo rodnou hroudu, tak se snažím podobnejma věcma zatěžovat co nejmíň. Ten chleba si i klidně namažu, ale koupím si ho tam, abych vyzkoušela, jakej ho mají.
|
& |
|
(2.7.2010 10:34:20) Tak o vozeni chleba tu snad nikdo nepsal.. Me dovoleny vzdycky prislo nejvic osvezujici "navrat k zakladum". Na nejakym prechodu hor s partou, jsem tak treti den zacli nebavili o nicem jinem nez, co si vecer uvarime, jestli jsem byli na velky a jestli nebude prset a to ze si vsechno co potrebuji k zivotu nesu na zadech.. Ted mi staci, ze vsechno co potrebujem k zivotu se nam vejde do kufru auta a obcas u toho vyuzit prednosti kreditky... vyrazime za 4 dny, ze bych jeste neco zavarilo, abysme si prilepsili ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(2.7.2010 9:14:56) Monty, k nám na přehradu jezdí hodně dlouho Dánové, do kempů a můžu tě ubezpečit, že jídlo si vaří z dovezených surovin a pokud jim dojdou, že jedou nakoupit do blízkého Německa, přesto že všechny řetězce v kterých tam můžou nakoupit jsou i v našem městě a možná i víc. Je mi tedy šumák co si o nás říkají nějací cizinci kteří možná z nikdy nevyjeli ze své vesnice natož aby jeli do ciziny
|
|
malostranska |
|
(2.7.2010 12:54:20) asi tak....
|
|
|
Jahala. |
|
(2.7.2010 9:06:57) Zerat, taky nemám zavařovací hrnec. prostě to dám do hrnce tak velkého aby se tam vešla jedna dvě sklenice a hodinu nechám vařit tak aby voda venku opravdu bublala. A opravdu nic se mi nezkazilo. Kup si pro jistotu nová víčka na sklenice a skus to prostě uvař víc normálně jako běžně a nandej do sklenice. Jako moje kamarádka s přísnou dietou by nejela nikdy nika neboť nesmí ani běžné pečivo, ano než zavařovat má určitě sedět doma. I zmražené jídlo se může chybným zpracováním zkazit. sterilace a konzervace je běžný způsob uchování potravin a troufnu si tvrdit, že i starší než mražení
|
|
|
|
|
& |
|
(1.7.2010 22:48:48) Dano, ja to beru, jako pokrok ze varime na plynove bombe.. dokonce mam dvouplotynkovy varic, coz je nejvetsi luxus..
Jinak jsem si jeste jednou precetal zadani diskuse, stoji tam prosba o konkretni tipy na jidla a zpusoby zavarovani. Na nazory jestli zavarujete a jestli znate neko z okoli, kdo zavaruje, se nidko nepta..
|
Sengam |
|
(1.7.2010 22:51:24) H&M vždyť jsem taky napsala konkrétní typ na pečené maso
|
& |
|
(1.7.2010 22:55:11) Tu druhou vetu jsem myslela spis tak vseobecne ne tebe..
|
|
|
|
|
|
|
Loizička |
|
(1.7.2010 22:37:54) Můj názor je, že to dělají ti, co se ve vaření vyžívají. Já tedy normálně vařím, ale jen sobota a neděle - a že bych ještě pak hodinu stopovala zavařovací sklenice, další den nanovo, okukovat, jestli to neteče, a na dovolené mít radost, že se to zrovna nezkazilo a stejně to musela ohřívat.... děkuji u mě tedy ne. Navíc jak psala Monty, pro mě už by bylo jedno, jestli to jen ohřívám, nebo dělám nějakou minutu čertvou. Ještě mít nervy narvat to do auta, aby se to nerozbilo...
Jen hypoteticky - když jedete třeba na 7 dní, tak zavařujete třeba 12 jídel, pro případ, že by byly některé sklenice zkažené? A jedna sedmička zavařovačka pojme maso pro celou 4-členou rodinu na oběd nebo jich na jeden oběd padne víc? Jinak souhlas, maso z konzervy je hnůj, ale osobně bych týden přežila na bezmasých jídlech, nebo třeba dehydrovaném sojovém masu, špagetách, instantech.
|
|
Loizička |
|
(1.7.2010 23:06:26) No jo, když bych to brala jako stravování české rodiny ala slunce seno, atd. tak se těm zavařovaným bůčkům nedivím. Po návštěvě pár drahých restaurací, kde dostaneš kvalitní jídlo velikosti dlaně a slušně se z něj najíš, navíc je to koncert chutí, vůní a vjemů a po shlédnutí několika dílů s Italem v kuchyni mě vaření taky začalo víc bavit. Ale je to tím, že si třeba v zelenině objednávám konkrétní čerstvou zeleninu, nebo zajedu pro čerstvé ryby, tak to vaření je o něčem jiném. A když bych byla někde na dovolené, kde bych musela takhle vařit, asi bych se taky spíš ráno realizovala někde na trhu ,ezi čerstvými místními ingrediencemi a rozhodně bych tu dovolenou vnímala i přes místní chutě a vůně.
No ale každý to má jinak...
|
|
|
Jahala. |
|
(1.7.2010 22:53:32) Vařím většinou také jen o víkendu. Uvařím,naleju do jedné max dvou sklenic a zavařuji natáhnu minutku, většinou než se najíme umyjem nádobí a tak je hodinka pryč, maximálně ještě přečku pár stránek knížky při poledním klidu . kouknout na dvě sklenice jestli netečou není zdržení ani půl minuty. navíc nic nevozím ještě se mi nic nezkazilo a pokud by se to náhodou stalo tak se pro jednou nic nestane a nasmažím třeba lívance.
|
|
daba+holčička |
|
(2.7.2010 10:30:31) já teda nezavařuju na dovolenou, ale běžně doma uvařím kotel boloňský omáčky na špagety, vařící dám do sklenic, otočím a skladuju v lednici, čím dýl tam je tím je lepší, takže by šla určitě i klasicky zavařit. Pak tahle dělám fazole, ale ty se daj dobrý koupit i v plechovce. Jinak zavařování chápu, někdo se nechce cpát instatníma pytlíkama plnejma Eček a konzervy se fakt nedaj žrát, loni jsem na chatě vyzkoušela španělský ptáček Hamé
|
|
|