2.7.2010 7:18:54 Cimbur
Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dovolenou?
To zavařování, jak některé popisujete - nalít horké do čisté sklenice - to se hodí tak na jahodový džem. Při uchování guláše apod. je to SMRTELNĚ NEBEZPEČNÉ. Viz Zerat a její pasáž o botulotoxinu. Masové konzervy by se měly sterilovat frakcionovaně, tedy po vychladnutí za několik hodin až den znovu zavařit, jen tak se můžou zabít extrémně odolné spory Clostridií.
Kamarádka i její matka těžkou otravu přežila jen dílem náhody, bratr a tatínek měli naštěstí otravu lehkou. Ležela měsíc na dýchači, v krku má díru, měsíce viděla ještě dvojitě, nemohla řídit, brala léky na podporu střevní činnosti. Maminka byla na tom hůře, jetě dva roky na to měla problém se samostatným pohybem.
Odpovědět