hanamal |
|
(3.8.2020 21:18:10) Potřebovala bych zhubnout asi 5 kg. Je mi něco kolem 4O let, dvě děti, klasika. Už to nejde , jako dřív. Nikdy jsem nebyla vyloženě tlustá, ale když jsem se přestala cítit dobře, zmenšila jsem trochu porce a šlo to. Teď to nejde. Zjistila jsem, že už nepoznám, co je normální porce. Myslím si, že jím celkem málo, i okolí to říká. Ale zase sem tam něco ochutnám u vaření, tak si říkám, jestli se to za den nenastřádá. Dá se nějak srozumitelně na první pohled určit, jak má být porce velká? Můj prvňák (ani tlustý ani hubený) jí o dost víc, než já. Někdy i dvojnásobek. Oproti tomu moje příbuzná 65 let jí celoživotně opravdu velmi málo, nesportuje, je štíhlá, zdravá, žádný jo-jo efekt, nic takového. Už nevím, co je normální.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(3.8.2020 21:44:31) Taky prirozene nevím, buď se přejim nebo mám hlad, občas si jídlo zvažím, snažím se jíst kolem 6000 kj za den, večer bez přílohy. Ale já musím zhubnout ještě 10 kilo nejmíň a je mi přes 50.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(3.8.2020 21:47:51) Dítě roste, je logické, z potřebuje vyšší příjem než dospělý člověk. U dospělého záleží na aktivitě, na stavbě těla, určitě bys vygooglila, jaký energetický příjem se doporučuje pro ženy tvého věku, výšky a aktivity. Bude to přibližné, ale nějakou rámcovou představu si uděláš. Myslím, že navzdory doporučením se obecně se považuje za normál více jídla, než kolik lidé reálně potřebují.
|
Ropucha + 2 |
|
(3.8.2020 21:50:52) A ještě dodám, že co se týká hubnutí, mám vyzkoušené, že nezáleží jen na velikosti porcí a energetické hodnotě, ale také na složení a době, kdy se jídlo konzumuje.
|
Ropucha + 2 |
|
(3.8.2020 22:10:58) Kvítko, ano, já jsem dlouho věřila na kalorie, protože se to všude omílá, ale přesvědčila jsem se na vlastní kůži, že to tak jednoduše matematicky nefunguje.
|
hanamal |
|
(3.8.2020 22:17:06) Já bych nerada počítala kalorie. Chtěla bych prostě normálně jíst, ale dostala jsem se do stavu, že se bojím dát si krajíček chleba, aby to nebylo moc, tak sním jemon půlku a dojím se totálním balastem a mám hned hlad. Prosím nechytat se toho chleba, to je jen příklad, totéž mám s čímkoli, co není čerstvá zelenina . Dřív mi to bylo tak nějak intuitivně jasné, vždycky jsem jedla málo oproti vrstevnicím, ale byla jsem štíhlá. Teď jím méně, než v těch 25 letech a nejde to dolů. Každý prohřešek s bílou moukou okamžitě vidím na břiše
|
Levandulka+3 |
|
(3.8.2020 22:30:11) Já to mám tak, že když se na jakékoliv z hlavních 3 jídel (snídaně, oběd, večeře) nenajím pořádně (ale jen třeba do polosyta), za chvíli mám hned znovu hlad. A když ho v pravý čas nezaženu, přejde to do malátnosti a bolení hlavy a i když se pak najím, je už pozdě - břicho mám sice plné, ale hlava jakoby by vůbec nedostala signál, že jsem něco snědla. Většinou už pak tento stav, ať sním cokoliv, trvá celý den...Čili se potřebuju vždycky najíst tak, abych byla opravdu sytá, ale zároveň se samozřejmě nepřejedla...Což je dost těžké odhadnout...Jím odmala strašně moc, ale vždycky jsem byla hubená - dobře jsem asi spalovala. Teď ve 40 je to už také o poznání horší a cca 5kg bych ráda shodila. Ale třeba nejíst vůbec pečivo u mě nepřipadá v úvahu - to mi pak sytost po jídle vydží úplnou chvilinku a mám zase hlad...Jediné teda, co se snažím dodržovat, je nejíst už cca od 2 hod. odpoledne žádné sladké (ani ovoce). A pečivo aspoň trochu omezit - třeba si dát k večeři na chleba víc pomazánky (a tím pádem sníst těch chlebů méně). A přiměřeně se hýbat...
|
|
Ropucha + 2 |
|
(3.8.2020 22:31:26) Hanamal, já se toho chleba přece jenom chytím, protože na mě osobně chleba z nějakého důvodu funguje tukotvorně. Vysvětlit to neumím, ale když si místo chleba dám nálož ořechů nebo třeba rýže, výsledek je lepší. S chlebem a celkově pečivem tedy zacházím opatrně, dám si ho k snídani, ale po zbytek dne už ne.
|
hanamal |
|
(3.8.2020 22:34:37) Na mě běžný chleba taky. Ale já peču kváskový, celozrnný, žitný. Ten by tak vadit neměl. Jednou za čas si ho dám, ale denně to rozhodně není.
|
Ropucha + 2 |
|
(3.8.2020 22:38:45) Kváskový celozrnný žitný je asi o něco lepší, ale také funguje jako chleba, potvora
|
|
|
|
|
Levandulka+3 |
|
(3.8.2020 22:19:18) Přesně tak. Poslouchala jsem na to téma před nedávnem přednášku M. Slimákové. Snažila jsem se dohledat - mám pocit, že to byla tato: https://www.youtube.com/watch?v=iqcQ55JOJ5o
|
hanamal |
|
(3.8.2020 22:21:40) Videa od Slimákové znám a velmi ji uznávám.
|
|
|
|
|
|
Tante Bante |
|
(4.8.2020 15:34:12) Mám stejnou zkušenost. Abych byla štíhlá, musím jíst opravdu jen minimálně, daleko méně, než doporučují různí experti na zdravou výživu, je to jednou denně jídlo cca rozsahu oběda. Sem tam něco nehraje roli, nejhorší je se "rozežrat", svačinky, zdravé snídaně, ovoce, jogurt.. okamžitě se probudí apetyt a žravost a kila. Jsem fyzicky aktivní, nemám sedavé zaměstnání. Abych měla velikost oblečení 36-38 musím v podstatě neustále držet hladovku. Zkoušela jsem všechno možné, včetně pravidelného cvičení, vážení porcí, počítání kJ, jedení malých talířků..pomohlo pouze přestat jíst. Docela rozumím tomu, jak říká Dušek, že lze žít z prány. Nejspíš bych to dokázala, resp. by mi na přežití stačilo asi i jen jedení jednou týdně. Bohužel. Dobrá zpráva je, že na hlad se dá zvyknout. Nejhorší je první týden, po měsíci už to člověk skoro ani nevnímá.
|
K_at |
|
(4.8.2020 15:36:13) Tante, a 36 - 38 je životně nutný? 40 - 42 je taky běžná velikost....
|
Ropucha + 2 |
|
(4.8.2020 15:44:30) Kat, je. Jenže někdo se v ní prostě necítí dobře. Nevím, jestli je to vysvětlitelné, aniž by člověk působil jako magor (nebo možná takový člověk magor opravdu je), ale mně osobně ta hmota na mně prostě vadí. Vím, že při své výšce bych mohla mít klidně o deset kilo více, i o patnáct, a pořád bych vizuálně byla úplně normální, nikdo by se nepozastavil, někomu by se to třeba i líbilo. Ale já nechci, není mi to pohodlné, nelíbí se mi to, nechci to na sobě mít
|
Alca |
|
(4.8.2020 15:47:54) ropucho,
Na rovinu, me se moje vyska taky nelibi, je mi nepohodlna, zpusobuje mi dokonce zdravotni problemy (protoze pater proste na tohle neni stavena). Ale co s tim nadelam Mozna tak si enchat uroznout kus nohou.....
Dokud je ta velikost kterou sama pro sebe vidis jako idealni dosazitelna normalnim zdravym zpusobem, tak prosim. To, co popisuje Tante, uz je proste nekde na hranici.......
protoze co myslis, ze by rekly anorekticky? Ze se jim to telo nelibi, ze nechteji mit na sobe tolik hmoty, ze je to nepohodlne etc.......
|
Ropucha + 2 |
|
(4.8.2020 16:00:54) Alco, kdy a jak a proč se to překlopí do patologie, o tom jako laik vůbec nechci spekulovat. Podstatné asi je, jestli je člověk zdravý. Pokud ano, tak si o jeho svérázných návycích sice může okolí myslet cokoliv nepěkného, ale životu nebezpečné to asi nebude.
|
|
|
K_at |
|
(4.8.2020 15:49:26) Ropucho, já rozumím tomu, že většinu života štíhlá osoba není radostná z 10 kg navíc. Ale neumím si představit dobrovolné hladovění.
|
|
|
|
Tante Bante |
|
(4.8.2020 20:00:37) Není to životně nutné, ale pro mě je to potřebné kvůli práci. 42 jsem běžně nosila a taky to šlo. Je to podle mě OK velikost na dospělou ženskou po dětech. Kdybych nechodila na pódium, možná bych se na to i vykašlala, ale u mě je tohle rozdíl cca 20 kg a když je nenosím, cítím, že je nenosím, je mi líp. Je mi líp i bez soustavného přemýšlení o jídle, zabývání se jedením v libovolném gardu. Živiny mi nechybí žádné, ale v zimě beru C a D.
|
|
|
Len |
|
(4.8.2020 15:43:57) Opravdu me nenapada dobry duvod, proc si zvykat na hlad.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.8.2020 16:07:30) Protože třeba nechceš mít 150 kilo, když měříš 160 cm a máš pomalý metabolismus.
|
jak |
|
(4.8.2020 16:24:36) No jo, u dost lidi se do toho zkombinuji leky. ale tak ja chapu, ze nekomu 10 kilo v 50 navrch oproti tricitce vadi.
|
Buřt |
|
(4.8.2020 16:37:13) Ja to taky chapu, ale fakt si myslim, ze pokud nekdo ji jen jedno jidlo denne, ze mu musi nutne nejake ziviny chybet. Strava prece musi byt pestra a jedno hlavni jidlo denne nemuze vsechny potrebne slozky obsahnout.
Ten argument, ze dokud jsem zdravy, muzu si delat, co chci - jako jo, proc ne, ale uprimne, i dost lidi s 10 - 20 kg nahore jsou zdravi. A nekteri i ti jeste silnejsi.
Ja vim, ze se mi to keca, jeste nejsem v tom pribiracim veku, treba taky zacnu plasit, ale fakt to takhle z odstupu vypada jako blbnuti a nezdravy nahled na sebe sama.
A pardon, leckdy jako nejaka lehci anorexie nebo tak. Mit des z toho, ze mam velikost 40 misto 36, tak si myslim, ze je treba pracovat na vlastnim prijeti a ne hladovet k pozadovane velikosti.
|
Ropucha + 2 |
|
(4.8.2020 19:43:10) Burte, tak já osobně si hlídám váhu cca od svých 15 let, není to žádná stařecká potrhlost. A co se týká živin, věřím, že i jednou porcí denně se mohou pokrýt, pokud je ta porce dobře zvolená. I když já bych jen jednou denně asi jíst neuměla. Je známo, že leckteří lidé s nadváhou, kteří se stravují nekvalitně, trpí naopak podvýživou. Podle mě se množství jídla, které člověk opravdu potřebuje, nadhodnocuje. Klíčová je ta výživnost a tu podle mě dokáže splnit celkem malé množství na objem, ale musí být nutričně bohaté.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.8.2020 19:56:24) Strašně moc jíme, nadměrně.
|
|
rišulka |
|
(5.8.2020 0:56:42) Vy už jste tady dost odbočily, ale ještě se vrátím o pár hodin zpátky. Někde na začátku psala Ropucha - "Podle mě se množství jídla, které člověk opravdu potřebuje, nadhodnocuje. Klíčová je ta výživnost a tu podle mě dokáže splnit celkem malé množství na objem, ale musí být nutričně bohaté."
Kila jdou nahoru napříč rodinou s věkem, stresem, dědičně, cukrovkou, přechodem atd. Docela dost jsem si načetla, ale úplně se ztrácím, potřebovala bych úplně jednoduchou tabulku ANO/NE. Nevím, čím nahradit to, co vynechám. Co má teda tu výživnost? Jako pitomý příklad - když si dám chleba s máslem a cibulkou, mám dobrý pocit, že se necpu koláčem, že nejím rohlík (to je to vynechané), že tam mám tu zeleninu (ze zahrádky samo), tak co je na tom špatně? Víte co - to že mám za půl hodiny hlad.
Tak co teda nahradit čím, aby člověk nehladověl, tj. měl tu výživnost zajištěnu a zároveň nemusel zcela měnit jídelníček, aby skončil na pohance a vločkách (přeháním)?
|
sally |
|
(5.8.2020 3:40:33) Rišulko, to je jednoduchý, chleba má hodně sacharidů, máslo má taky něco a nemá moc bílkovin. Hlad máš proto, že jsi neměla bílkoviny. Ideální "balíček" tuků a bílkovin nám příroda připravila ve vajíčku. Příště si pod tu cibulku nakrájej na plátky vajíčko natvrdo. Klidně třeba jen půlku vajíčka. Nebo si na to máslo hoď pláteček šunky / kuřecího masa.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2020 9:38:48) Sally, může to být vajíčko, může to být sýr nebo jogurt, mohou to být ořechy nebo semínka ... každopádně souhlasím s ideální kombinací dobrá bílkovina a dobrý tuk.
|
sally |
|
(5.8.2020 16:19:13) Ropucho, obiloviny právě moc přirozené nejsou, ty lidstvo pěstuje pár tisíc let. Podobně mléčné výrobky, mléko je pro mláďata, dospělí často na to nemají uzpůsobené trávení. Navíc obiloviny jsou de facto sacharidy, mléčné výrobky mají taky poměrně dost sacharidů. Luštěniny mají sice bílkoviny - ale opět - v nepoměru k sacharidům.
Takže oříšky, semínka, vejce, maso, zelenina (taky sacharidy, ale vázané vlákninou, takže nedělají inzulinové výkyvy).
Mléčné výrobky jsou fajn (já se můžu utlouct po sýrech, jogurtech, každé ráno snídám cottage), ale ideální kombinace živin to není a jsou lidi, kterým to nebude dělat dobře.
Obiloviny - imho zbytečné. Lidi se, co se živí obilím, zmenšili - a teprve posledních cca padesát let dorůstají na "běžnou" velikost - tj. muži 180cm a ženy cca 165. Jako lidi přežijí na obilovinách, ale zjevně tam něco chybí, pže nedorostou. (podobně Japonci, kteří dneska jsou taky normálně velcí, protože jedí -i- maso).
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2020 17:36:10) Sally, tak pár tisíc let pěstování obilovin je přece jenom něco jiného než pár desítek let průmyslového vyrábění pseudopotravin. Takhle jsem to myslela. Já nejdu tak daleko do historie, abych sázela na stravu pračlověka, já se držím rámcově toho, co roste v našich končinách v posledních staletích. S mléčnými výrobky souhlasím, někdo je nemusí snášet, ačkoliv v Evropě se trávení dospělých dávno většinově na mléko adaptovalo. Mně na tom vadí spíš zneužívání zvířat, takže ideálně to vidím jako doplněk stravy z nějakého etického chovu.n A velikost mě opravdu netrápí, myslím, že jsme velcí až až a pro mě za mě mohou být lidé klidně menší. Hlavně, aby nebyli hloupější
|
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 18:17:49) Sally, dá se předpokládat, že v pravěku jedli taky ovoce. A z masa hodně měkkýšů a taky ryby.
|
angrešt |
|
(5.8.2020 18:58:55) Filipe, to je i nějaká hypotéza o růstu mozku, ne? Ta s těmi rybami a měkkýši.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2020 19:19:41) Angrešte, jojo, něco takového znám jako argument proti vegetariánství.
|
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 19:54:06) Skvělá pohyhistorka jako vždy, Angrešte.
Základní: https://www.researchgate.net/publication/51303236_Rift_Valley_lake_fish_and_shellfish_provided_brain-specific_nutrition_for_early_Homo
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248414001055
Akademickej kontext: https://www.scientificamerican.com/article/by-land-or-by-sea-how-did-early-humans-access-key-brain-building-nutrients/
Chceš další zdroje?
|
angrešt |
|
(5.8.2020 21:30:15) Díky, Filipe, se zájmem jsem si přečetla. Díky za nabídku dalších zdrojů, to asi není třeba, podle klíčových výrazů už si kdžtak dohledám :) Zajímavá je i ta zmínka o výrazně nižší vstřebatelnosti rostlinných DHA.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2020 19:18:31) Filipe, a pravděpodobně tepelně neupravené. Já bych opravdu až tak daleko v historii inspiraci nehledala Ač obézní asi pralidé nebyli
|
*Kate* |
|
(5.8.2020 19:23:00) A co Věstonická Venuše?
|
Bouřka |
|
(5.8.2020 19:27:33) Ta byla plodná, ne obézní
|
Půlka psa |
|
(5.8.2020 20:01:52) Byla obézní. Pravěkých venuší je strašně moc. Střední a západní Evropa je má většinou tlusté, zatímco v Rusku jsou hubené. I u nás se tedy některé hubené vyskytují a některé jsou tak napůl - hubené s obřím zadkem. Ale snad ani jediná, co jsem viděla, ať už tlustá nebo hubená, nevypadá přesvědčivě těhotně. U tlustých to vypadá zkrátka jako tuk.
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 20:05:34) Ty hubený a tlustý jsou různý kultury, nesouvisející.
|
Půlka psa |
|
(5.8.2020 20:15:27) Však já vím, ale ani hubený ani tlustý nevypadají těhotně. Prakticky žádná (aspoň z těch, co znám) dle mého nevypadá těhotně, ať už je za jakéhokoliv období pravěku a z jakékoliv oblasti Evropy. Vypadají jen tlustě. A není to o tom, že by to neuměli, některé mají dokonalé obličeje, dokonalé kudrliny na hlavě apod, ale těhotenské břicho u těch tlustých tam většinou vidět není. Jen tuk.
Uznávám teda,že nejsem odborník. Akorát při pohledu do zrcadla začínám vypadat podobně jako jedna z těch tlustých a těhotná nejsem, takže mám pocit, že o tom něco vím.
Teď mi teda vlastně došlo, že je nějakou těhotnou jsem viděla, ale moc jich nebylo.
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 21:15:41) Těhotný nejsou, ale dost pravděpodobně nejsou ani realistickým zobrazením obézních.
|
|
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 20:03:51) Ropucho, existuje teorie o počátcích používání ohně, která je nedokazatelná, ale přinejmenším logicky poskládaná.
Podle tý teorie pralidi původně nezapalovali ohníčky v ohništi, aby do nich nábožně zírali, když do jeskyně padlo večerní šero, osvětlené v koutech jen blesky v očích šavlozubých tygrů. Tak jako znalost kola po tisíce roků nikoho nedotrkla k vynálezu kolečka, ani lid pralidní, znající oheň zvíci prérijních požárů, nenapadlo dlouho ohradit si požárek kamenným kruhem a zde ho v zajetí přikrmovat.
Místo toho zjistili, že po požáru je kořenová zelenina chutnější a stravitelnější. Možná se dokonce naučili oheň rozdělávat, nebo uchovávat, za účelem podpalování savany. Sami neměli strach z vody, což těm žhářům umožňovalo pohodlně se upálení vyhnout. Přismahlá zvěř byla vítaným bonusem.
No ale ty slizký věci ze škeblí asi konzumovali syrový, ryby asi taky.
|
|
|
sally |
|
(5.8.2020 22:05:42) Filipe, a víš jak vypadalo ovoce ještě před nějakými tři sta, čtyřista lety? Zdaleka nebylo tak velké jako dnešní ovoce... vem si lesní jahody vs. zahradní jahody... nebo tady ten meloun ze 17. století, který má černá (zralá) semínka, ale velmi málo dužiny... nebo jestli ještě pamatuješ různá pláňata (jablka) co se dala najít u silnic a podobně....
jinak ano, ryby atd. - vsadím se, že by nepohrdli ani různými brouky a drobnými hlodavci... nakonec i ta vejce byla nejspíš menší (pže nebyly slepice z Číny) - spíš křepelčí atd...
Jinak jestli někdo stojí nebo nestojí o to být velký - v okamžiku, kdy malý vzrůst je známkou nějaké výživové nedostatečnosti, tak to imho problém je. Ad že jsme zvyklí na obilí - no nejsme - a znám spoustu Evropanů, kteří v dospělosti přestali snášet mléko / lepek... ne vysloveně alergie, ael intolerance (průjmy atd.). Já kupříkladu snáším mléko a mléčné výrobky - ale nemůžu ten lepek. Moje kámoška to má naopak - nemůže si dát ani trochu mlíka do kafe. Kupodivu se to projevilo až kolem čtyřicítky - kdy člověk furt přemýšlí, proč je tak zle.... tím se dostáváme k těm umělým / procesovaným potravinám - při průmyslovém zpracování se dějou věci jako že v buřtech je laktóza a v jogurtech je lepek... takže to je další důvod vařit si sama. Já mám štěstí, že ve stopových množstvích mi lepek nevadí (takže nemusím podrobně zkoumat každý kelímek se zakysanou smetanou), ale jsou lidi, kterým vadí fakt i minimum....
Dále si myslím, že by člověk měl tak nějak poslouchat své tělo. A jíst, když má "hlad" a ne proto, že zrovna je dvanáct hodin. A tak jako ve čtyřiceti jsem jedla hodně masa a bílkovin, v padesáti už na to nemám tolik "chuť" a naopak se ze mě stal požírač zeleniny. Ten metabolismus se zase zpomalil a přešaltoval na jinou rychlost.
|
Filip Tesař |
|
(5.8.2020 22:39:31) Ano, ano, obrázek melounu znám! U nás kolem jsou pořád ještě přetrvávající Mohykáni malých jablíček, hruštiček, třešní ptáčnic... Běžný ovoce ještě v roce 1945.
Zato vejce mohly bejt pštrosí, nezapomínej, Afrika.
S tím vzrůstem já si osobně (169 cm) hlavu nedělám. Vzpomínám si na srdceryvnej článek v novinách před pár lety, pod titulem něco jako "Neberte dětem mléčné svačiny!", ve kterým se dokládalo, jak jsou Evropani v průměru o tolik a tolik vyšší než Blízkovýchoďáci, chudáci... Text mi přišel jako vychvalování mladýho Evropana ve smyslu kvality krmnýho bejčka.
Naslouchání těla věřím (i když někdy mu musím říkat tytyty a je to často, jsem hrozně na sladký), jak na tu životní sezónnost, tak i na tu každoroční. Jíst, co zrovna roste, mnohý nečekaně usnadní.
|
sally |
|
(5.8.2020 23:25:47) tak já nevím, jestli zrovna mléčné svačiny by to vytrhly ) Ledaže by házení pytlíkem mlíka po spolužácích nějak přispělo k mohutnější stavbě těla )
Na pštrosy jsem zapoměla... ale zase bych si tipla, že ti žijí jen v určitých oblastech, kdežto různí drobní ptáci "všude"....
|
Filip Tesař |
|
(6.8.2020 9:28:47) Vidím, Sally, že taky pamatuješ atmosféru mléčných svačín? Házení pytlíkem mlíka jen tak z fleku nevymyslíš.
V tom výkrmným článku bylo přirozeně i o mase, přesněji o masným výkrmu ve školních jídelnách. Ale ačkoli si myslím, že živočišná dieta sehrála roli v evoluci lidskýho mozku (nikoli výhradní), tj. ve fylogenezi člověka, neřek bych, že to nutně znamená, že hraje roli i v ontogenezi člověka, rozhodně ne nutně tutéž.
Vejce a pštrosi - jasně. Ale byli tam taky! Jinak ale víc vajec bylo určitě při březích - vodní ptactvo. Plus drobnější obojživelníci a plazi, to se mezi přírodníma společenstvíma jí hodně, akorát v bílý literatuře se to moc nerozebírá, protože to často i akademikům z bílý kultury přišlo trochu tento... nakonec ono je to i biblickej zákaz... hlodavci jsou ok. Ale mezi náma, často je snazší chytit hada.
|
sally |
|
(6.8.2020 16:34:33) Filipe, ano, samozřejmě, že pamatuju mléčné svačiny... jsem stará bába )
Jinak já si myslím, že to maso je důležité i indviduálně - třeba Japonci za dvě generace "vyrostli".
Mám kamarádku Japonku (ještě starší bába než já) - je z vnitrozemí, a její maminka byla z "bohaté" rodiny - měli kachní farmu - a ta rodina, která měla doma kachny, si teda jednou za týden dala do polívky vejce. Kachní. Jedno. Pro sedm lidí. Jinak rýže a zelenina, minimum tuků či bílkovin (představa, jak Japonci jedí ryby, je zcestná - to možná ti na pobřeží). Kámoška je malá (asi má přes 150, ale málo). Její synek (který vždycky žral jak týden zasypaný horník) bude mít teď v šestnácti určitě alespoň těch 180.
A ačkoliv chápu, že výška (krmný býček) není tak důležitá, tak pokud lidi nedorostou své velikosti, tak je imho něco špatně. A ano, jsou lidi menší a větší, drobnější a masivnější jaksi "od přírody" - ale když nikdo nedorůstá plné velikosti, tak je to imho omezenou stravou...
|
Rodinová |
|
(6.8.2020 16:45:02) Mozna spis nez jen "maso", bilkoviny vubec - vzdycky si vzpomenu na Holandany s jejich mlikem a syrama...a vyskou
|
|
Zasjaj. |
|
(6.8.2020 18:13:46) Japonci vyrostli Nejvic pry zeny v Jizni Korey Tohle je hezkej clanek, nic necekaneho, ale na tech mapach sveta je hezky barevne zobrazeno, jak lidi ve kterych zemich za sto let vyrostli
https://elifesciences.org/articles/13410
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(6.8.2020 18:42:57) Školní oběd je v mnoha rodinách bran jako hlavní jídlo a doma jen chleba s něčím a má bejt hnusnej, jo? Pak se nemaj dojidat bramburkama a mekacem. Za nás hnusný byly, 70.leta,ale naši to brali, že teplý jídlo jsem měla, tak stačí chleba a paštika. Nechápu, jak jsem dorostla do 168 cm
|
Půlka psa |
|
(6.8.2020 19:25:33) Naše děti taky mají studenou večeři. Na to není nic špatnýho a s růstem to nesouvisí.
|
|
|
Len |
|
(6.8.2020 18:47:59) Jsem rada nadmerne velka Skolni obedy jsem nikdy nejedla a vecere mela studene, prakticky jsem vyrostla na tom chlebu s necim. Zravost se dostavila az s koncem puberty, ale konecne vysky jsem dosahla ve ctrnacti. Vzhledem k tomu, ze i prababicka mela 170cm a pri sve svatbe se nejvic radovala z toho, ze si bude moct jist cukru, kolik bude chtit (v puvodni rodine byl na pridel jako vsechno), tak velmi pochybuji, ze to bylo nadmernou stravou. Pravda, v ordinaci obezitologa by nikdy nikoho z nasi rodiny pan dochtor nenasel.
|
Len |
|
(6.8.2020 18:55:06) Nemluve o mem diteti s extremne omezenym jidelnickem, ktere ma momentalne neco pres 190cm a porad roste. Doktor je asi zabrdelec a pouze zavidi
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2020 22:34:28) Výšku určitě určuje více faktorů, ale to, že ji ovlivňuje strava, považuji za známou skutečnost.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2020 22:50:42) Když namátkou na rychlo zahledám, čtu genetika 60 - 80%, zbytek ovlivnitelný, mimo jiné stravou.
|
|
|
Len |
|
(6.8.2020 22:56:50) Kvitko, me urazi vyjadreni, ze je na mne neco spatne. PhD mne nijak neoslni, znam jich znacne mnozstvi, neni to patent na rozum. Navic odbornik na obezitu, to opravdu nema s vyskou co delat. U nas v rodine neni ani nadvaha, krome tech, kteri byli v detstvi siskovani kvuli hubenosti, ti pro zmenu nevyrostli do vysky, az prekvapiva korelace mezi vykrmovanim deti a jejich nizsi vyskou oproti rodinnemu prumeru.
|
Ropucha + 2 |
|
(7.8.2020 15:42:27) Len, já ti nevím, mně to přijde jako zbytečná vztahovačnost. Také jsem vysoká, holt jeden prarodič byl vysoký a předal geny dál, k tomu mě cpali sunarem a pak masem. Nijak se mě nedotýká, že přirozená průměrná výška by měla být menší. Proč by mělo, příroda není stroj a vždycky budou různé odchylky všemi směry.
|
|
|
|
|
Zasjaj. |
|
(6.8.2020 20:49:39) Len, jo, ja jsem taky rada velka, vzdycky mi to vyhovovalo, v detstvi jsem byla porad nejvetsi ve tride a nikdo si na mne nikdy nedovolil, mela jsem respekt a verila jsem tomu, ze bych stejne kazdyho preprala, kdyby si nahodou dovolil. Moje prababicka, co ji dobre pamatuju, mela nevim kolik pres 170, prislo mi, ze o moc mensi nez ja nebyla, zemrela, kdyz ja uz mela tech 180. Kazdopadne vim presne, ze boty mela dvaactyricitky A to o ni maminka vzdycky rikala, ze je pecena v troube! Byla rozena sedmimesicni roku 1889 a sla hned po porodu do trouby.
|
Len |
|
(6.8.2020 23:02:45) Zasjaj, moje prababicka taky😆 Dopekana tedy byla babicka, prababicka nevim. Obe byly pres 170cm vysoke, babicka navic opravdu hodne drobna, hubena, jeji svatebni saty jsou zhruba velikosti 32, opravdu uzounke. Mamka ma taky 170cm, as ja o tech 10 vic a nikdy jsem v zadnem skolnim kolektivu nebyla nejvyssi, vzdy se nasla vyssi holka, nekdy dokonce nekolik. Ten odkaz niz je moc zajimavy, ctvrte nejvyssi zeny na svete, to je fajn
|
Zasjaj. |
|
(6.8.2020 23:33:51) ty nase babicky byly ale pekne vypecene
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2020 9:32:14) Rišulko, skončit "na pohance a vločkách" by bylo opravdu úplně nejlepší, protože živiny jsou právě v těch základních surovinách a stačilo by ti celkem málo jídla, tak jako to stačilo našim předkům. Ačkoliv současné rostliny se v obsahu živin liší od těch před stovkami let, pořád je dobré vsadit na pestré obiloviny, luštěniny, zeleninu, ořechy. A k tomu doplnit tučné mléčné produkty, vejce, občas kus masa, kdo chce. Když si uděláš obilnou kaši s ořechy, ovocem, medem, myslím, že pak dlouho nebudeš mít hlad. Nebo když si uděláš hustou zeleninovou polévku s nějakou obilnou zavářkou. Luštěninový salát. A tak podobně.
|
|
|
|
|
|