| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vývar z kostí

 Celkem 106 názorů.
 Jojona 


Téma: Vývar z kostí 

(14.11.2021 15:16:53)
Meli jsme pecenou husu. A z ni je spousta kosti apod. Tak jsem si vzpomnela, ze obcas nekde ctu, ze se dela vyvar z obranych kosti z pecinky. Mate s tim nekdo zkusenosti? Stoji to za to? Kolik kosti se pouziva? To treba do mrazaku shromazdujete ruzne kosti a az je jich hromada, tak se jeste jednou uvari se zeleninou jako klasicky vyvar?
 Stáňa * 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:27:48)
Dělám to z kuřete nebo kachny. Obrané kosti dám do tlakového hrnce a asi hodinu vařím. Prohlídnu pak kosti, jestli tam nezbylo nějaké maso.

Někdy pak k tomu udělám játrové knedlíčky nebo k tomu přidám zeleninový vývar. Dost často ho dělám z kedluben gigantek.
 Jojona 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:40:45)
Giganty taky pestuji a mam jich par ve sklepe. Znam z nich jen zeli, ktere mam moc rada, protoze ho delela i mamka, kdyz jsem byla mala :-) Ale na nic jineho je nepouzivam.
To myslis vyvar z gigantu? Muzu te poprosit o podrobnosti?
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:35:37)
Dělám běžně, nejčastěji kuřecí, občas vepřový, hovězí, kachní a někdy mix. S husou zkušenost nemám. Většinou dělám se zeleninou, občas jen kosti, pokud vím, že to použiju pro nějakou samo o sobě výraznou polévku a jsem líná. Když je dost kostí, dělám rovnou, jinak dávám do toho mrazáku.
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:43:21)
Husu nedělám, ale z kachny vezmu ty kosti s případnými zbytky masa a uvařím z toho polívku. V principu Uděláš všechno tak, jak kdybys jí dělala z masa, které používáš obvykle.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:44:52)
V podstatě jo, akorát mám dojem,že u kostí má větší význam, to pomalé táhnutí.
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:47:08)
Aha, to nevím. Všechny masové polévky vařím hodiny a hodiny. Jinak to neznám, ať je tam maso jakékoliv.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:50:03)
Půlko, to já taky, ale dost lidí dělá vývar z masa v papiñáku, a to mi přijde, že u kostí je to k ničemu, potřebují čas, aby pustily, co mají :-)
 Jojona 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:52:41)
Ja taky delam vyvar jen v papinaku. Takze do obyc hrnce a na malem plameni dlouho varit?
 Monika 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:57:23)
Vývar v papinaku je asi dobrý, když vaříš maso, které chceš pak použít třeba do omáčky, tj. nejde jen o přípravu polévky. Pokud se maso vaří 10 hodin, tak je vývar asi super, ale to maso tak leda na parádu nakrájet do toho vývaru, chuť už to snad nemůže mít žádnou? (nemám tedy zkušenost)
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 16:00:49)
Moniko, musí se to táhnout (tj. mělo by to maximálně lehounce probublávat) ne vařit, pak lze i to maso vařit dlouho. Já to dělám v pomalém hrnci.
 Pruhovaná 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 17:52:51)
Já mám vic kusů masa. Ten na nakrájení do polévky vkládám do vývaru až tak hodinu dvě pred dovařením. Když tedy chci mit polívku reprezentativní 🙂.
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 17:56:44)
Ja si pamatuju od babicky - pokud chces dobre maso, tak davat maso do varici vody a nevarit dlouho. Pokud dobrou polevku, tak maso do studene vody a dlouho tahnout. Ja to nekombinuju, varene maso jsem sama asi nikdy nedelala, vyvar delam 12-24 hodin v pomalem hrnci z kosti a trochy masa. Uz upecene kosti klidne byt muzou, akorat jsem teda hakliva a pokud byly na necim taliri, tak je vyhodim. Kosti obrane pred podavanim vyvarim.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:03:56)
Jo, to je základní poučka, ale mně nějak hovězí víc chutnà pomalu vařené, zprudka bylo kolikrát tuhè. Kosti klidně použiju oslintané, pokud jsou od rodiny, dají se opláchnout a hodiny se to tepelně upravuje.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:58:33)
Jojono, jo, pomalu táhnout několik hodin. Ale můžeš to zkusit i v tom papiňáku, jestli na tom zbylo dost materiálu, tak by to mohlo mít dostatečnou chuť, přinejhorším pak budeš pokračovat pomalým táhnutím. Ale chutná to poněkud jinak, než vývar z masa.
 Monika 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 15:55:19)
Bouřko, tchyně vypráví, jak v jejím dětství (je ročník 1942) vařili vždycky ty stejné kosti celý týden (ne v kuse samozřejmě ~;)) - každý den z nich byla jiná polévka k večeři ...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 16:14:22)
To asi nikdy dělat nebudu, ty omakanỷ oslintanỷ kosti znovu používat.
 Pruhovaná 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 17:55:14)
Oslintaný být nemusí, u nás například používáme příbor. Ale ani tak by to nemuselo vadit, projde to varem, je to sterilní 😀
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:03:12)
Taky používáme příbor, ale manžel všechny kosti pak okouše. Kdyz jíme sami dva. Ty jsou pero zralý na vyhození.
 neznámá 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:23:01)
Já jsem asi taky háklivá.
Manžel na vosk vyvařil "vyžvejkané" medové plástve. Dala jsem dětem misku, ať to plivou do ní a chtěla jsem obsah vyhodit.
Jenže vosk je drahý a manžel spořivý. Na vrchu se vyvařila asi bílkovina ze slin?, prostě humus jako pěna na polívce, ale o dost hutnější. Normálně na hladině až takový hnus není, muselo to být ze slin.

A něco podobného asi bude na okousaných kostech, sice se to z hladiny sebere, ale stejně ble.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:34:27)
Nepoužívám vlastně žádný kosti, okousanỷ už vůbec. Schovávám si do mrazáku různý odřezky a to pak používám na polívku.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: vývar z kostí 

(15.11.2021 8:28:08)
tak zrovna u husy na talíř u nás moc kostí nepřijde - porcuju na talíře čisté maso, na první jídlo tu husu prostě jen ořežeme, pak tu studenou už normálně oberu a na talíř jde zase jen čisté maso, kostí se dotýkám jen já, umytýma rukama ~:-D
 Evelyn1968,2děti 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:27:27)
Kupuju hovězí na polévku, vyvařím a nakrájím do polevky.
 Stáňa * 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 18:29:15)
Kupuješ i morkové kosti?

My jsme je doma nikdy neměli, mamka jednou prohlásila, že ji nechutnají. Teď si je beru, když kupuju hovězí z farmy.
 libik 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:10:15)
Myslíš jako z okousaných kostí?~5~

Tak to jsem nikdy neslyšela.
 Monika 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:19:01)
Libiku, ta diskuse vznikla kvůli kostem z husy, ty snad ani nemusí být okousané, já jsem tedy třeba husu servírovala bez kostí, okrájenou. Protože např. ze stehna bylo maso pro 2 lidi ... Ohryzané kostičky z kuřete snad nikdy nevyvařuje? Nebo kdo chce vyvařovat, zakazuje ohryzávání a musí se kuře sníst příborem? ~;) Ale já tedy slyšela hlavně o tom, že se nejdřív pečou ty kosti, co si rovnou kvůli vývaru koupíš, tj. asi většinou hovězí ...
 libik 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:37:13)
Aha, ale stejně to neznám.

Vývarové dogma mě zastihlo v podstatě tak před 10 lety. V mé rodině se nikdy s polívkou moc nenadělalo, většinou se vařilo kus masa na kosti nebo nějaké okrojky z hlavního chodu(syrové), ne déle než 2 hodiny, doplnilo se masoxem. Pozornost se věnovala domácí zavářce a bylinkám ze zahrádky.

 Monika 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:40:14)
Libiku, já mám pocit, že ty "tažené vývary" se v domácnostech snad ani nikdy nevařily, že je to záležitost pocházející z restaurací?
 libik 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:42:29)
Taky si myslím, ona je sice momentálně panika z ceny elektřiny, ale nedovedu si představit, že by někdo za mého mlada nechal jet v noci troubu nebo vařič~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:55:25)
Val, my kachnu dáváme péct brzy ráno, cca kolem 6h a na oběd ve 13h je akorát hotová:-)
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:44:59)
U nás se tedy dlouho vařené vývary dělaly vždycky. Co si pamatuju, tak každá generace už od prababičky vždy věděla, že "polívka se musí vařit pomalu".
 libik 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:48:37)
Půlko, za mého dětství frčely papiňáky, to hodinka stačila.
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:53:57)
Libiku, zrovna dneska jsem v papinaku vařila hovězí vývar, ale z masa, ne z kostí. Maso jsme měli k rajské omáčce. On už se papinak nepoužívá?
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:57:08)
Valkýro, tak to jo. No, já už vydržím těch pár let, co budu na světě s papinakem. ~;)
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:07:01)
Mam pomaly hrnec i papinak. Papinak je elektricky a ma i funkci pomaleho hrnce. Nektera jidla jsou lepsi z toho a jina z pomaleho hrnce. Treba ten vyvar je z klasickeho pomaleho hrnce naprosto cisty a tmavy, rozhodne silnejsi chut a pri vareni je citit jen minimalne. A takova bolonska je uplne nejlepsi varena pod tlakem 15-20 minut a pak drzena na low v tom samem hrnci alespon par hodin, je uplne jako z Bologni, akorat tam teda nedavam parek:-)
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:31:44)
Taky mám obojí, ale na maso to skoro nepoužívám, vyjímečně, když na rychlo potřebuju kuřecí vývar, tak hodím pod tlak nějaké ty mražené hřbety nebo křídla uchovávaná pro tyto účely. Spíš zelenina na páře, rýže, luštěniny.
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:35:15)
Já nějak věřím, že kuřecí vývar se dá nahradit bílým vínem, když není čas. A nepotřebuji k tomu na sporáku žádný parní stroj. :-)
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:45:10)
Půlko, však já ho nemám na sporáku, je to samostatná jednotka :-) V polívce ta náhrada fungovat moc nebude a víno na vaření je věc, kterou musím náležitě plánovat, doma to nevedeme, pozdní sběry k tomu vhodné nebudou ~t~ Takže s vínem vařím jednou za pár let :-)
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:36:31)
Jj, ja tak obcas delam i jine vyvary, kdyz se mi nechce spinit nadobi, protoze to v tom hrnci muzu i rovnou upect. Ale jinak jsou vyvary lepsi v kameninove nadobe pomaleho hrnce. V papinaku mam rada ovesnou kasi, tu uz jinak nedelam a pak prave takove ty omacky, jidla, ktera uvarim pod tlakem a pak necham ve funkci pomaleho hrnce delat dal. Dnes jsme meli takhle butter chicken, to je uplne skvele. Pak ruzne chilli, tu bolonskou, gulase...
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:38:14)
Vy jste vsichni tak dokonaly…a mate vsechny ty kramy pomaly, tlakovy, kameninovy… kam dat~t~
 babi_ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:40:53)
No moment, nevlastnila jsem nikdy ani papiňák ani pomalý ani kameninový... tak jakýpak všichni ~:-D
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:43:01)
Jo pardon babi, dopustila jsem se presne te generalizace, kterou sama tak nesnasim, “Vy tu vsichni na Rodine …”~t~
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:46:30)
Rodinová, nemáme, furt to překáží, ale je to hojně v provozu, takže jsem obětovala již tak skoro neexistující pracovní plochu.
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:52:40)
No prave, ja mam necely metr po prave strane a 80 cisel vlevo, jinak varnou desku a drez, mezitim prostor na otoceni a pruchod 80 cisel.

Nesmim ztloustnout, takze mozna dobre, ze ty kramy nemam, byla bych v pokuseni varit vic~t~

 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:02:49)
Rodinová, tak to máme větší, máme kuchyň v jedné lince, na kraji je lednice, pak asi půl metru pracovní plochy, pak sporák, pak hned vedle dřez a pak až ke zdi cca 160 cm pracovní plochy...jenže nad celou tou plochou je okno, takže jednak tam nejsou horní skříňky a parapet je jen asi o 10 cm výš, než pracovní deska, takže nám na té lince v podstatě nic trvale stát nemůže...mám tam blok na nože, varnou konvici, cukřenku, odkládací mističku na čajové sáčky a nízkou krabici na čaje. Na té půlce okna, kterou neotevíráme, tak mám na parapetu ještě džbánek s vařečkami a tácek, kde pěstuju řeřichu:-)
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:06:35)
TaJ, vetsi mate, ale ne o moc~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:12:04)
Rodinová, já jsem spokojená, přijde mi to tak akorát a to tam často vaříme dohromady s manželem...naproti lince máme ještě vysokou potravinovou skříň a a pak ještě stůl se čtyřmi židlemi, do čela se dá ještě přidat pátá židle, když někdo přijde...
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:15:29)
TaJ, do nasi kuchyne se vejde jen jedna osoba, velikosti max L~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:18:15)
~t~
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:22:46)
Rodinova, to mám lepší. U mě, když sedí 4 osoby jakékoli velikosti u stolu a moc se nehýbou, může být ještě jedna další osoba u linky a sporáku.~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:27:45)
Stará huso, jo, my mámen naproti lince jídelní stůl úzkou stranou ke zdi a mezi koncem stolu a linkou je asi 80 cm, takže když dovaříme a jíme, tak si tam ještě pátý člověk v pohodě sedne...a když tam nikdo nesedí, tak jde v pohodě vytáhnout šuplík linky - jak máme teď novou, tak máme ve spodní části linky jenom samé šuplíky a je to mimochodem oproti dvířkům naprosto super, jsem s tím moc spokojená.
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:30:07)
Huso, teda asi by se mi do kuchyne vesly 2 osoby velikosti L, ale pouze vedle sebe a musi se paralelne posunovat, tech par centimetru, co to jde, vyhnout se nelze~:-D
 babi_ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:30:53)
Paralelně posunovat ~t~
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:33:03)
My máme úplně nesmyslně velkou kuchyň. Mohli bychom provozovat menší restauraci. Přitom to vůbec nepotřebujeme, ale bylo to tak, když jsme to tu koupili. Kromě té obří kuchyně máme všechno naopak moc malý.
 babi_ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:36:59)
Já mám nesmyslně velké úplně všechno, snad kromě ložnice, ta je akorát.

Ale hodí se to, když se mi tu sejde širší rodina. Navíc to vzdor prostoru působí celkem útulně, takže pohoda.
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:42:48)
Vidis, mrnavou loznici co mame, bych rada vymenila aspon za 20 m2, tak v pristim zivote treba~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:48:14)
Rodinová, my máme ložnici 24 m2 a vlastně tam chodíme jenom spát...plus tam máme s manželem všechno oblečení a přes zimu se tam v pohodě vejdou i dva sušáky s prádlem...ale jinak bydlíme vlastně hlavně dole v kuchyni a obýváku...a syn hlavně u sebe s kamrlíku, ale až tak poslední rok dva, předtím jsme byli celé dny všichni tři dole:-)
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:40:13)
Obr kuchyn mame na chalupe, teda je to pohodlny, ale velkoryse odkladaci plochy vedou k tomu, ze tam vsichni vsechno nechavaji lezet, jidlo, sroubovaky, kytky, helmy na kolo…~a~
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:45:27)
Rodinová, jo, čím víc odkládacích prostor, tím větší binec, to znám...my nedávno předělávali jedno to zádveří a záměrně jsem tam nedávala kromě botníku na sezení a věšáku už téměř nic dalšího, na stěnu radši obrázek, než nějaké poličky, protože mi bylo jasné, co tam za pár dní bude všechno odložené...takhle to funguje super, každý tu danou věc rovnou dáme na místo, předtím se tam pořád někde něco válelo, na tohle je specialista manžel, jak je někde volné místo, tak je tam za chvilku odložené něco, co má být někde úplně jinde a já tohle právě nesnáším, když mi pak na poličce s kytkama leží šroubouvák a podobné věci~;)
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:54:09)
TaJ, a to nemas doma meho muze, jakykoliv volny prostor okamzite zaplni papirama, planama, nastrojema, krabickama..je v tom prebornik~a~
Dole ma dilnu a ja normalne kridou nakresila demarkacni linii v pulce schodu proti pretekani jeho bordelu do obyvaci casti domu~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 22:01:42)
Rodinová, můj má dole ve sklepě taky dílnu, tak občas už mu ty věci posbírám a dám mu to do ruky, ať si to dá někam dolů:-)
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 22:20:26)
TaJ, tak hlavně aby nefungoval jak ten můj. Vrazím mu to do ruky, ať si to odklidí, poslušně kývne, odchází, vzpomene si, že ještě něco, odloží to na nejbližší povrch....dál si to domyslíte
 apo-lena 


Re: vývar z kostí 

(15.11.2021 8:20:13)
To by se mi taky líbilo. Zkoušela jsem to v minulém bytě, ale jen se přesunul bordel do kuchyně. Jsme bordeláři všichni.
V baráku jsem to vyřešila jinak. V předsíni mám 80 cm vysoké botníky, dobře se na ně odhazují krámy. Prostě to nejmíň jednou za dva dny přeberu. Do pěti minut to mám hotové i s utřením prachu. Štve mě už jen batoh na lavičce, ta slouží jako pelech pro psa. (Původně jsem se na ní chtěla sedět při obouvání.)
 babi_ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:47:07)
Noooo... taky mi tu leží spousta věcí, a to jsem tu sama. Ale kromě hromádky knih na rohu to všechno patří do kuchyně aspoň. Jenom to mám prostě roztahané, neuklizené - dvě prkénka leží vedle sebe, pak podložka pod horký hrnec, utěrka, hrnky na čaj, naběračka... všechno hezky volně s rozestupy ~t~

EDIT: tak jsem to drobet sklidila, ať mě ráno vítá lad.
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:55:37)
Babi, me celej zivot rodice a ex nadavali, jakej jsem bordelar, se soucasnym muzem jsem zjistila s ulevou, ze to se mnou neni tak tragicky~t~
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:04:11)
Nastesti mam mista trochu vic, s malou kuchyni bych se brzy zblaznila:-) Ale treba sporak uz mam zavreny pod sklenenou deskou a kdyz potrebuju ten pomalac, tak ho postavim na to. Asi si pri predelavani pokoje prendam nadobi do obyvaku vedle kuchynskych dveri, tim se mi uvolni spousta mista na lince~t~
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:09:20)
Len, my jsme tu vetsinu casu 2 osoby, ale bylo nas tu i 15, nastesti narazove.
Chce to pak disciplinu a organizaci, nic nenechavat na lince, uklizet…fuska.

Na sumavsky chalupe mame mega kuchyn s prostorem pro regiment, tam se to vari-a bordelari~t~

Jo a kavovar mam v obyvaku.
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:13:06)
Rodinova, ja prave varim minimalne dve vecere denne kvuli diteti, takze v podvecer by me v male kuchyni pravidelne stresoval maly prostor. Doufam teda, ze v ceskem domecku bude vetsi, dokazu zit s celkem malym obyvakem i loznici, ale kuchyne musi mit spoustu prostoru. Na chate mame kuchyn malinkou, ale tam nejsou ani zadne specialni spotrebice, i kdyz kavovar je i tam:-) V CR je dite na rohlicich a Lipancich~t~
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:18:18)
No jo, my jsme v casove tisni vyhodili najemniky z muzova domu a potrebovali se nastehovat, na zmenu dispozic baraku nebyl cas, a i kdyby, je proste malej…
Nejvetsi je obyvak, mohli jsme propojit s kuchyni, ale nechtela jsem.
Tak aspon ten kavovar expandoval do obyvaku~:-D
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:24:16)
Rodinová, my jsme barák jen rekonstruovali, s dispozicí tam moc hýbat nešlo, tak máme kuchyň cca 10 m2 a vedle obývák cca 12 m2, nechtěli jsme to úplně propojené, takže dveře, které to spojují, jsme nechali vysazené jen jako průchod...pak máme ještě ložnici 6x4 m a synův pokojíček cca 9 m2. Pro tři tak akorát, každý si máme kam zalézt, když nechceme být zrovna pohromadě...
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:28:22)
Vidis, my mame mensi kuchyn a loznici, coz mi vadi asi nejvic, vetsi obyvak nez vy, dva pokojiky tak 12 m2 a zasklenou verandu.
Napul sutereni garaz, pradelnu, sklep a dve komory.
Velkou terasu a velkou zahradu, nestezuju si.
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:30:55)
Rodinová, tak komory nemáme, máme dole dvě malá zádveří (máme dva vchody - do ulice a na zahradu), koupelnu s WC, nahoře ještě malé WC s umyvadlem, velký zastřešený balkón, barák je celý podsklepený a půda taky přes celou plochu baráku, takže místo na věci je...garáž máme úplně oddělenou kousek dál od baráku na zahradě.
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:36:06)
Teda koupelnu a dva zachody mame taky, jsem zapomnela vyjmenovat~t~
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:39:10)
Rodinová, jsem si myslela, že něco takového budete taky mít~t~
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:44:07)
Vid~:-D
Libi se mi, ze se do tematu Vyvar z kosti vloudil popis pribytku diskuterek~:-D
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:14:09)
Jej, to mi vubec nerikej, ze kavovar muze byt i v obyvaku, vlastne by se mi sem jeste jeden vesel~8~
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:06:37)
Já mám myčku, to je odkladiště. 40 čísel v rohu vedle sporáku, tam stojí ten multifunkční, občas jako dnes, výměněn za parní a multifunkční musel pod stůl. Na stole stojí konvice, pomalý hrnec, toastovač a horkovzdušná fritèza a zbylá třetina je jediná pracovní plocha.Mixer uklízím, protože vleze do skříňky a nepotřebuju ho tak částo, vlezl i šlehač. Vaflovač je kde zrovna vleze, sušička stále hledá své místo a je tam, kde je zrovna volný flek, by parní bydlí pod dřezem, ale musela jsem vyhodit sklenice, ty jsou všude po kuchyni a přivádějí mě k šílenství. Gril se rozbil, velký pomaláč straší v místnosti, kde by měla být kuchyň, ale je to kombinace zabordelařenèjo skladiště a staveniště...na další krámy jsem si udělila embargo
 Len 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:47:49)
Uz to nemam kam dat, pomalac mi stoji pod pracovnim stolem v kuchyni. Potrebovala bych 2x tolik mista, alespon.
 Evelyn1968,2děti 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:49:25)
Papiňák jsem si koupila v 19 na poukázku 300 Kčs k MDŽ od zaměstnavatele. Tehdy jsem si připadala poprvé opravdu stará, podruhé na večírku Brigády socialistické práce ~t~

Druhý papiňák jsem měla v té sadě, už nerezový. Jak stranu, nějak se ho bojím, známe vyletěla poklicka a oparilo ji to.
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:56:21)
Rodinová, my nemáme zas nijak velkou kuchyň, ale dva papiňáky se nám tam vejdou:-), pak máme ještě dva střední kastroly, jeden velký hrnec a dva malé kastrůlky, tři pánve a lívanečník, pekáč a kameninovou zapékací mísu...to bude asi tak všechno...je fakt, že my v kuchyni zas nemáme topinkovač, kávovar, pekárnu, velkého robota, friťák apod...
 Rodinová 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:59:42)
Tak jo, mne se zakladni vybava hrncu a nejake mensi stroje typu slehac vejde do skrinek v kuchyni, ale krom konvice uz nic na linku.
Papinak mam ve sklepe, robot ze skrine jsem zatim nevytahla…dalsi kupovat proste nebudu, byt bych mela zalusk.

Ale zas mame krasnou zahradu u lesa~:-D
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:10:15)
Tak já mám v paneláku kuchyň 12 m2, mám v ní spíž, ledničku, stůl a 4 židle, plynový sporák, dřez a asi 1,20 m pracovní plochy, kde mám ještě konvicí a malý kávovar na kapsle. Místa tedy moc nemám, ale na to moje vaření mi to bohatě stačí. Z přístrojů mám akorát tyčový mixér, elektrický šlehač, sendvičovac a ten kávovar s konvicí. Pár hrnců, kadtrolu a pánvi, plechy na cukroví, pekáč a dvě zapékací misky z jenského skla. Víc nic fakt nepotřebuju a i ten sendvičovac není nic, bez čeho bych se neobešla, ale dostala jsem ho od syna k loňským Vánocům.
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:14:53)
Stará huso, to máme podobně, my to máme trochu míň, než 12 m2 a máme tam dvoje dveře a velké okno nad pracovní plochou.
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 21:20:30)
TaJ, taky tam mám dvoje dveře, jedny do předsíně, druhé do obýváku a ještě velké okno a dveře na lodžii.
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:56:42)
Stará huso, my papiňák používáme často, máme dokonce dva, větší a menší, podle toho, co zrovna děláme.
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:07:08)
Val, tohle nebyla sada, ten velký máme už dlouho a ten menší jsme si kupovali asi před 3 lety, předtím jsme měli ještě takový ten hliníkový, s delší rukojetí...teď už máme modernější, nerezový, se dvěma uchy, používáme ho docela často, přitom vývary skoro neděláme, ale třeba různé dušené maso, omáčky, polévky...všechno je v tom rychle hotové...
 Jojona 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:19:22)
Taky mame od Sfinxu. Nedavno jsem posilala viko rodicu na opravu.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:58:47)
Papiñák nemám a nikdy jsem neměla. Bojím se ho.
 Marika Letní 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:01:34)
"za mého dětství frčely papiňáky, to hodinka stačila"

Přesně tak. Papiňák důležitá součást kuchyně. Taky jsem jeden dostala do výbavy. ~t~ Nikdy jsem ho nepoužila a dala za pár let mamince. Za bezdětna jsem vařila minimálně a něco jiného než vývary.
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:06:43)
Mariko, já jsem si zas papinak koupila hned, co jsem po svatbě začala vařit a užila jsem ho hodně. Vařila jsem v tom klidně i brambory, byly hotové za 5 minut. Teď už ho použiji párkrát do roka, když vařím něco složitějšího pro děti, třeba hovězí guláš.
Zato nechci žádné pomalé hrnce, roboty, rýžovary a jiné pro mě naprosto zbytné přístroje.
 Stará husa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:19:25)
Val, já jsem v něm kdysi vařila skoro všecko, jak mě to vaření nikdy nebavilo, papinak to hodně urychlil. Měla jsem původně taky ten hliníkový, teď už mám asi 20 let nerezový a už s ním hodláme dožít.
 Stáňa * 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:27:56)
Papiňák jsem dostala jako svatební dar od švagrové a švagra. Už v něm vařím víc jak 25 let. Používám ho tak dvakrát do měsíce. Právě na hovězí nebo na zeleninové vývary.
A vlastně na svíčkovou taky.

Ty hovězí vývary nechávám v papiňáku na nízkou teplotu cca 4 hodiny.
 Monika 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:49:30)
Půlko, tak to bude asi tím, že já pocházím z chudých venkovských předků, kteří nejspíš masové vývary moc nejedli (asi kromě slepičích?) a když už ti mladší předci měli maso (tj. asi od babiček v době po 2. světové válce), tak měli taky papiňáky a neměli čas, takže udělali vývar za 2 hodiny v papiňáku a bylo. O taženém vývaru jsem každpádně slyšela poprvé taky asi až před těmi 10-15 lety jako Libik ...
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:06:00)
Já zase nikdy neviděla papiňák. Až jako dospělá u extchýně. Byla jsem kdysi dávno nadějný malý fyzik, ale v šesté třídě jsem dostala pětku z příkladu na téma "maminka vaří polévku v tlakovém hrnci". Naprosto jsem netušila, že některá maminka takovou věc má. :-)
 TaJ 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:09:22)
Půlko, naši taky papiňák neměli, mamka ho nikdy nechtěla, asi se ho bála...když jsem se přistěhovala k manželovi, tak ten ho od svojí maminky měl, tak jsem si na něj zvykla.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:19:25)
Moniko, naopak, táhlo se zcela klasicky, hrnec na kraji sporáku a probublávalo to od rána. Až elektrické a plynové sporáky a papiňáky tomu daly zapomenout.Zejména v nuzných obdobích se ty kosti vyvařovaly opakovaně, někdo tu i vzpomínal.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:41:31)
Já se s vývary taky nijak necrncám. Manžel si do toho lije magi a já to nejím.
 Bouřka 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:10:36)
U nás se kosti neohryzávají, jíme maso, ne kosti :-) Ale na talíři přistanou, zejména ty ze stehen. Ale maso z toho odpadává samo, netřeba se rvát s kostí. Prsa odřezávám při servírování. Celé kuře se nesní. Zbytek oberu na další jídlo, skelet dám vyvařit, kosti ze stehen opláchnu a přihodím taky. Kachna totéž, akorát ta bývá tak rozsýpavá, že maso sjede už při porcování. Vepřové koleno po obrání masa dám taky vyvařit. Jiné maso s kostí nemíváme, akorát to, co samy bouráme, ale zvěřinový a skopový vývar není nic moc. Zvêřinový občas použiju do boršče nebo zelňačky,tam se to ztratí.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:36:51)
Taky mě to vyděsilo. My máme kosti hrozně ohlodaný.
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:39:01)
Z okousaných ne. Před jídlem toho ptáka vykostím a dám vařit polévku. Kosti jsou i s nějakým masem a nikdo to neoslinil.
 libik 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:45:35)
Jasně, ale já bych čekala, že ty kosti "pustí" už při pečení.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:47:43)
Ale dotaz byl na kosti z pečenýho ptáka. Jak to píšeš to dělám taky.
 Půlka psa 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:50:25)
Však jo. Upeče se pták, kosti z něj před jídlem vytáhnu, maso sníme a ty předem vytažené kosti později dám do vývaru.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:51:39)
Áha
 K_at 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 19:42:08)
Nedělala jsem, ale asi bych zkusila teda kostí dát do hlubšího plechu (velkého hrnce). Přidat zeleninu, cibuli, česnek, bobkový list nové koření, sůl. Podlít velkoryse vodou, přikrýt a nechat táhnout x hodin. Představuji si, že z toho bude takový koncentrát.
 apo-lena 


Re: vývar z kostí 

(14.11.2021 20:50:04)
Zkoušela jsem to poprvé, když syn toužil po celé pečené vánoční krůtě. Dělali jsme ji o svátcích na oběd, servírovali celou, manžel odkrajoval plátky. Hodně toho zbylo, tak jsem z ní po obědě okrájela maso, aby mi nezabrala celou lednici. Vzpomněla jsem si, že se z pečené kostry dá udělat vývar, tak jsem to zkusila a byl skvělý.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.