Monika |
|
(14.11.2021 19:19:01) Libiku, ta diskuse vznikla kvůli kostem z husy, ty snad ani nemusí být okousané, já jsem tedy třeba husu servírovala bez kostí, okrájenou. Protože např. ze stehna bylo maso pro 2 lidi ... Ohryzané kostičky z kuřete snad nikdy nevyvařuje? Nebo kdo chce vyvařovat, zakazuje ohryzávání a musí se kuře sníst příborem? Ale já tedy slyšela hlavně o tom, že se nejdřív pečou ty kosti, co si rovnou kvůli vývaru koupíš, tj. asi většinou hovězí ...
|
libik |
|
(14.11.2021 19:37:13) Aha, ale stejně to neznám.
Vývarové dogma mě zastihlo v podstatě tak před 10 lety. V mé rodině se nikdy s polívkou moc nenadělalo, většinou se vařilo kus masa na kosti nebo nějaké okrojky z hlavního chodu(syrové), ne déle než 2 hodiny, doplnilo se masoxem. Pozornost se věnovala domácí zavářce a bylinkám ze zahrádky.
|
Monika |
|
(14.11.2021 19:40:14) Libiku, já mám pocit, že ty "tažené vývary" se v domácnostech snad ani nikdy nevařily, že je to záležitost pocházející z restaurací?
|
libik |
|
(14.11.2021 19:42:29) Taky si myslím, ona je sice momentálně panika z ceny elektřiny, ale nedovedu si představit, že by někdo za mého mlada nechal jet v noci troubu nebo vařič
|
TaJ |
|
(14.11.2021 19:55:25) Val, my kachnu dáváme péct brzy ráno, cca kolem 6h a na oběd ve 13h je akorát hotová
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(14.11.2021 19:44:59) U nás se tedy dlouho vařené vývary dělaly vždycky. Co si pamatuju, tak každá generace už od prababičky vždy věděla, že "polívka se musí vařit pomalu".
|
libik |
|
(14.11.2021 19:48:37) Půlko, za mého dětství frčely papiňáky, to hodinka stačila.
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 19:53:57) Libiku, zrovna dneska jsem v papinaku vařila hovězí vývar, ale z masa, ne z kostí. Maso jsme měli k rajské omáčce. On už se papinak nepoužívá?
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 19:57:08) Valkýro, tak to jo. No, já už vydržím těch pár let, co budu na světě s papinakem.
|
Len |
|
(14.11.2021 20:07:01) Mam pomaly hrnec i papinak. Papinak je elektricky a ma i funkci pomaleho hrnce. Nektera jidla jsou lepsi z toho a jina z pomaleho hrnce. Treba ten vyvar je z klasickeho pomaleho hrnce naprosto cisty a tmavy, rozhodne silnejsi chut a pri vareni je citit jen minimalne. A takova bolonska je uplne nejlepsi varena pod tlakem 15-20 minut a pak drzena na low v tom samem hrnci alespon par hodin, je uplne jako z Bologni, akorat tam teda nedavam parek
|
Bouřka |
|
(14.11.2021 20:31:44) Taky mám obojí, ale na maso to skoro nepoužívám, vyjímečně, když na rychlo potřebuju kuřecí vývar, tak hodím pod tlak nějaké ty mražené hřbety nebo křídla uchovávaná pro tyto účely. Spíš zelenina na páře, rýže, luštěniny.
|
Půlka psa |
|
(14.11.2021 20:35:15) Já nějak věřím, že kuřecí vývar se dá nahradit bílým vínem, když není čas. A nepotřebuji k tomu na sporáku žádný parní stroj.
|
Bouřka |
|
(14.11.2021 20:45:10) Půlko, však já ho nemám na sporáku, je to samostatná jednotka V polívce ta náhrada fungovat moc nebude a víno na vaření je věc, kterou musím náležitě plánovat, doma to nevedeme, pozdní sběry k tomu vhodné nebudou Takže s vínem vařím jednou za pár let
|
|
|
Len |
|
(14.11.2021 20:36:31) Jj, ja tak obcas delam i jine vyvary, kdyz se mi nechce spinit nadobi, protoze to v tom hrnci muzu i rovnou upect. Ale jinak jsou vyvary lepsi v kameninove nadobe pomaleho hrnce. V papinaku mam rada ovesnou kasi, tu uz jinak nedelam a pak prave takove ty omacky, jidla, ktera uvarim pod tlakem a pak necham ve funkci pomaleho hrnce delat dal. Dnes jsme meli takhle butter chicken, to je uplne skvele. Pak ruzne chilli, tu bolonskou, gulase...
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 20:38:14) Vy jste vsichni tak dokonaly…a mate vsechny ty kramy pomaly, tlakovy, kameninovy… kam dat
|
babi_ |
|
(14.11.2021 20:40:53) No moment, nevlastnila jsem nikdy ani papiňák ani pomalý ani kameninový... tak jakýpak všichni
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 20:43:01) Jo pardon babi, dopustila jsem se presne te generalizace, kterou sama tak nesnasim, “Vy tu vsichni na Rodine …”
|
|
|
Bouřka |
|
(14.11.2021 20:46:30) Rodinová, nemáme, furt to překáží, ale je to hojně v provozu, takže jsem obětovala již tak skoro neexistující pracovní plochu.
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 20:52:40) No prave, ja mam necely metr po prave strane a 80 cisel vlevo, jinak varnou desku a drez, mezitim prostor na otoceni a pruchod 80 cisel.
Nesmim ztloustnout, takze mozna dobre, ze ty kramy nemam, byla bych v pokuseni varit vic
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:02:49) Rodinová, tak to máme větší, máme kuchyň v jedné lince, na kraji je lednice, pak asi půl metru pracovní plochy, pak sporák, pak hned vedle dřez a pak až ke zdi cca 160 cm pracovní plochy...jenže nad celou tou plochou je okno, takže jednak tam nejsou horní skříňky a parapet je jen asi o 10 cm výš, než pracovní deska, takže nám na té lince v podstatě nic trvale stát nemůže...mám tam blok na nože, varnou konvici, cukřenku, odkládací mističku na čajové sáčky a nízkou krabici na čaje. Na té půlce okna, kterou neotevíráme, tak mám na parapetu ještě džbánek s vařečkami a tácek, kde pěstuju řeřichu
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:06:35) TaJ, vetsi mate, ale ne o moc
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:12:04) Rodinová, já jsem spokojená, přijde mi to tak akorát a to tam často vaříme dohromady s manželem...naproti lince máme ještě vysokou potravinovou skříň a a pak ještě stůl se čtyřmi židlemi, do čela se dá ještě přidat pátá židle, když někdo přijde...
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:15:29) TaJ, do nasi kuchyne se vejde jen jedna osoba, velikosti max L
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:18:15)
|
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 21:22:46) Rodinova, to mám lepší. U mě, když sedí 4 osoby jakékoli velikosti u stolu a moc se nehýbou, může být ještě jedna další osoba u linky a sporáku.
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:27:45) Stará huso, jo, my mámen naproti lince jídelní stůl úzkou stranou ke zdi a mezi koncem stolu a linkou je asi 80 cm, takže když dovaříme a jíme, tak si tam ještě pátý člověk v pohodě sedne...a když tam nikdo nesedí, tak jde v pohodě vytáhnout šuplík linky - jak máme teď novou, tak máme ve spodní části linky jenom samé šuplíky a je to mimochodem oproti dvířkům naprosto super, jsem s tím moc spokojená.
|
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:30:07) Huso, teda asi by se mi do kuchyne vesly 2 osoby velikosti L, ale pouze vedle sebe a musi se paralelne posunovat, tech par centimetru, co to jde, vyhnout se nelze
|
babi_ |
|
(14.11.2021 21:30:53) Paralelně posunovat
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(14.11.2021 21:33:03) My máme úplně nesmyslně velkou kuchyň. Mohli bychom provozovat menší restauraci. Přitom to vůbec nepotřebujeme, ale bylo to tak, když jsme to tu koupili. Kromě té obří kuchyně máme všechno naopak moc malý.
|
babi_ |
|
(14.11.2021 21:36:59) Já mám nesmyslně velké úplně všechno, snad kromě ložnice, ta je akorát.
Ale hodí se to, když se mi tu sejde širší rodina. Navíc to vzdor prostoru působí celkem útulně, takže pohoda.
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:42:48) Vidis, mrnavou loznici co mame, bych rada vymenila aspon za 20 m2, tak v pristim zivote treba
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:48:14) Rodinová, my máme ložnici 24 m2 a vlastně tam chodíme jenom spát...plus tam máme s manželem všechno oblečení a přes zimu se tam v pohodě vejdou i dva sušáky s prádlem...ale jinak bydlíme vlastně hlavně dole v kuchyni a obýváku...a syn hlavně u sebe s kamrlíku, ale až tak poslední rok dva, předtím jsme byli celé dny všichni tři dole
|
|
|
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:40:13) Obr kuchyn mame na chalupe, teda je to pohodlny, ale velkoryse odkladaci plochy vedou k tomu, ze tam vsichni vsechno nechavaji lezet, jidlo, sroubovaky, kytky, helmy na kolo…
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:45:27) Rodinová, jo, čím víc odkládacích prostor, tím větší binec, to znám...my nedávno předělávali jedno to zádveří a záměrně jsem tam nedávala kromě botníku na sezení a věšáku už téměř nic dalšího, na stěnu radši obrázek, než nějaké poličky, protože mi bylo jasné, co tam za pár dní bude všechno odložené...takhle to funguje super, každý tu danou věc rovnou dáme na místo, předtím se tam pořád někde něco válelo, na tohle je specialista manžel, jak je někde volné místo, tak je tam za chvilku odložené něco, co má být někde úplně jinde a já tohle právě nesnáším, když mi pak na poličce s kytkama leží šroubouvák a podobné věci
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:54:09) TaJ, a to nemas doma meho muze, jakykoliv volny prostor okamzite zaplni papirama, planama, nastrojema, krabickama..je v tom prebornik Dole ma dilnu a ja normalne kridou nakresila demarkacni linii v pulce schodu proti pretekani jeho bordelu do obyvaci casti domu
|
TaJ |
|
(14.11.2021 22:01:42) Rodinová, můj má dole ve sklepě taky dílnu, tak občas už mu ty věci posbírám a dám mu to do ruky, ať si to dá někam dolů
|
Bouřka |
|
(14.11.2021 22:20:26) TaJ, tak hlavně aby nefungoval jak ten můj. Vrazím mu to do ruky, ať si to odklidí, poslušně kývne, odchází, vzpomene si, že ještě něco, odloží to na nejbližší povrch....dál si to domyslíte
|
|
|
|
apo-lena |
|
(15.11.2021 8:20:13) To by se mi taky líbilo. Zkoušela jsem to v minulém bytě, ale jen se přesunul bordel do kuchyně. Jsme bordeláři všichni. V baráku jsem to vyřešila jinak. V předsíni mám 80 cm vysoké botníky, dobře se na ně odhazují krámy. Prostě to nejmíň jednou za dva dny přeberu. Do pěti minut to mám hotové i s utřením prachu. Štve mě už jen batoh na lavičce, ta slouží jako pelech pro psa. (Původně jsem se na ní chtěla sedět při obouvání.)
|
|
|
babi_ |
|
(14.11.2021 21:47:07) Noooo... taky mi tu leží spousta věcí, a to jsem tu sama. Ale kromě hromádky knih na rohu to všechno patří do kuchyně aspoň. Jenom to mám prostě roztahané, neuklizené - dvě prkénka leží vedle sebe, pak podložka pod horký hrnec, utěrka, hrnky na čaj, naběračka... všechno hezky volně s rozestupy
EDIT: tak jsem to drobet sklidila, ať mě ráno vítá lad.
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:55:37) Babi, me celej zivot rodice a ex nadavali, jakej jsem bordelar, se soucasnym muzem jsem zjistila s ulevou, ze to se mnou neni tak tragicky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(14.11.2021 21:04:11) Nastesti mam mista trochu vic, s malou kuchyni bych se brzy zblaznila Ale treba sporak uz mam zavreny pod sklenenou deskou a kdyz potrebuju ten pomalac, tak ho postavim na to. Asi si pri predelavani pokoje prendam nadobi do obyvaku vedle kuchynskych dveri, tim se mi uvolni spousta mista na lince
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:09:20) Len, my jsme tu vetsinu casu 2 osoby, ale bylo nas tu i 15, nastesti narazove. Chce to pak disciplinu a organizaci, nic nenechavat na lince, uklizet…fuska.
Na sumavsky chalupe mame mega kuchyn s prostorem pro regiment, tam se to vari-a bordelari
Jo a kavovar mam v obyvaku.
|
Len |
|
(14.11.2021 21:13:06) Rodinova, ja prave varim minimalne dve vecere denne kvuli diteti, takze v podvecer by me v male kuchyni pravidelne stresoval maly prostor. Doufam teda, ze v ceskem domecku bude vetsi, dokazu zit s celkem malym obyvakem i loznici, ale kuchyne musi mit spoustu prostoru. Na chate mame kuchyn malinkou, ale tam nejsou ani zadne specialni spotrebice, i kdyz kavovar je i tam V CR je dite na rohlicich a Lipancich
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:18:18) No jo, my jsme v casove tisni vyhodili najemniky z muzova domu a potrebovali se nastehovat, na zmenu dispozic baraku nebyl cas, a i kdyby, je proste malej… Nejvetsi je obyvak, mohli jsme propojit s kuchyni, ale nechtela jsem. Tak aspon ten kavovar expandoval do obyvaku
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:24:16) Rodinová, my jsme barák jen rekonstruovali, s dispozicí tam moc hýbat nešlo, tak máme kuchyň cca 10 m2 a vedle obývák cca 12 m2, nechtěli jsme to úplně propojené, takže dveře, které to spojují, jsme nechali vysazené jen jako průchod...pak máme ještě ložnici 6x4 m a synův pokojíček cca 9 m2. Pro tři tak akorát, každý si máme kam zalézt, když nechceme být zrovna pohromadě...
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:28:22) Vidis, my mame mensi kuchyn a loznici, coz mi vadi asi nejvic, vetsi obyvak nez vy, dva pokojiky tak 12 m2 a zasklenou verandu. Napul sutereni garaz, pradelnu, sklep a dve komory. Velkou terasu a velkou zahradu, nestezuju si.
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:30:55) Rodinová, tak komory nemáme, máme dole dvě malá zádveří (máme dva vchody - do ulice a na zahradu), koupelnu s WC, nahoře ještě malé WC s umyvadlem, velký zastřešený balkón, barák je celý podsklepený a půda taky přes celou plochu baráku, takže místo na věci je...garáž máme úplně oddělenou kousek dál od baráku na zahradě.
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:36:06) Teda koupelnu a dva zachody mame taky, jsem zapomnela vyjmenovat
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:39:10) Rodinová, jsem si myslela, že něco takového budete taky mít
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 21:44:07) Vid Libi se mi, ze se do tematu Vyvar z kosti vloudil popis pribytku diskuterek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(14.11.2021 21:14:09) Jej, to mi vubec nerikej, ze kavovar muze byt i v obyvaku, vlastne by se mi sem jeste jeden vesel
|
|
|
|
Bouřka |
|
(14.11.2021 21:06:37) Já mám myčku, to je odkladiště. 40 čísel v rohu vedle sporáku, tam stojí ten multifunkční, občas jako dnes, výměněn za parní a multifunkční musel pod stůl. Na stole stojí konvice, pomalý hrnec, toastovač a horkovzdušná fritèza a zbylá třetina je jediná pracovní plocha.Mixer uklízím, protože vleze do skříňky a nepotřebuju ho tak částo, vlezl i šlehač. Vaflovač je kde zrovna vleze, sušička stále hledá své místo a je tam, kde je zrovna volný flek, by parní bydlí pod dřezem, ale musela jsem vyhodit sklenice, ty jsou všude po kuchyni a přivádějí mě k šílenství. Gril se rozbil, velký pomaláč straší v místnosti, kde by měla být kuchyň, ale je to kombinace zabordelařenèjo skladiště a staveniště...na další krámy jsem si udělila embargo
|
|
|
|
Len |
|
(14.11.2021 20:47:49) Uz to nemam kam dat, pomalac mi stoji pod pracovnim stolem v kuchyni. Potrebovala bych 2x tolik mista, alespon.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.11.2021 20:49:25) Papiňák jsem si koupila v 19 na poukázku 300 Kčs k MDŽ od zaměstnavatele. Tehdy jsem si připadala poprvé opravdu stará, podruhé na večírku Brigády socialistické práce
Druhý papiňák jsem měla v té sadě, už nerezový. Jak stranu, nějak se ho bojím, známe vyletěla poklicka a oparilo ji to.
|
|
TaJ |
|
(14.11.2021 20:56:21) Rodinová, my nemáme zas nijak velkou kuchyň, ale dva papiňáky se nám tam vejdou, pak máme ještě dva střední kastroly, jeden velký hrnec a dva malé kastrůlky, tři pánve a lívanečník, pekáč a kameninovou zapékací mísu...to bude asi tak všechno...je fakt, že my v kuchyni zas nemáme topinkovač, kávovar, pekárnu, velkého robota, friťák apod...
|
Rodinová |
|
(14.11.2021 20:59:42) Tak jo, mne se zakladni vybava hrncu a nejake mensi stroje typu slehac vejde do skrinek v kuchyni, ale krom konvice uz nic na linku. Papinak mam ve sklepe, robot ze skrine jsem zatim nevytahla…dalsi kupovat proste nebudu, byt bych mela zalusk.
Ale zas mame krasnou zahradu u lesa
|
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 21:10:15) Tak já mám v paneláku kuchyň 12 m2, mám v ní spíž, ledničku, stůl a 4 židle, plynový sporák, dřez a asi 1,20 m pracovní plochy, kde mám ještě konvicí a malý kávovar na kapsle. Místa tedy moc nemám, ale na to moje vaření mi to bohatě stačí. Z přístrojů mám akorát tyčový mixér, elektrický šlehač, sendvičovac a ten kávovar s konvicí. Pár hrnců, kadtrolu a pánvi, plechy na cukroví, pekáč a dvě zapékací misky z jenského skla. Víc nic fakt nepotřebuju a i ten sendvičovac není nic, bez čeho bych se neobešla, ale dostala jsem ho od syna k loňským Vánocům.
|
TaJ |
|
(14.11.2021 21:14:53) Stará huso, to máme podobně, my to máme trochu míň, než 12 m2 a máme tam dvoje dveře a velké okno nad pracovní plochou.
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 21:20:30) TaJ, taky tam mám dvoje dveře, jedny do předsíně, druhé do obýváku a ještě velké okno a dveře na lodžii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(14.11.2021 19:56:42) Stará huso, my papiňák používáme často, máme dokonce dva, větší a menší, podle toho, co zrovna děláme.
|
TaJ |
|
(14.11.2021 20:07:08) Val, tohle nebyla sada, ten velký máme už dlouho a ten menší jsme si kupovali asi před 3 lety, předtím jsme měli ještě takový ten hliníkový, s delší rukojetí...teď už máme modernější, nerezový, se dvěma uchy, používáme ho docela často, přitom vývary skoro neděláme, ale třeba různé dušené maso, omáčky, polévky...všechno je v tom rychle hotové...
|
Jojona |
|
(14.11.2021 20:19:22) Taky mame od Sfinxu. Nedavno jsem posilala viko rodicu na opravu.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.11.2021 19:58:47) Papiñák nemám a nikdy jsem neměla. Bojím se ho.
|
|
|
Marika Letní |
|
(14.11.2021 20:01:34) "za mého dětství frčely papiňáky, to hodinka stačila"
Přesně tak. Papiňák důležitá součást kuchyně. Taky jsem jeden dostala do výbavy. Nikdy jsem ho nepoužila a dala za pár let mamince. Za bezdětna jsem vařila minimálně a něco jiného než vývary.
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 20:06:43) Mariko, já jsem si zas papinak koupila hned, co jsem po svatbě začala vařit a užila jsem ho hodně. Vařila jsem v tom klidně i brambory, byly hotové za 5 minut. Teď už ho použiji párkrát do roka, když vařím něco složitějšího pro děti, třeba hovězí guláš. Zato nechci žádné pomalé hrnce, roboty, rýžovary a jiné pro mě naprosto zbytné přístroje.
|
Stará husa |
|
(14.11.2021 20:19:25) Val, já jsem v něm kdysi vařila skoro všecko, jak mě to vaření nikdy nebavilo, papinak to hodně urychlil. Měla jsem původně taky ten hliníkový, teď už mám asi 20 let nerezový a už s ním hodláme dožít.
|
|
Stáňa * |
|
(14.11.2021 20:27:56) Papiňák jsem dostala jako svatební dar od švagrové a švagra. Už v něm vařím víc jak 25 let. Používám ho tak dvakrát do měsíce. Právě na hovězí nebo na zeleninové vývary. A vlastně na svíčkovou taky.
Ty hovězí vývary nechávám v papiňáku na nízkou teplotu cca 4 hodiny.
|
|
|
|
|