Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé?
Buchty nebal do utěrky, ale po vychladnutí je prostě dej do sáčku - jinak nahoře okorají ... přes tu utěrku to dýchá a prostě tvrdne. Stejně tak jiné pečivo, po vychladnutí hned do sáčku. Velmi důležité u rohlíků a housek je udělat to, že je hned horké z plechu přendáš na mřížku, kde vychladnou. Nenechávej je na rozpálemén plechu. Peču vždy jen do slabě růžova - jinak jsou moc vysušené.
Housky peču většinou v horkovzdušné troubě na 225 někdy na 200 - výborné je péct z trochou vody (před pečením potřít vodou a dole v troubě mít třbea kastrůlek z vodou). A ´pak je to hlavně na receptu. Nemůžeš se vždy řídit přesně receptem ale taky někdy i selským rozumem a když je těsto vyloženě tekoucí a lepivé potřebuje mouku - nebo naopak když je tuhé tak že se metly v pekárně ani netočí musí se přidat voda.
Mám vlastní recept na housky a jsou výborné - koupila jsem si raznici na kaiserky .. vypadá to moc dobře
dělám jen z hladké mouky cca 500g
droždí
vody 250ml
8 lžic oleje řepkového (jiný mi v tom smrdí
3 lžíce solamylu (může se případně přidat místo něj mačkaný vařený brambor)
2 lžičky soli
1 lžička cukru
zadělávám většinou v ruce ale můžeš i v pekárně ... důležité je pohlídat ty tekutiny ... někdy přilívám - jindy zase trochu mouky - těsto prostě musí být prostě "akorát" nelepivé netekoucí - hutné a dotykově sametové.
Pak jen udělám po vykynutí bochánky, tou raznicí přerazím a sypu semínky a peču
Odpovědět