29.3.2026 13:22:00 Ropucha + 2
Re: Letní čas skoro ještě v zimě.
Tradiční každoroční debaty zoufalců citlivých na biorytmy s přizpůsobivými spoluobčany

Nikoliv, není to jen hodina sem a hodina tam, je to prostě ještě větší posun mimo přirozenost a ještě větší diskomfort na více než půl roku pro všechny, kdo se musí nedobrovolně přizpůsobovat systému časného nástupu do práce nebo školy.
Pevně doufám, že nikdo nikdy už mě nedonutí posouvat si trapně údaje na hodinách a předstírat, že poledne je už v jedenáct hodin a že tou dobou mám mít polovinu produktivního dne za sebou.
Už několik posledních let (cca od covidu) jsem si hodinky nijak neposouvala, prostě jsem brala na vědomí, že práce v některých měsících začíná o hodinu dříve. S prací od 10 resp. od 9 hodin to bylo stále dostatečně komfortní. Zbytek denního režimu jsem si držela podle svého, jím si, kdy potřebuji a spím si, kdy potřebuji, protože to je důležitější než plnit nějaké společenské konvence.
Když jsem občas z nějakých důvodů musela fungovat dříve, stresovalo mě to, stejně jako mě stresovala celá školní docházka a bude mě to stresovat vždycky, když se to bude muset opakovat (doufám, že nebude).
A vždycky mě fascinovalo, jak se lidé bičují tu neděli, kdy se "mění čas" a snaží se dodržet předběhnutý režim. Proč?? Dokud nemusím, držím se svého. Konkrétně tento týden bych nějak se zaťatými zuby přetrpěla čtyři pracovní dny (nebo kolik jich kdo má) a na celé velikonoční svátky se blaženě vrátila k normálnímu režimu. Kdo nepotřebuje stíhat ranní bohoslužby, nemá vůbec co řešit přece...

Odpovědět