| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé?

 Celkem 22 názorů.
 Točená vanilková 


Téma: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:06:37)
Ahoj, mám pekárnu zatím týden - Moulinex XXL. Dělala jsem kynuté buchty, byly výborné, ale i když jsem je zabalila do utěrky, druhý den už byly trochu tvrdé. Včera jsem pekla koláč na plech a ze zbytku těsta jsem vykrájela malé koláčky, ty jsem šoupla do trouby pod ten plech s velkým koláčem, ale dopadly katastrofálně. V horkovzdušné troubě se ale můžou péct dva plechy naráz, všude se to alespoň píše.
Teď mám pozvanou návštěvu a chci pekárnu "předvést", tak bych ráda udělala nějaké rohlíky nebo housky, ale bojím se, že budou tvrdé už od začátku. Jak tomu zabránit? Péct na menší teplotu, v receptech je většinou 180 - 190? Nebo dát do trouby plecháček s vodou? Zabalit ještě teplé do utěrky?
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:28:21)
mě nikdy nic neztvrdlo~a~~d~
a rohlíky které nám nejvíc chutnají jsou z dámy č.717
 Leennka 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:36:01)
Mě taky z pekárny nikdy nic neztvrdlo. MOžná by to chtělo vyzkoušet jiný recept na buchty. Já osobně dělám těsto takto:
150 g bílého jogurtu
100 g vody
130 g cukru
3 vajíčka
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citronu
kůra z 1/2 citronu
500 g špaldové mouky, ale může být i polohrubá
26 g čerstvého droždí
- mouku ještě případně přidám, aby bylo těsto tak akorát, ne tekuté a hlavně ne moc tuhé


 Leennka 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:36:22)
Ještě jsem zapomněla, patří tam 125g olivového oleje
 Mikeš+ 3 holky 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:37:38)
To je těstem, ne tím, kde a jak pečeš. Chce to zkoušet různé recepty, než se trefíš do toho, které ti přesně vyhovuje.
 Točená vanilková 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 9:10:25)
Já jsem pekla podle receptu 208 z Dámy - má pět hvězdiček, všichni si ho tam vychvalují, jak je těsto měkké a nadýchané, což tedy i bylo, ale po upečení trošičku tužší. Ten včerejší koláč byl z univerzálního těsta č. 374, dnes jsem na něj koukla, je pořád měkký,ale ty koláčky malé jsem spíš připálila - asi jsem je neměla dávat tak dolů.
Příště asi zkusím něco s jogurtem nebo kefírem, to by mohlo zůstat vláčné.
A chleba mám pocit, že se moc drolí. To budu muset taky vychytat.
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 9:21:22)
a nevysušila to právě horkovzdušná trouba???

a i když je na dámě 5*, tak neznamená, že je to dobrý~a~ jednou všichni chválili č.675 vanilkový oblak, tak jsem ho dělala, vzhledově hezký, ale nechutnal nám~a~ žemlovka z něj byla ale dobrá~y~~R^

řekla bych že na dámě se vychválí co se dá~q~, jednou nějaká pekařka dávala fotku cukroví co pekla synovi na svatbu a já jediná jsem psala, že je krapet připálené~d~ mít u lineckého hnědé okraje, tak to hážu slepicím~t~ a né se s tím chlubím~d~
 cinnamon 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 10:06:26)
Pokud Ti kynuté pečivo rychle tvrdne, zkus vybírat kynutá těsta s olejem. U koláčů taková najdeš - tuším na hanácké koláče. Fakt nevysychá a je stejně dobré i druhý a třetí den. Hodně zdaru!~x~
 zerat 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:55:08)
Taky mi nikdy nic neztvrdlo ~d~ ale já jednak nepeču nikdy dva plechty v troubě zaráz(ani v horkovzdušné-nějak není potřeba) a nebalím upečené do utěrek-to jen vyjímečně když třeba chleba dopeču večer a potřebuju, aby přes noc vychládl ale neokoral. Jinak běžně upečené vychladím a šup s tím do vychlazené trouby a zavřu. Příp. chleba... dávám po vychlazení normálně do sáčku.
 zerat 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 8:56:30)
Ještě k těstům buď si upravuju své osvědčené ručně dělávané, aby mohly do pekárny a nebo použiju z Dámy...
 PJana 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 9:15:18)
Existují 2 různé typy horkovzdušné trouby. Jedna se občas označuje jako pravý horkovzduch, je o něco dražší a funguje tak, že má vzadu v troubě (až za krytem) topné těleso, za ním je ventilátor a ten horký vzduch rovnoměrně rozhání po troubě. V téhle troubě upečeš bez problémů víc plechů, nemusíš plechy otáčet a všechno je upečené stejně. Potom jsou takové, které mají jenom ventilátor, ale topí horní a dolní těleso. Vzduch má horší oběh a peče nerovnoměrně. Chce to pořádně prostudovat návod. Ten první typ trouby totiž umí i to druhé pečení. Chce to jenom zvolit správné nastavení.
Co se týká rohlíků. Doma nikdy nebudou takové jako z obchodu. Nebudou druhý den gumové, ale spíš ztvrdnou. Pekaři totiž do pečiva přidávají chemická kypřidla a látky, které udržují pečivo. Poptej se na www.dama.cz. Tam ti určitě rádi poradí.
 Jana+ 2 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 9:22:06)
Ja kdyz delam testo v pekarne a pecu v troube,tak ty rohliky ,housky,bochanky ,precliky...... necham na plechu jeste trochu odpocinout a prikreji je uterkou,aby mely trochu tepla. Ono to jeste nakyne a potom je to takove nadychanejsi
 Denyna 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 9:39:26)
Nahradit část tuku či oleje sádlem. Všechno nám pak vydrží déle měkké a to sádlo z toho není nijak cítit. Dáváme vždycky tak 50 g. Někdo doporučuje rozpouštět, ale já jsem na to líná a pekárna to zvládne i tak. Děláme tak koláče i rohlíky.
 Sharien 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 11:02:48)
Ja si naopak myslim, ze to neni receptama, ale pecenim, na horkovzduch kasli, pec na normalni a naopak na vyssi teploty. Bezne pecu rohliky na 210. POkud budes chtit, pisni mi na email, budu se snazit ti poradim, nemam cas a energii tu hlidat diskuzi.Mam toho dost ozkouseneho a mela jsem s tim taky problem :-)
 Sedakocka 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 11:12:26)
Mam stejnou pekarnu uz pres rok a stale max. spokojenost. Kdyz uz, tak se neco spis drobi, nez ze by to bylo tvrde. Co veci dat do pytliku, nebo pres ne folii ?
 Ivucha + 2 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 11:12:57)
Taky si myslím ež ej to pečením - ovšem každá trouba peče jinak tak těžko radit... Já peču na horkovzduch, naráz 3 plechy a naprosto vpohodě ~R^ D8vám to ale na dost stupňů a peču na rychlo - bežně dávám na horkovzcuch 200 a peču 10 minut. Ale jak píšu - každá trouba peče jinak prostě, chce to vyzkoušet co ti bude nejvíce vyhovovat ;-)
 Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 11:13:57)
Buchty nebal do utěrky, ale po vychladnutí je prostě dej do sáčku - jinak nahoře okorají ... přes tu utěrku to dýchá a prostě tvrdne. Stejně tak jiné pečivo, po vychladnutí hned do sáčku. Velmi důležité u rohlíků a housek je udělat to, že je hned horké z plechu přendáš na mřížku, kde vychladnou. Nenechávej je na rozpálemén plechu. Peču vždy jen do slabě růžova - jinak jsou moc vysušené.
Housky peču většinou v horkovzdušné troubě na 225 někdy na 200 - výborné je péct z trochou vody (před pečením potřít vodou a dole v troubě mít třbea kastrůlek z vodou). A ´pak je to hlavně na receptu. Nemůžeš se vždy řídit přesně receptem ale taky někdy i selským rozumem a když je těsto vyloženě tekoucí a lepivé potřebuje mouku - nebo naopak když je tuhé tak že se metly v pekárně ani netočí musí se přidat voda.

Mám vlastní recept na housky a jsou výborné - koupila jsem si raznici na kaiserky .. vypadá to moc dobře ~R^

dělám jen z hladké mouky cca 500g
droždí
vody 250ml
8 lžic oleje řepkového (jiný mi v tom smrdí :-)
3 lžíce solamylu (může se případně přidat místo něj mačkaný vařený brambor)
2 lžičky soli
1 lžička cukru

zadělávám většinou v ruce ale můžeš i v pekárně ... důležité je pohlídat ty tekutiny ... někdy přilívám - jindy zase trochu mouky - těsto prostě musí být prostě "akorát" nelepivé netekoucí - hutné a dotykově sametové.

Pak jen udělám po vykynutí bochánky, tou raznicí přerazím a sypu semínky a peču :-)
 Luca, Maty 09/07 + Kýša 11/11 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(4.9.2009 13:07:24)
Dandy, kde se ta ražnice nechá koupit?

 Točená vanilková 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(14.9.2009 17:50:21)
Tak mám za sebou další pokusy s těstem z pekárny - rohlíky, mazanec, a po uložení do igeliťáku všechno zůstává měkké. Jako z krámu tedy ne, asi opravdu přidávají nějaká další kypřidla, ale jsem spokojená. Zřejmě byla chyba v tom, že jsem pekla moc dole v troubě a trochu to chytlo odspoda.
Děti mi říkají Bree van Den Kamp :-). Ale zatím jim všechno chutnalo~x~
Na Dámě je přes tisíc receptů, a na řepánky ani jeden - a teď je jejich sezona.
 Renda 
  • 

Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(14.9.2009 17:53:23)
Řepánky

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20334
 Damianka 


Re: Jak to udělat, aby rohlíky a buchty z pekárny nebyly tvrdé? 

(18.9.2009 11:18:41)
Ahoj,
chtela jsem se s vami podelit o vyzkouseny recept na rohliky, ktery delam jiz delsi dobu , a ktery mi nejvic ze vsech vyhovuje, a hlavne tyto rohliky mi nejvic pripominaji rohliky z obchodu.Pekla jsem snad podle vsech receptu, ktere jsou na dame a jinde, ale vzdy na druhy den se me vytvory nedaly jist.

Je to recept pro 16 kusu !!!.

420 ml mleka
1 PL octa
700 g hladke mouky
1 kostka drozdi + mala lzicka cukru
2 CL soli

Dulezite je nechat vytvarovane rohliky nebo housky nejmene 45 minut !!! na plechu kynout, pred vlozenim do trouby ( horky vzduch na 200 st.)pomazu vlaznou vodou s trochou oleje, nebo muzete pomazat dle libosti treba mlekem nebo vajickem. Pecu 20 minut. Po upeceni ihned odkladam na mrizku a vychladnute vkladam do sacku.
 Damianka 


Jajanku, 

(18.9.2009 11:31:07)
zkus tento recept.Vkladej do pekarny suroviny postupne tak, jak je mam v receptu.

320 ml mleka nebo vody (mleko je lepsi)
2 PL oleje
1 PL octa
Nasyp 200 g zitne mouky chlebove, na to 300 g mouky hladke, udelej v ni dulek a do nej rozdrob 1/4 cerstveho drozdi a na to dej 1 CL cukru, nasledne to drozdi zahrn moukou.
Pridej do rohu pekarny 1-2 CL soli a do druheho rohu dej 2 CL drceneho kminu, nebo dle libosti muzes i vice.

Toto je takovy zakladni recept na chleba. Kazdemu, komu jsem ho dala, se zatim povedl. Tak drzim palce, at se zadari i Tobe. Program pouzivam vyhradne na celozrnny chleba, je u nej nejdelsi kynuti, ale kamaradce se podaril i na program zakladni.
Pecu jiz skoro pet let, takze mam pekarnu zvladnutou si myslim dobre :o)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.