Sněhulka a sněhuláčci |
|
(8.1.2011 13:30:02) Ahoj, chci se zeptat na váš názor na toto téma. Sama jsem byla dlouholetá vegetariánka, o maso nijak zvlášť nestojím v žádném, natož pak syrovém stavu. Nicméně jakožto matka od nevegetariánské rodiny (a hlavně manžela masožrouta) se tomu už nevyhnu... V blízkém okolí mám dva extrémy: v jednom případě daná osoba po práci se syrovým masem utírá půl kuchyně antibakteriálními ubrousky, dává vše z dosahu, aby na to nestříklo, po práci se syrovým masem si hned myje dvakrát ruce apod. V druhém případě jsem velmi nerada přítomna vaření oběda, neboť se syrové maso válí mezi ostatními věcmi na lince (pravda, samozřejmě na prkýnku), nicméně nikdo nedává nijak zvlášť pozor na to, co se masa dotklo (třeba nůž, a zda ho pak použije na chleba apod.), když se na maso sahá, tak se pak jen otřou ruce do utěrky (která se pak dál používá) atd... Je mi jasné, že toto jsou dva extrémy (ale nekecám a fakt je v okolí mám, jedno v rodině, jedno je kamarádka) a ať žije zlatá střední cesta. Ale má otázka zní, ideálně pokud jsou tu lidi z oboru nebo někdo, kdo o tom opravdu něco ví: je opravdu možné z masa něco chytnout? Je pravda, že záleží na druhu masa? Je nutné mít zvláštní nože a prkénka na maso apod.? Stačí pak tedy si po práci s masem jen umýt ruce mýdlem a vlažnou vodou? Stačí omýt použité prkýnko, nůž apod. jen vodou s jarem? Zkrátka jak moc je nutná hygiena se syrovým masem? Já sama jsem spíš ten první případ, ne takhle v extrému, ale chybí mi k tomu málo, taky třeba sklízím všechny dětské lahvičky apod. z linky, když jdu maso dělat a tak - prostě to nemám ráda a vůbec, nemám ráda syrové maso v mé kuchyni
|
zerat |
|
(8.1.2011 13:39:29) S masem zacházím asi tak, že nůž, prkýnko vždycky spláchnu vroucí vodou a pak dám běžně do myčky, ale spařuju vroucí vodou, aby příp. bakterie chcíply Utěrku, do které utírám svoje ruce... házím na vyprání a maso jako takové utírám či suším do papírových jednorázových ručníků, které pak hned vyhazuju. Ruce si myju jen vodou nejelépe i s mýdlem a utírám se do běžného ručníku. Jo a nůž na maso nebo prkýnko jen na maso nevedu. Podotýkám, že doma netrpíme na žádné průjmy a nemoci ze špatně upraveného masa... Moje maminka je trosku podobná Tvému druhému příkladu a docela často mají nejrůznější průjmy... těžko říct, jestli to spolu nějak souvisí
|
daba+holčička |
|
(8.1.2011 13:47:55) mám na maso extra prkýnko - červené, když dělám s masem a syrovým vejcem, pustím pak myčku na 70°a nůž a další nádobí co nesmí do myčku umyvu v horké vodě z kohoutku - teče nám hodně horká. Když potřísním desku vejcem nebo masem, umeju to papírovým ubrouskem, mám i ten antibakteríální, když by to bylo moc. Ryce si myju vodou a mejdlem - v kuchyni mám antiabkteriální. Nikdy jsme nic nechytli.
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(8.1.2011 13:48:56) Zerat, diky za nazor. Musim priznat, ze nemam pocit, ze by v te druhe rodine meli nejake caste zdravotni problemy, nevim... Kazdopadne, ja chapu, ze to neni nic, co by se (s tim pripadnym obcasnym prujmem) neprezilo, ziji tak asi odjakziva a jsou zivi vsichni, a jasne, ze nejaka schiza, jako mam ze syrovyho masa ja, taky neni zdrava - ale me hlavne zajima, jak je to FAKTICKY. Jestli treba pri preliti tou horkou vodou ty bakterie fakt neprezijou, nebo jestli to delame jen pro nas pocit... Jinak ja teda prkynka zvlastni mam (dve, maso a zelenina), noze ne...
|
zerat |
|
(8.1.2011 13:56:01) No vroucí vodu nemůže nic nepřežít podle mě
|
mira | •
|
(8.1.2011 14:19:09) Ale může.
|
zerat |
|
(8.1.2011 16:10:15) a jaká baterie přežije bod varu? Z běžných...
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(8.1.2011 16:12:15) Salmonela musí být 80 st uvnitř masa po dobu minimálně 20 min ( u vaření vejce je to více stupňů proto 10 min)
|
|
štěpánkaa |
|
(8.1.2011 16:53:08) přežijou to spory bakterií, priony, ale běžné živé bakterie ne
|
|
mira | •
|
(8.1.2011 17:34:54) Některé spory mohou přežít i několik hodin varu, některým sporám var nevadí vůbec, virus hepatitidy B i víc než 30 minut. Jinak většina běžných přežije bakterií a virů přežije ve varu asi 2 minuty, přelití vroucí vodou tedy podle mě nestačí k zabití všeh potenciálně nebezpečných bakterií. Čímž nechci říci, že takováto hygiena je nedostatečná, jen reaguju na větu, že vroucí vodu nemohou mikroorganismy přežít.
|
zerat |
|
(8.1.2011 19:59:59) Miro, ale mně jde o spláchnutí nože a prkýnka, které pak jdou ještě do myčky. Ne že bych chtěla jíst maso opláchnuté vroucí vodou. Syrové maso bych nepozřela...
|
mira | •
|
(8.1.2011 23:06:15) Ano, mluvím o tomtéž, spláchnutím nádobí vroucí vodou nezabiješ všechny mikroby.
|
zerat |
|
(9.1.2011 12:07:15) Ani když na to spláchnutí padne více vřelé vody? Jedno malé prkýnko a nůž přepláchnou hruba 2 litry opravdu vroucí vody. Je mi jasné, že na úplnou likvidaci všeho by bylo potřeba několik minut varu, ale tohle doporučovali v TV při ptačí chřipce, že by se měly pomůcky na manipulaci se syrovým masem spláchnout vroucí vodou...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andel+2 dablici |
|
(8.1.2011 13:46:25) Mam nuz a prkynko zvlast na maso. Po pouziti je "sparim" horkou vodou a pote umyju jarem. Na suseni masa pouzivam kuchynske papirove uterky. Kdyz skoncim praci se syrovym masem umyju si ruce mydlem a vodou, utru do rucniku, kterym mam v kuchyni. Menim ho kazdy den.
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(8.1.2011 13:51:07) Hmm, tak koukam, ze jste vsechny pomerne opatrne, takze norma asi bude spis ten prvni pripad (jasne, ze ne tak extremni). Diky za odpovedi, fakt me to zajimalo. Prisla jsem si paranoidni, ale vidim, ze je asi u toho syrovyho masa spravny, byt opatrnejsi.
|
|
|