8.1.2011 13:30:02 Sněhulka a sněhuláčci
Jak pracovat se syrovým masem?
Ahoj, chci se zeptat na váš názor na toto téma. Sama jsem byla dlouholetá vegetariánka, o maso nijak zvlášť nestojím v žádném, natož pak syrovém stavu. Nicméně jakožto matka od nevegetariánské rodiny (a hlavně manžela masožrouta) se tomu už nevyhnu... V blízkém okolí mám dva extrémy: v jednom případě daná osoba po práci se syrovým masem utírá půl kuchyně antibakteriálními ubrousky, dává vše z dosahu, aby na to nestříklo, po práci se syrovým masem si hned myje dvakrát ruce apod. V druhém případě jsem velmi nerada přítomna vaření oběda, neboť se syrové maso válí mezi ostatními věcmi na lince (pravda, samozřejmě na prkýnku), nicméně nikdo nedává nijak zvlášť pozor na to, co se masa dotklo (třeba nůž, a zda ho pak použije na chleba apod.), když se na maso sahá, tak se pak jen otřou ruce do utěrky (která se pak dál používá) atd...
Je mi jasné, že toto jsou dva extrémy (ale nekecám a fakt je v okolí mám, jedno v rodině, jedno je kamarádka) a ať žije zlatá střední cesta. Ale má otázka zní, ideálně pokud jsou tu lidi z oboru nebo někdo, kdo o tom opravdu něco ví: je opravdu možné z masa něco chytnout? Je pravda, že záleží na druhu masa? Je nutné mít zvláštní nože a prkénka na maso apod.? Stačí pak tedy si po práci s masem jen umýt ruce mýdlem a vlažnou vodou? Stačí omýt použité prkýnko, nůž apod. jen vodou s jarem? Zkrátka jak moc je nutná hygiena se syrovým masem?
Já sama jsem spíš ten první případ, ne takhle v extrému, ale chybí mi k tomu málo, taky třeba sklízím všechny dětské lahvičky apod. z linky, když jdu maso dělat a tak - prostě to nemám ráda a vůbec, nemám ráda syrové maso v mé kuchyni
Odpovědět