Luc. |
|
(12.8.2013 12:50:37) Čočka není kalorická bomba, všeobecně luštěniny se doporučují při redukci. Záleží ale na úpravě. Bez tuku, bez jíšky, jen uvařená,ochucená. Nesmíš si dát ale kotel, ale tak 150 k obědu (100 g k večeři) + 1 vejce zeleninový salát.
Kdo říká, že nemůže cvičit z toho a toho důvodu, tak se pokaždé ptám a chodit můžeš? Na vozíku jsi mi sem nepřijel. Takže chodit denně, pokud možno ve svižném tempu a nejvíc doporučuji nordic walking (=chůze s holema).
- co jíst: celozrnné pečivo, ryby, jakékoli libové maso, luštěniny, veškěrou zeleninu neomezeně, ovoce omezit (sacharidy), přílohy do 100 g (rýže, těstovinny nejlépe celozrnné, brambory - nejlépe dušené v páře, pohanka, quinoa, jáhly, bulgur...), jogurty 3,5% tuku, zákys, podmáslí, cottage - 70 g na porci, ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka - možno ochutit salát, vejce, šmakoun ....
Nejíst jednoduché cukry.
Jíst 5-6 denně, velká snídaně, oběd, dvě svačiny, bílkovinná večeře, možno jedna malá večeře navíc v podobě kousku zeleniny a plátku sýra například. Sacharidy směřovat do ranních a dopoledních hodin, odpoledne a večer přidat bílkovinny, to je ale všeobecně známé.
Fajn je kvalitní zelený čaj.
Vypít 3 l vody denně NEOCHUCENÉ, neperlivé.
|
Xantipa. |
|
(12.8.2013 12:53:33) jen nevím, co to jsou jednoduché cukry - jako cukr obecně? tj. cukrovinky apod.?
|
boží žena |
|
(12.8.2013 12:57:44) 1) monosacharidy (neboli jednoduché cukry) – jednoduché cukry se skládají pouze z jedné cukerné jednotky (molekuly). Tyto cukry se v trávicím traktu okamžitě vstřebávají, protože nepodstupují trávicí procesy. Jsou zdrojem okamžité energie a proto je také označujeme jako rychlé cukry, velmi rychle zvyšují hladinu krevního cukru – glykemii, jejíž úroveň si organismus velmi přísně „hlídá“ hormonálními regulačními mechanismy. Hlavními, všeobecně známými představiteli jsou glukóza (cukr hroznový) a fruktóza (cukr ovocný). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro činnost mozku (25% veškerého spotřebovaného množství)! Klady a zápory jejich konzumace si rozebereme později. Monosacharidy se spojují v řetězce a stávají se základem složitějších cukrů. 2) disacharidů – disacharidy se skládají ze dvou cukerných jednotek (monosacharidů). „Lídrem“ této skupiny je nám všem notorický známý a ženami obávaný cukr řepný (sacharóza). Sladidlo, bez kterého si většina z nás nedovede život ani představit. Patří sem i laktóza (mléčný cukr), způsobující u řady jedinců trávicí problémy (laktózová intolerance). Ovšem pivařům (či „pivařkám“) musím připomenout, že jejich oblíbený mok obsahuje maltózu (ječný slad) vedoucí velmi rychle k tloustnutí. Tyto sacharidy se v tenkém střevě musí štěpit na jednoduché cukry pomocí enzymů a až poté se vstřebávají. V racionální a zvláště sportovní výživě se jim vyhýbáme. 3) oligosacharidy – skládají se ze 3 až 10 cukerných jednotek, pro lidskou výživu nemají význam, protože trávicí trakt nemá enzymy na jejich štěpení. Jsou obsaženy například v luštěninách – potenciální zdroj nadýmání. 4) polysacharidy – obsahují více než 10 cukerných jednotek. Z této skupiny jsou nejznámější škroby (brambory, rýže, těstoviny, obilniny, pečivo atd.), které obsahují těchto jednotek až několik set. Jejich trávení a vstřebávání je nejsložitější a začíná již v ústní dutině a končí v tenkém střevě. Podílí se na něm řada enzymů. Z těchto důvodů je označujeme jako pomalé cukry.
|
boží žena |
|
(12.8.2013 12:58:10) http://www.nutrend.cz/hubnuti/jak-spravne-hubnout/art_245772/nebojte-se-cukru.aspx
tady je to pěkně vypsáno
|
|
Xantipa. |
|
(12.8.2013 13:00:16) Boží - hezky jsi to vypsala,
tudí jednoduché cukry jsou v ovoci? Nebo co si mám dávat na okamžité dodání energie - hroznový cukr? A pak tedy ty cukry na slazení nejsou jednoduché? Kruci, musím si k tomu sednout večer, až budu mít čas.
|
boží žena |
|
(12.8.2013 13:01:03) ja umim jenom kopírovat
|
|
boží žena |
|
(12.8.2013 13:02:39) prostě přestaň sladit a je to
|
|
Luc. |
|
(12.8.2013 13:10:14) Xantipo, cukry na slazení jsou jednoduché. Cukr v ovoci je také jednoduchý.
Nesladit
|
|
|
|
Luc. |
|
(12.8.2013 13:07:49) Jednoduché cukry - řepný, třtinový, fruktoza (v ovoci). Normální bílý cukr například. Samozřejmě veškeré cukrovinky, sladkosti, sušenky, ale i v bílém pečivu jsou jednoduché sacharidy (cukry), proto je lepší jíst pečivo tmavé celozrnné.
Jednoduché cukry se jednoduše řečeno přeměňují v těla na tuky a ukládají se.
Na druhou stranu cukry člověk potřebuje jako zdroj energie. Ale denně jen 10% jednoduchých a zbytek by měly tvořit komplexní sacharidy (mezi ty patří například vláknina)
|
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 13:21:42) Vhodný je třeba knackebrot, který má obsah vlákniny kolem 15-ti %, ale třeba to já vůbec nejím, nepřišla jsem tomu na chuť. Pak jsou vhodné chleby balené v igelitu - takové ty hutné, rozkrájené na plátky, obsah vlákniny 6-10 %. Prostě je to potřeba sledovat, popř. péct vlastní. Taky dobrá varianta.
A jak někdo psal o tom, že se má při redukci váhy omezit ovoce - vy opravdu někdo znáte někoho, kdo je tlustý z ovoce?
|
Luc. |
|
(12.8.2013 13:26:44) Nejde o o to Lindo, jestli je někdo tlustý z ovoce, ale pokud se bavíme o redukci, tedy o snižování nadváhy, tak se musí omezit jednoduché cukry a ty jsou mmj i v ovoci. Jak jsem psala, jednoduché cukry se přeměňují na tuky. Když člověk hubne znamená to, že chce odbourat tuk, tudíž ho nesmí ničím přikrmovat
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 13:38:42) beznicku, ale většina populace prakticky ovoce nejí nebo ho jí jen velmi omezeně. Proto bych tady vůbec nepsala, ať ho někdo omezí ještě víc. Rozhodně se má ovoce každý den jíst. Jasně, že se nebudu cpát celý den banánama.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 13:55:52) Lindo, ale já neříkám, aby lidi přestali jíst ovoce, klidně ho lze zařadit jako dopolední svačinku v množství do 120 g.
Já jsem výživový pradce a docela tomu rozumím
Tvůj jídelníček není špatný, jak píšeš funguje, i když pár výhrad mám, například dopolední svačina - ovoce fajn, ale chybí tě tam bílkovina, müsli a sušenku raději vynech, lepší třeba 30g celozrnného pečina a 20g šunky nebo dvě lžičky bílého tvarohu ;-).
Jde o to kolik čeho sníž a jak to upravuješ, jestli jíš moc málo, tak sis mohla zaškrtit metabolismus a hrozí jojo efekt. Je lepší hubnout s poradcem a je dobře, že jdeš k Havlíčkovi, on tě posune správným směrem, je to chytrej kluk
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 13:57:55) Zrovna od Havlíčka osobně tu dopolední svačinu mám takhle.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 14:04:35) Tomu nevěřim, on by nedal na dopol svačinu jen ovoce (sacharidy) a sušenku nebo musli (opět sacharidy). On rád dává na svačinku ovoce a jogurt například nebo kefír apod.
Píšeš, žes u něj ještě nebyla a najednou, že tě to dal osobně?
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:10:44) Konzultovala jsem to s ním při objednávání a dohodila mi to tady jedna rodinkářka. Klidně tomu nevěř, je to Tvoje věc Říkal, že záleží na snídani, pokud není bez bílkovin, pak to mám mít takhle. Jogurt stačí k odpolední svačině.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 14:28:42) Ono je jedno Lindo čemu věřím nebo ne, důležitý je, že vím, že to není úplně dobře, nicméně je to každýho věc.
Mmch jak už tu padlo, pořad "Jste to co jíte" je jen psycho pro diváky, v praxi to funguje úplně jinak, je to komedie pro televizi.
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:37:27) Pro mě je důležité to, že to u mě funguje. Komedie nekomedie - dala jsem dolů 40 kg a to je pro mě momentálně strašná výhra v životě. Oblékat velikost 38, a tedy moct si vybrat z úplně normálního sortimentu běžných obchodních domů, by pro mě před rokem bylo nemožné.
Několik let jsem žila tak, že jsem si jednou ročně koupila jedno černé triko v pánském oddělení, prostě na mě nic nebylo. Rifle jsem dopínala jen těhotenské. Nebo velikost např. 50, ale ta mi zase byla šíleně dlouhá, jsem poměrně malá.
A teď se mi to podařilo, jsem hubenější než když mi bylo 15 let. Tak si to užívám. Ale právě začínám s tím kolem, abych měla aspoň nějaký pohyb, nechci to zpátky.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 14:42:06) Lindo, to je super a moc tě gratuluju a přeju ať si váhu udržíš
Já to myslím všeobecně, já bych klientovi takovou svačinku nedoporučila, z mnoha důvodů, nejde jen o hubnutí, ale i o to, aby tělo mělo dostatek všech živin, na tom stavím já své jídelníčky. Havlíčka znám a proto mě to překvapilo Možná to myslel tak, že OBČAS
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:48:10) Uvidíme, co mi řekne v říjnu. Třeba to, že všechno dělám ale úplně blbě I to je možné. Ale jak jsem psala - dřív jsem k němu jít nemohla, styděla bych se, i když vím, že v praxi se určitě naprosto běžně setkává s tlusťoškama.
Jako děcko jsem byla u nějaké obezitoložky, když mi zjistili, že mám v krvi něco, co způsobuje to, že rychle tloustnu. Nevíš, co to může být? Nějak si to přesně nepamatuju, šla jsem tam totiž jen jednou, protože paní doktorka měla tak šílenou nadváhu, že mě prostě nepřesvědčila, navíc tehdy naprosto nechápala, že v mých (no, děcko jsem nebyla, bylo mi čerstvě 17) 17-ti letech nesnídám, nesvačím a oběd si dávám až doma po škole - obvykle růžičku brokolice, jednu bramboru a polomáčené sušenky a pak už zase nic - tehdy jsem žila na kafi a coca cole a myslela jsem, že jsem sežrala všechnu moudrost světa. Jen bych se ráda dopídila toho, co mi v té krvi mohli najít...
|
|
|
Luc. |
|
(12.8.2013 14:43:58) Lindo, to je super výsledek a moc tě gratuluju a přeju ať si váhu udržíš
Já to myslím všeobecně, já bych klientovi takovou svačinku nedoporučila, z mnoha důvodů, nejde jen o hubnutí, ale i o to, aby tělo mělo dostatek všech živin, na tom stavím já své jídelníčky. Havlíčka znám a proto mě to překvapilo. Možná to myslel tak, že OBČAS lze zařadit takovou svačinu, nevím, ale každodenně se mi to fakt nezdá.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 14:45:09) pardon chybička se vloudila
|
|
|
Epepe |
|
(12.8.2013 14:46:47) Lindo, přesně o tom ale píšu. Ty teď jíš takhle rok - dobře, přešla jsi z kremrolí na meloun a ze steaku na pohanku (obrazně). Ale teď to budeš muset dodržovat dalších třicet, čtyřicet, padesát let. A to je ten problém. Já bych to nevydržela. Ten jídelníček se musí obměňovat a zakládat hlavně na tom, co ti chutná.
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:49:46) Jejdo, já mám pestřejší jídelníček než kdykoli předtím. Už na začátku jsem psala, že jím úplně všechno. Akorát se tím oblíbeným smažákem necpu denně, ale klidně si ho občas dám. A jím jen to, co mi chutná.
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:52:00) Co myslíš konkrétně, že mi chutná?
|
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 15:02:53) No jo, snídat jsem se učila hodně dlouho. Ale teď už snídat musím, bez toho nefunguju. Na rozdíl od kafe, bez kterého jsem nefungovala od puberty. A není to o tom, že člověk nemá čas. Jezdím do práce často na šestou, takže odchod v 5.20 z domu. Ale fakt je to o prioritách. Nicméně já netuším, co je to Šumava - tím myslím Šumavu k jídlu a křupavoučký rohlík u nás v životě neprodávali
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 15:14:14) Chápu to. Nikdy jsem nesnídala. Nikdy v životě, ani když jsem chodila na základku, radši jsem o to déle spala. Moji rodiče taky nikdy nesnídali, o víkendech jsme měli až oběd. Tak jsem si to přenesla z dětství. A pak jsem si dávala jen to kafe, jinak mi bylo zle. Ale fakt je to o zvyku. Dneska si už zase nedovedu představit nesnídat. Naopak by mi teď bez snídaně bylo zle.
|
|
Líza |
|
(12.8.2013 17:58:01) Jako bílej chleba si představuju něco jinýho - bílej je prostě z pšeničný mouky, jak je tam žito nebo cokoli jinýho, není to přece bílý.
|
Kreaty |
|
(12.8.2013 18:05:50) no jenože oni napíšou žitný a přitom tam dají stejně většinu pšenice a žito tam jen tak vhodí, aby se neřeklo, žitný chleba se pozná protože je takový těžký až mazlavý, čistě žitný je docela umění upéct, proto si pekaři tou pšenicí vypomáhají
pšenice není až tak moc škodlivá, ale škodlivý je způsob mletí a taky to, že jim většinou někde plesniví v zásobních a teprve pak se zpracovává, naši předci ji upravovali a skladovali jinak, takže byla pro člověka stravitelnější
|
|
Líza |
|
(12.8.2013 19:17:25) No, já asi nemůžu ji nijak charakterizovat, jen prostě bílej chleba je francouzskej, italskej, balkánskej, typu veky nebo i bochník, ale jen z pšenice, no
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Papillon |
|
(12.8.2013 14:54:21) Lindo, ahoj. Velka gratulace k tem shozenym kilum, jsi fakt skvela, ze jsi to zvladla
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 14:59:34) Papillon, díky moc
|
|
|
|
Kreaty |
|
(12.8.2013 18:03:04) Beznicku, čistě psychologicky a přátelsky, ono je úplně jedno co Lindě funguje, hlavně když jí to funguje a v této chvíli je obrovský vítěz, minimálně sama nad sebou, takže bych jí držela palce do dalšího shazování.
|
Luc. |
|
(12.8.2013 19:06:59) Vit.,však jo, je úžasný co dokázala Vůbec jsem jí nechtěla shazovat a je mi líto, jestli to tak vyznělo. Jen jsem psala názor na jídelníček, že z odborného hlediska bych ho maličko upravila, ale co se týče Lindy, tak klobouk dolů. Fakt že jo
|
Linda V. |
|
(12.8.2013 21:03:59) To vůbec neznělo, jako že mě chceš shazovat. Hele, já jsem momentálně se svými 55-ti kily tak strašně spokojená, že mě nevyvede z míry skoro nic
|
Jája | •
|
(12.8.2013 21:14:19) Lindo, Tobě opravdu moc gratuluju! Musí to být vítězoslavný pocit, jsi dobrá, hlavně se drž dál :)
Jinak k těm vychytávkám-já když byla mladá a blbá a nechtěla přibírat, jedla sem hodně kromě zmíněných syrečků vaječné bílky.Buď uvařený vejce natvrdo a žloutky vyhodit nebo hodit do misky jen ty bílky, rozšlehat se špetkou soli a dát na chvilku do mikrovlnky(bacha-přikrýt, hodně to prská) A pak ještě když mě večer honí mlsná, dát si skleničku nebo spíš dvě bílýho vína .Vím, asi mi to tu nikdo neschválí, ale proto to nepíšu
|
|
|
|
|
|
|
|
|