| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proč je eidam špatný sýr?

 Celkem 102 názorů.
 neznámá 


Téma: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:25:34)
Mám ho ráda, navíc je většinou české výroby, je dobrý, vím co od něj čekat a není drahý. Nepotřebujeme šetřit. Na sýrech ujíždíme dopřáváme si drahé sýry, mám ráda kozí sýry, ale dám si ráda i ten zatracovaný eidam a klidně i na těstoviny.
 Roya 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:28:06)
Kdo řekl, že je špatný?
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:31:30)
Třeba podle Polhreita.~t~
 Roya 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:35:18)
Kdo to je?
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:39:29)
Jeden slavný kuchař, z té télévize. Neříkej, že si až tak nezkažená.~t~~x~
Doufám, že jsem mu nezmršila jméno, nechtělo se pana kuchaře vyhledávat.
 Roya 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:08:33)
Aha, už si vzpomínám, že jsem o něm něco někde četla, nejmenuje se Polhreich nebo tak? Věř nebo ne, na televizi se nedívám už léta letoucí...není čas...a kdyby byl, vyhrála by četba...
 Šárka+3 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:14:27)
Já bych řekla, že Pohlreichovi na eidamu vadí něco úplně jiného, než že si ho dáš k večeři na chleba s máslem. Co jsem já pochopila, vadí mu, že v každý hospodě na jídeláku smažák, pomalu nic jinýho tam nenajdeš, ještě tak kuřecí s broskví a sýrem, dáš si pizzu, máš tam kečup a eidamem, na špagety ti ho nastrouhají taky, to mu podle mýho vadí.
 Šárka+3 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:27:23)
Tak sushi mě taky neláká, suchý vína já ráda, naučila jsem se je pít v Německu a ke sklepmistru už jsem se nevrátila. Mojito mi zachutnalo mooooc, ale jestli je to in nebo není, to neřeším.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:44:53)
Sushhi jsem ochutnala jednou - kdysi dávno na nějakém rautu a to jsem nejdřív ani nevěděla, co jím. Nechutnalo mi. Vína mám ráda sladká.
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:53:53)
Val....tak jsem se nasmala....zrovna si davam suche vino /prisla jsem jim na chut pred skoro deseti lety/ a sushi jsem jedla taky prvne pred 8? lety v japonske restauraci a teda chutnalo mi hned napoprve...i kdyz hlavni chod delany pred nama na rozehrate kovove desce byl 100x lepsi....nemuzes udelat vyjimku a nehazet nas do jednoho pytle?~;)~t~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:36:33)
Val....to je holt tak~d~....asi si nekdo mysli, ze je tim in~k~
ale u nas teda vede i mezinarodni kuchyne, proste tak zijeme, patri to k nam....ver, ze na nasi male bys tezko odhadla, co bude jist.....miluje musle, kaviar, ryby a vsechno, co male deti neji...je na to zvykla, neb to jime odjakziva a chutna ji to. Nezapomenu kdyz ji byly 2 a nez jsme odleteli na kanary, tyden kazdemu vypravela, ze se tesi na musle....hned po prijezdu jsme museli do restaurace na musle. Servirka prisla /vedle holandske deti na rybich prstech a hranolkach/ a pry co mala, mame detska jidla.....a mala....chtela bych musle...servirka malem upadla~8~ ...ale jinak musim rict, ze neznam nikoho, kdo podleha modnim trendum v kuchyni. Teda nikoho z mych kamaradek~;)
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 23:01:05)
Danielo...miluju syry teda co me zajima...jak dela mnazel tu polivku???? To zni dobre~;)..to ostatni teda taky.
ja si myslim, ze ten eidam musi mit neco jineho nez bezny syr....vem si kdyz se obali...nikdy netece....ale udelej to treba s goudou a zaplaces nad vydelkem....vyteka z obalu.....~d~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 23:15:28)
Danielo...ja brusinkovou marmeladu nebo hroznove vino~w~
a preju krasne sny~3~
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:46:56)
Já piju trapně tramín, ale mojito (podle syna močíto~t~) mám moc ráda.
Dnes popíjíme rynský ryzlimk a taky mi moc chutná, možná až moc~v~.
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:20:52)
Na kuře s broskví a sýrem mi nesahej, je to naše oblíbený jídlo. Dělám ho prasácky zapečený v jednou pekáči. Brombory + broskve + kuře + bazalka a na posledních pár minut posypat eidamem.
Kamarádka je cizinka a navíc dost cestuje. V ČR si vždy dáva kuře s broskví, jednou se mě ptala jestli je to česká specialita.~t~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:21:58)
neznama...a teda...je to i byvala specialita DDR...uz jsem se s tim hodne setkala~;)
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:29:11)
A vůbec, všímaté si jak se pomalu a jistě z obyčejného jídla stává snobárna. Lidi ujíždějí na vaření, dopřávají si kurzy u šéfkuchařů, kupují drahé nádobí.
Člověk aby se styděl, že má rád třeba zavináče.~t~
 *Verča* 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:29:53)
zavináč mnam~g~:-)
 Persepolis 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:15:14)
Jasně, že se na to můžem vykašlat. Není nad chleba s bůčkem.~t~
 Lei 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:13:23)
pochybuji, že by Pohlreich zavrhl zavináče. nejde o snobárnu, ale o to, že bychom měli jíst a vařit z kvalitních potravin a ne náhražek. dobrý chleba s dobrým sádlem a jarní cibulkou projde i u Polhreicha, to se vsaď ~;). jde také o to, nazývat jídla pravými jmény. konkrétně u těch sýrů už aby snad zavedli v obchodech regál "náhražky mléčných výrobků", páč v některých abys mléko pohledal. tohle třeba mě dost vadí. zajít na kurz vaření a pochopit, čím se liší italské rizoto od rýže se vším možným (nic proti počeštělé úpravě, třeba "rizoto" po česku od mého dědy jsem milovala, mňam) mi taky nepřijde jako snobárna...
 .ganesha. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:21:38)
Od tý doby, co jsem z něj měla salmonelu ho nesnáším :))
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:42:16)
Ale my se tu nebavíme o dochucovadlech. V mé domácnosti žádné nenajdeš.~d~
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:44:26)
Promiň, asi vím jak si to myslela. Nedočetla jsem na co reaguješ.~x~
 *Verča* 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:29:12)
Nevím proč by měl být špatný,zatracovaný? slyším poprvé~;)
Taky ujíždíme na sýrech,milujeme je..a eidam jíme normálně taky proč ne
 Ikonie 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:30:21)
Proč by měl být špatný?
Používáme ho často, máme ho rádi. Na špagety, plátkový na chleba i chlebíčky... Ale nejlepší je smažák, mňam ~w~
 Dalalmánek 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:30:31)
Však je plno druhů eidamu od mnoha výrobců, jen si vybrat. Fajn je, že třicítka se dobře strouhá.
V poslední době mi zachutnala gouda a ta se taky dá koupit celkem levně.
 Žžena 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:31:29)
Někdo tu onehdá psal, že při tepelné úpravě se v něm tvoří nějaký svinstva. Studenej je OK, ale když si ho dáš třeba na pizzu a zapečeš, tak už je to blbý, na tu tepelnou úpravu se údajně hodí jiný sýry.
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:34:27)
To slyším poprvé, pokusím se to dohledat. Ale základ výroby všech sýrů je snad stejný.
 Žžena 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:41:07)
Tak vlastnost jsou různé u různých sýrů, i u toho samého sýra a jeho různě tučných variant...
To máš jako různé olivové oleje mají taky různé vlastnosti.
 Sova a dvě sůvata 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:42:59)
Není to třeba proto, že je na vaření poměrně chuťově nevýrazný? Myslím ve srovnání třeba s parmazánem, konkrétně na ty nudle. Na chleba si zase parmazán asi nikdo nenastrouhá a smažený parmazán, to by asi taky nebylo ono.

Viděla jsem jeden díl nějakého Polhreicha, ani nevím, jak se pořad jmenoval, ale tam kritizoval, že se eidam dává na jídla, kde vlastně vůbec být nemusí - ale pochopila jsem to tak, že tam nemusí být žádný sýr.
 Ajlina 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:45:55)
nevím proč by byl špatný,

čím je tučnější sýr, tím je kvalitnější, čím je žlutější a má větší díry, tím je vyzrálejší a lepší, sýry se mají kupovat vcelku a podávat v pokojové teplotě, hnus jsou taveňáky, které jsou staré prošlé tučné sýry rozpuštěné a dosolené a vrácené zpět na trh
 Černá kronika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:43:40)
Proč by měl být zatracovaný? Mě taky chutná, mám raději žlutý, tučnější.A v poslední době mi hodně chutná i gouda.
 Chemik Kalousek 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:44:35)
Eidam je normální druh tvrdého holandského sýra, pokud chcete být hodně mocinky in, kupte si ho místo v tescu pod názvem eidam v spešl sýrárně Kaas met Smaak pod názvem Edammer kaas:-):-):-) a už se nebudete muset stydět.

(samozřejmě jsou výrobci, co jsou i do eidamu schopni narvat neuvěřitelný sračky - odtud zřejmě ta urban legend o tom, že se nesmí zahřát).
 *Niki* 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:44:53)
Nám chutná. Já si dám i jiné sýry, ale mládeži chutná jen eidam a jen v malém množství, nejsou moc na sýry.
 *Niki* 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:46:00)
...doufám tedy, že je řeč o eidamu, a ne o těch rostlinných náhražkách... to je hnus.
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:52:17)
Rostliný jsem nevědomky koupila jednou. :-©
Ale připomněl mi dětství, ty plátkové jahodové žvýkačky. Já fakt cítila jahody.~8~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:56:13)
tak ja ho taky obcas koupim, kdyz neni zbyti..../i kdyz na spagety ho fakt muzu~;)/...ale...jednou jsem ho koupila narychlo na nejake zapeceni do trouby. Polozila jsem platky, zalila slehackou a pekla...vysledek? Zlutohnedy tuhy dekl, vypadalo to jak umela hmota, chutnalo to jak umela hmota......ono to vypadalo fakt jak poklicka....takze pochybuju, ze je to jen syr, spis skrozeny s umelou hmotou...takze uz nezapekam jako vrchni, sypu jen na spagety~;)
 Žžena 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:01:11)
Tohle udělá nízkotučný nebo rostlinný (ani v jednom případě nechápu, jak to někdo může kupovat, děsí mne dnešní móda dvacetiprocentních průhledných sýrů). Normální 45procentní je bez problému...
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:05:54)
Zzeno...jiste to nebyl nizkotucny ci z rostlinneho tuku...psali na tom eidam asi 30% obsah tuku?
Nekupuju levne syry a uz vubec neco rostlinneho co ma napis syr....byl to normalni regulerni eidam. Jsem to dost dlouho zkoumala, neb normalne kupuju syry v nemecku. Bohuzel, ten den byly v lednici jen syry s plisni a podobne a ja chtela obyc. syr. ~d~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:06:42)
aha...tak mozna psali 40%...ja totiz netucne syry nemusim....
 kreditka 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:10:13)
Tak jestli jsi nekoupila něco podobnýho co jednou já, krámská mi tvrdila že je to speciální sýr na zapékání, byl to totální humus - taky jsem ji to řekla, chtěla jsem vidět etiketu toho sýra a vida na prvním místě byl rostlinný tuk, se sýrem to nemělo nic společnýho byla to náhražka, ušetřila jsem pár korun, ale zkazila si celý oběd ~o~
 Tenna /2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:25:25)
Přesně, naše děti výrazné sýry také nejedí, mají nejradši právě Eidam.
 Tenna /2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:48:45)
Nevím o tom, že by byl považovaný za špatný. Možná proto, že je to nejlevnější sýr, tedy nejobyčejnější? Mně od některých výrobců tedy nechutná, bývá přesolený, suchý nebo příliš nevýrazný, ale když se povede, mám ho ráda.
 Černá kronika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:51:13)
Přesolený a tuhý bývá ten červený (ikdyž tak ne vždy), méně tučný, ale žlutý je dobrý.
 zerat 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:54:38)
Pohlraich ho zatracuje a kde? ~e~ Co vím, tak mu vadí, když je dávaný tam, kde má být třeba Pamezán... a že se cpe i tam, kde být nemá... ale jinak jsem neslyšela, že někde řekl, že si nezaslouží být k jídlu nebo tak něco ~a~~d~
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:56:48)
Parmazán je výborný sýr, ale nemůžu ho čekat na těstovinách v pátý cenový
 zerat 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 19:59:44)
No to já se nehádám, ale že vadí Pohlreichovi, že se něco tváří jako já nevím např. italské jídlo a pak je to úplně něco jiného, tak se nedivím, že se čertí ~d~
Já kupuju Eidam 30%, ale nejspokojenější jsme s ním z Globusu. Nevím čím to je, ale Eidam od nich je fakt sýrový - roztéká se, chutná dobře a i se sýrově strouhá, ale kolikrát z Albertu je to divný hnus.
 *S 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:15:13)
Presne tak, Pohlreich narážal na nejaké maso, prikryté plátkom Eidamu, čo vyzeral ako podrážka, niečo ako tu už zaznelo (umelá hmota).

A neznášal, keď mal niekto taliansku reštauráciu a používal lacný Eidam aby ušetril a sypal ho na jedlá, kde človek automaticky očakáva výraznú chuť parmazánu.

 Kudla2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:28:46)
no, Pohlreich si v jedný hospodě dal něco zapečeného s eidamem, pak ten eidam z toho sundal a podržel na kameru - byl to tuhý slitý kompaktní plát velikosti asi tak většího ubrousku - a prohlásil - tohle si dám ještě jednou a můžu si z toho ušít trenky ~t~~t~~t~
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:32:26)
jo Kudlo...houby trenky...ja to mela jako novou poklicku na hrnec....pevne, jak z umele hmoty....dost me to vydesilo, druc jsem bezne pouzivala eidam na takovehle zapeceni....je holt videt, ze jsem ho opravdu dlouho nekupovala....ale jak pisu..na spagety ho miluju a to mame parmesan v lednici stale~;)
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:34:33)
jo Kudlo...houby trenky...ja to mela jako novou poklicku na hrnec....pevne, jak z umele hmoty....dost me to vydesilo, druc jsem bezne pouzivala eidam na takovehle zapeceni....je holt videt, ze jsem ho opravdu dlouho nekupovala....ale jak pisu..na spagety ho miluju a to mame parmesan v lednici stale~;)
 Mickey16 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:40:22)
A nekoupilas omylem nakej light? ten na zapikani neni... to jsem zkusila jednou ~:-D udela to prave tuhou placku.
 Mickey16 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:17:06)
Spatnej neni, na zapeceny veci fajn, ale na testoviny dost blbej protoze se roztece a slepi je do jednoho chuchvalce :-)
 Tenna /2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:27:56)
Ano, takhle bych to chápala, že na některé věci se nehodí.
 Nella+2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:43:35)
To právě miluju:-)
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 20:28:29)
Eidam není nikterak špatný sýr. Je jen špatně používaný.
Naopak svým složením se jedná o kvalitní sýr bez přídatných látek. Ale zásadní je, že se jedná o sýr POLOTVRDÝ!
A proto je špatné používat ho tam, kde má být použit sýr tvrdý.

Existuje totiž řada skupin sýrů a každá skupina má nějaké své specifické použití. Tvrdé, polotvrdé, čerstvé, zrající pod plísní, zrající pod mazem, atd....

Liší se obsahem vody v sušině, obsahem tuku, mírou naštěpenosti bílkovin, obsahem soli, obsahem laktózy... prostě je toho spousta.
A pokud někdo tam, kde má být použit tvrdý sýr (parmazán, pecorino, gouda oud... je jich celá řada) použije nesmyslně sýr polotvrdý, který k zapékání určený není, je výsledek špatný. jenže to není tím, že onen sýr by byl špatný! Jen byl použitý nesprávně!

Polotvrdé sýry mají vyšší obsah vody, nemají dohřívanou sýřeninu, mají často dost vysoký obsah laktózy a menší obsah tuku.. a jako takové se hodí k přímé konzumaci. Často si rozumějí třeba s ovocem.
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:33:06)
Krasny referat o syrech, ale EIDAM PRECE NENI SYR !!!, copak to nevite???? JAka laktoza, kdyz se vyrabi ze ztuzenych pokrmovych tuku, je "zdravy" a bohaty na vapnik holt jako RAMA ci jine rostlinne maslo...
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:37:37)
Můj eidam obsahuje - mléko, sůl a čisté mlékařské kultury.
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:40:05)
to by vysvetlilo, proc se neroztece u smazeni...jako smazeny syr. Kdyz se treba smazi gouda, tak se musi pocitat viceme s tim, ze ma pro smazeni jinou konzistenci~5~
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:43:51)
Nechápu, co má gouda na víc?
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 7:46:23)
Eidam není sýr určený na zapékání. Má vysoký obsah bílkovin, které nejsou příliš naštěpené. Vysokou teprotou "ztvrdnou" a udělají tvrdý dekl.
Mimoto to není vhodné ani ze zdravotního hlediska. Vysoký obsah bílkovin + cukry (laktóza), popř. velké množství cukrů třeba v těstovinách představuje velké množství substrátu pro Maillardovu reakci. A při té vznikají sice látky nám čichově a chuťově libé, ale také ve velké mířekarcinogenní.

Pro vysoké teploty jsou prostě vhodné sýry s velkým obsahem tuku a málo bílkovinami a sýry s bílkovinami silně naštěpenými (třeba ten parmazán).
 Dalalmánek 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 14:15:20)
Angreštko, Ty jsi fakt bedna, jsi chemik, biolog, lékař?
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 19:37:10)
Tarragono, díky ~:-D Jsem něco mezi lékařem a biologem.
 Marťa11 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:41:40)
Jitko, píšeš blbosti

tady si přečti složení eidamu:

http://www.potravinydomu.cz/vyrobce/MILTRA-B-s-r-o_v6228.htm

si zřejmě kupuješ náhražku eidam... nikoli eidam
 kreditka 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:02:19)
Mňam to je můj nejoblíbenější sýr, hernajs, jdu do lednice ~w~
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 8:01:21)
Jitko, plácáš absolutní ptákoviny.
Eidam je polotvrdý přírodní sýr holandského typu. Obsahuje jen mléko, sýrařské kultury a sůl.

To, co je označeno jako "sýr" ani nic jiného obsahovat nemůže, samozřejmě nepočítám třeba koření a bylinky v bylinkových ochucených sýrech, nebo přísady jako smetana apod.
Zkus si ho doma vyrobit. Není to žádná věda.

Nesmyslné přídavky obsahují věci označované jako "sýrový výrobek", protože ty nesmějí být označené jako sýr. Sýrový výrobek bych já sama nestrčila do pusy, to je skutečně pěkný chemický koktejl. Sýrovým výrobkem je velmi často taková ta věc v plátcích, kdy každý plátek je zabalený zvlášť v celofánu a celé je to takové čtvercové. Asi víte, co myslím.
Ve velké míře se toto vyskytuje v Anglii, pokud se podíváte na obal, je tam napsáno obvykle "obsah sýra 20%". V ČR je tohle dovozové, tudíž drahé, a zas tolik se toho nevidí. U nás v sámošce mají pouze jednu odrůdu takového "sýrového výrobku".

Eidam se stal jakýmsi hraničním kamenem "těch, co jedí kvalitně" a "těch, co žerou hnusy". To je ale tak neuvěřitelná hloupost přece! Eidam je zcela normální kvalitní sýr, jen ho prostě někteří cpou tam, kam nepatří, a pak se eidam stává nedobrým a přeneseně symbolem nedobrého a nekvalitního jídla. Za to ale on sám jako sýr vůbec nemůže, za to můžeme my svou hloupostí, když si nedokážeme na obalu přečíst "přírodní polotvrdý sýr" a nacpeme ho tam, kde recept uvádí sýr tvrdý. Nebo asi někteří hostinští svou chamtivostí, protože eidam patří k levnějším sýrům.
Vina eidamu to ale není. Když zapečením eidamu na kusu masa vznikne to, čemu Pohlreich řekl střih na trenky, tak je to stejný princip, jako bychom se divili, že se z písku nedá postavit most přes Dunaj. Písek je dobrý stavební materiál, ale ne pro stavbu mostů.
Eidam je dobrý sýr, ale ne pro zapékání.
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 8:16:50)
Angrešt, super~R^.
jen detail. sušina´je vše kromě vody. A má dohřívanou sýřeninu, ale nízko dohřívanou tvrdé sýry se totiž dělí na s nízko (EIDAM) a na s vysoko dohřívanou sýřeninou (PARMAZÁN)
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 8:25:56)
Aha, díky~:-D , tak to nevím, že eidam je dohřívaný.

Ale polotvrdé i tvrdé sýry nejsou jen nízko- a vysokodohřívané, jsou i nedohřívané. Je to většina francouzských s AOC, je to podmínkou AOC, to nedohřívání a tvrdnutí pouze zráním.
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:23:48)
Ještě jsem vzala do ruky "odbornou" literaturu a to dělenění sýrů v běžně dostupné literatuře je dost hrůza, ale Eidam je rozhodně tvrdý sýr ne polotvrdý (Tím termínem si vůbec nejsem jistá, ale je pravda, že maturita je daleko).A teď to nemám čas hledat a navíc se terminologie za ta leta mohla i změnit.
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:30:37)
jahalo, členění sýrů je děs běs. Používám členění francouzské, protože tam je sýrů hodně a do každé skupiny se jich dá zařadit nějaký reprezentativní soubor :) A právě francouzské členění sýry polotvrdé a tvrdé používá. Polotvrdý třeba některý tomme (ale některé jsou délezrající a už se řadí k tvrdým), tvrdý třeba cantal. Třídění prý podle obsahu vody. Ale třeba už je to zas nějak jinak, já to hledala před několika lety, když jsme se sýry začínala.

Na eidamu je napsáno na obalu přírodní polotvrdý sýr holandského typu. Tak z toho beru, že je polotvrdý, když to na sebe sám žaluje. Ale třeba píšou něco divně, já fakt nevím, nejsem v tom nijak extra orientovaná, nepřipadá mi to pro domácí potřebu tak zásadní.
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:57:42)
v knize píšou 6-8 týdnů. teď musím jít. pokud máš zájem napiš na mail pod nickem. a já až budu mít čas pohrabu se v těch marturicních otázkách. Odborník už nejsem od maturity v oboru nedělám, ale pár jich mám na "drátě"~;)
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:43:30)
Eidam očka nemá, to bylo jen takové všeobecné. Jako zase madelaim čím větší tím lepší ono je to fakt složitý, jinak to dělení je fakt strašný já narychlo šáhla po Průvodci světem sýrů a tam je mezi tvrdými ~d~
 Len 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:10:56)
Ja si teda nemyslim ani nahodou, ze je eidam spatny syr, ja osobne nesnesu cheddar, pokud je jiny, nez jemny, takze tu za eidam platim tezky penize~t~

Jinak Italu znam spoustu a ze by si masove sypali parmazan na testoviny, to teda ani nahodou.
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:28:20)
Proc????
PROTOZE EIDAM VUBEC NENI SYR!!!!
Je to ALTERNATIVA, tedy cesky "nahrazka" vyrobena z rostlinneho tuku, mam alergii na mliko, ale eidam muzu, no zadny zazrak, syry se delaji z mleka, ale eidam se s mlikem ani nepotkal, je to holt takova "RAMA MASLO"~d~

Zagoogli si a uvidis treba tohle...:

Klamání se souhlasem předpisů
14. října 2005 11:00
Co to je? Jmenuje se to Eidam, tváří se to jako sýr, má stejný červený kabátek jako všechny ostatní tvrdé sýry, které leží na regále hned vedle, a přece to sýr není. Hádanka jako z dětské knížky.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/klamani-se-souhlasem-predpisu-dkw-/test.aspx?c=287095
 neznámá 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:35:22)
Tak to znám jiný eidam, ten můj vyrábí mlekárna.
 KlaudieS+M+E 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:35:48)
Hm, ale tam není řeč a normálním eidamu, ale o nějakém "eidam alternative", který na první pohled vypadá jako obyčejný eidam.~d~
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:02:19)
No hadat se tu nehodlam, neziju v CR a Eidam bezne nekupuju, jen vim, ze i kdyz syry nesmim a nejim je, tak ten eidam, co se tvari jako syr a v regalech se syrem normalne lezi, jsem koupila a jedla... nejaka pismenka o tom, ze je to nahrazka jsou vazne malinka, jen to EIDAM je hodne velke, takze se nachyta asi dost lidi, co bez bryli nevidi~d~
 Lenka 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:03:15)
Jitko plácáš úžasný hovadiny:-):-):-)
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:08:02)
No to bude asi tim, ze u nas tady mame jen Bergbaron ci Almkönig a pijeme k tomu modry Schilcher ~d~.

Koupila jsem si holt nahrazku a zasla nad tim, ze se to vali v chladicim regale mezi syrama...
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:09:55)
Takze ani vase renomovane kuchare nesleduju a asi bude lepsi, nez tu placat hovadiny, jit si pokecat nekam, kde jsem v obraze, pardooon, zasvecene krajanky~3~.
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:14:13)
jitko...no, ale ty ted mluvis o syrech~;)....
ja za nejlepsi cesky syr povazuji madelant....ale teda eidam urcite ne, i kdyz ho mam na tech spagetach fakt rada~;)
 Marťa11 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:44:09)
já proti eidamu nic nemám...

když dělám špagety po italsku dávám parmazan, když je zapékavám se zelím a cibulkou tak jedině eidam...

a na čertsvý rohlík jedině eidam!!! a k tomu okurku kyselou ~s~
 AVET 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:55:31)
Nestrádám a eidam kupuju a kupovat budu. Jestli je špatný podle nějakého kuchaře, tak je mi to šumák. Byl-li by špatný ze zdravotního hlediska, řešila bych to. Takhle nemám jediný důvod se ho vzdávat.
 uhugo 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 21:59:56)
Eidam je sýr jako každý jiný. V místních podmínkách je ale nejšizenější (což neznamená, že se nedá koupit dobrý eidam).
A samozřejmě se k něčemu hodí a k něčemu ne. K nudlím bych si ho nedal (většinou nic, občas nějakou obdobu parmazánu), ale k českému rizotu z bůčku a dlouhozrnné rýže (nebo flekům, když už jsme u těch nudlí) se celkem hodí.
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 8:12:12)
Eidam není šizený. Jeho nižší cena oproti tvrdým sýrům je daná tím, že je to polotvrdý sýr, tedy vyzrává pouze krátkou dobu (kolem 3-4 týdnů, pokud vím). Tvrdé sýry zrají velmi dlouho (měsíce až roky) a jejich uložení ve vyzrávacích prostorech s regulovaným klimatem je silně prodražuje.
Vstupní suroviny pro eidam i tvrdý sýr (v Čechách třeba Gran Moravia) jsou totožné.
 Jaana2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 9:12:54)
Angrešt je vidět, že víš o čem píšeš. Můžu se tedy zeptat? Dá se nějak na pohled poznat, že eidam(cihla) bude i chuťově dobrá? Někdy je žlutší, někdy bledší, někdy je to úplně bílé a pořád je to eidam ( dle popisu, ne ten sýrový výrobek, na to dávám bacha) a i když má stejně tuk , buď 40 nebo 30%, tak i ve stejné katagorii se děsně liší, někdy je i nahořklý, to se skoro ani nedá jíst. A ještě jedna věc - poslední dobou se mi párkrát stalo, že v lednici se na nm udělala plíseň, nevím jak to popsat, takové bílé nic , ale na první pohled jasné, že není něco v pořádku. ALe to byl v lednici třeba tři, čtyři dny, uchovávaný tak jak vždy - dřív se to opravdu nikdy nestávalo. Je to třeba tím, že v obchodě ho mají "po záruce" a vlastně prodávají starý a ten je náchylný?ˇ Díky
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 9:53:34)
Sýry mě zajímají, protože si je doma vyrábím, profesně s nimi nic společného nemám:)

Žlutost/bělost souvisí s obsahem karotenoidů v mléce. Proto v zimě bývají sýry bledší. Stejně jako třeba vajíčka, to je tentýž princip, málo zeleného krmení s karoteoidy.
Není to tedy žádný výraz kvality sýra, spíš vstupního mléka. A v zimě je bledé mléko normální, mám mléko od babiččiných dobytčátek a taky jsou prostě v zimě moje sýry bledší.
Někdy se sýry uměle dobarvují - typicky třeba čedar, proto je oranžový. U eidamu dobarvování není obvyklé, ale pokud by byl dobarvený, bylo by to na obalu. A eventuální dobarvení karotenem je neškodné. Někdy se barví sýry také košenilou, která je také neškodná, ale někdo na ni může být alergický.

Obecně chutnější jsou sýry s vyšším obsahem tuku. Prostě proto, že většina aromatických látek je rozpustných v tucích, takže tuk je určitým "nosičem chuti".

Bílé "nic" na povrchu nevím přesně, co myslíš. Při delším skladování se můžou na povrchu sýrů (nebo i v hmotě sýra, to je považované např. za vadu u parmazánu, protože to v něm pak křupe) srážet krystaly laktózy a nějakých solí bílkovin (tomu už nerozumím, nejsem potravinářský chemik) a ty jsou taky bílé. To je neškodné. Ale nemá to vzhled plísně.
Plíseň na neplísňovém sýru je vždycky špatná a je to jasný adept na odpadkový koš. Plesnivění určitě může souviset se skladováním v obchodech. Stačí, aby eidam skladovali pohromadě s nějakým plísňovým sýrem (běžný jev v lahůdkářských pultech) a plíseň tento sýr kontaminuje a "nakazí". Byť vyroste až později, ale spory už v sýru jsou chycené. A ještě hůř se to může kontaminovat nějakou plísní třeba z brambor nebo co já vím jakým hnusem, o skladování v obchodech si iluze nedělám.

Nahořklost sýrů může mít 2 příčiny. První je mikrobiologická - nějaké nežádoucí bakterie kontaminovaly sýr při výrobě nebo už hotový někde v obchodě a způsobily tu nahořklost.
Druhou příčinou může být předávkování syřidla při výrobě sýra.

Jak poznat na pohled kvalitu sýra, to nedokážu říct. Když je neoschlý, neokoralý, prostě vypadá normálně, tak jeho chuť se nedá předpovědět. Něco napoví čich, jenže v obchodě není očichávání sýra zrovna běžné:)

Já jsem si prostě vyzkoušela několik značek a držím se teď eidamu myslím od Milko (je na něm obrázek myši) - není hranatý, ale oválný; a pak eidamu z Globusu (jejich řada). Chutnají mi. Ty, které mi nechutnaly, jsem přestala kupovat. Ale to neznamená, že tyhle dva jsou absolutně nejlepší - prostě jen vyhovují mé chuti. Ten globusový hlavně proto, že je míň slaný.

Zahraniční sýry kupuju v sýrárnách a tam je samozřejmostí ochutnávka před nákupem, takže si prostě vyberu, co mi chutná, a to si koupím.

 Jaana2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 11:38:43)
Angrešt díky, doopravdy děkuju. Je to zajímavé. Nemáš náhodou nějaké své stránky? Sice bych si sýr nevyráběla, ale už jen pro tu informaci to za to stojí. Mléko si chodím kupovat do automatu nebo k místnímu zemědělci ( ale to mám z rukx, tak to jen někdy), ale právě obyč cihlu děti mají rády do školy. Jo, ta "s myší" je dobrá :-), tu také kupuji, balenou. Krájenou už se skoro bojím koupit a to chodím do obchodu, kde je velký pohyb lidí, ale přijde mi, že tam je to sázka do loterie a přestože není drahý, tak mi je líto ho pak vyhazovat, když není dobrý
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:01:41)
jaano2, to je komplikovaný a co druh sýra jiné,masa by měla být jednolitá, jedné barvy od kraje do středu pokud jsou tam očka tal pravidelný tvar menší a lesklá. Bílý prstenec kolem kůry je důsledkem špatného prosolení, plísně na sýru neplísnového typu je nepřípustná. musela bych, najít maturitní otázky abych byla kontrétnější a neznemožnila se před sebou. Angrešt je ~R^
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:25:29)
Jahalo, díky za informace (a taky za pochvalu~:-D ), sýry mě zajímají, ale jen jako koníček, tak jsem ráda, když narazím na někoho "od fochu".
V eidamu jsou přípustné dírky? To mě překvapuje, nikdy jsme ho snad díratý neviděla. A nevíš, jak dlouho zraje? Vím, že některé mají zkracovanou dobu zrání a jsou to pak takové ty chuťově slabší. Jenže jak by to správně být mělo a které to splňují? Nevíš?
 & 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 14:37:36)
Anrestko, ja v tom nejsem odbornik vubec, ale v Holandsku se prodava jako bezny Eidan 40% a vypada a chutna jinak nez ten Cesky bohuzel..~:( I je docela levny oklo 4 eura za kilo} 30% je v podstate spcialita a je drazsi..

Jinak se tu syry deli podle ulezeni mlady, ulezeny stredne... Nevim jestli eidam, ale Gouda urcite..
Je to to same jako deleni na tvrdy a polotvrdy?
 Anni&Annika 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 16:48:16)
H&M...kdyz bezne kupuju eidam, tak v nemecku /a fakt chutna jinak/ a ten mi pri zapekani tu umelohmotnou poklicku neudelal~d~
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 19:34:50)
V Holandsku by se měl prodávat spíš asi Edam?, což je "předobraz" eidamu.

On eidam je proto uváděn jako "sýr holandského typu" nebo někdy "sýr eidamského typu".

Je jiný, než ten holandský. Mně víc chutnají ty holandské, myslím, že trochu déle zrají.

Mladý>vyzrálý jsou jiné kategorie než polotvrdý - tvrdý.
Polotvrdý - tvrdý je dané obsahem vody.
Mladý - vyzrálý dobou zrání.
Ale během zrání sýr ztrácí vodu, takže se to často může překrývat, mladý sýr být polotvrdý a vyzrálý tvrdý. Není to ale pravidlo. Někdy je mladý už taky tvrdý, když je lisováním zbaven hodně vody.
 & 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 20:44:35)
Jasne Edam.:-). je v dys.. jak poleno, jeste ziji dvojazycne. Ja uz si nejsem jista vubec nicim, jak se co pise, vyslovuje se to stejne..:-)

Ale je fakt ze ty vyzralejsi syry jsou tvrdsi..
 Jaana2 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:42:05)
Bílý prstenec kolem kůry

jo to bude asi ono. Jenže se to udělá až doma , když to nesu z obchodu, tak je "normální".

občas se dírky v eidamu objevují, ale malé, drobné a málo
 Jahala. 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:45:47)
pod kůrou nebo na kůře, ten co jsem popisovala já je v mase pod kůrou
 angrešt 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 12:13:21)
Jaano, já sama nejsem zrovna velkokonzument eidamu, mám raději jiné sýry. Ale opravdu nemám ráda, když je neprávem odsuzován na základě naprosto nepravdivých řečí o umělé hmotě, obsahu rostlinných tuků a kdovíčeho - tak v takových situacích ho hájím:)

Své vlastní stránky nemám, nejsem žádný velkoproducent, jen si tak občas doma hraju~:-D. Ale kdysi jsem psala článek o výrobě sýra na stránky pana Cuketky. Měl by být tady http://www.cuketka.cz/?p=2069 ale je možné, že se nezobrazí, Cuketka dočista překopal web:) Kdyžtak z jeho hlavní stránky se dá vyhledat Výroba sýra.

 kreditka 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:00:18)
Já jím jedině eidam, někdy vyjímečně ementál, to co někteří považují za vrchol lahody - mozzarela apod. mě nic neříkají nechutnají mě. Mám už osvědčenou značku u eidamu a kupuju jen tu - celá šiška nám vydrží max. 3 týdny ~t~
 Ina 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.3.2011 22:02:47)
Eidam jím a kozu nepozřu, z kozy tedy nic, žádný sýr.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(5.3.2011 9:53:09)
Eidam nevyhledávám, mám ráda výraznější chuť, ale třeba dcera jiný sýr nedá do pusy, všechny jí smrdí, Eidam by mohla jíst na kila~;).

Suchá vína jsem začala pít z donucení, protože nesmím nic sladkého, a už jsem si i zvykla, ale dobrovolně bych asi pila něco jiného.
 hnus 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.9.2011 8:27:57)
no tak musím povedať že včera som si kúpil český eidam a bol strašne nechutný! Milujem svk eidam a chcel som ochutnať ten český. Mal horkastú chuť, proste nemal nič z pravého eidamu. Už si ho nikdy nekúpim.~f~
 hnus 
  • 

Re: Proč je eidam špatný sýr? 

(4.9.2011 8:29:39)
no tak musím povedať že včera som si kúpil český eidam a bol strašne nechutný! Milujem svk eidam a chcel som ochutnať ten český. Mal horkastú chuť, proste nemal nič z pravého eidamu. Už si ho nikdy nekúpim.~f~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.