| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?

 Celkem 37 názorů.
 Piggy 


Téma: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 14:51:37)
Dělávám vánočku, je moc dobrá. Problém je, že je tvrdší a zdá se mi malá (přitom tvarově vypadá docela dobře..). S těstem (tak moc nenakyne, kyne pomalu) při válení nudlí se nepracuje moc dobře, rozinky a mandle vypadávají a kde je shluk mandlí, tak těsto je sušší.. Někde je chyba, ale nevím, kde... (moc másla nedávám cca 35g na 500 g mouky), studené suroviny také ne..)
Rozmýšlím , zda z 500 nebo z 600 g mouky budu péct.
Koukala jsem se na internet na pár receptů, liší se ale, tak nevím:
1. jaká mouka - polohrubá či hladká, je tam nějaký rozdíl a jaký? Co ze 1/4 špaldová či žitná mouka?
2.dělám kvásek zvlášť (droždí falafel se slonem) a pak přidávám do těsta, máslo nakonec. Kdy tam dát žloutek (nebo celé vajíčko?), do suchého těsta před přilitím kvásku, do kvásku, či kdy? Kolik mléka na 500 g mouky?
3. jak moc se vám zvětšuje objem při kynutí? Jak dlouho? V některých receptech píšou i přes noc (při větším množství těsta - to je ale kolik mouky?) a jinde o 2 hod kynutí a už se peče... Intezivní hnětění těsta - ano-ne? Co je akorát tuhé těsto?
4. kdy nejlépe přidávat rozinky a mandle do těsta?
Díky za všechny poznatky a tipy..více si přečtu až večer
 Pole levandulové 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:04:52)
Dám si suché a prosáté suroviny do mísy, bokem udělám kvásek, pak přidám do té mísy vajíčka, máslo a kvásek a nechám robot, ať to zpracuje. Když je těsto správně udělané, tj nelepí se a drží pohromadě, je lesklé, dám na teplé místo kynout pod utěrku. Po cca hodině přidám až mandle, rozinky a kandované ovoce, nechám promíchat a dám opět kynout tak na půl hodiny. Potom upletu vánočku, kterou ještě na plechu nechám tak dvacet minut kynout, než jí dám péct. Po upečení hned potírám rozpuštěným máslem a cukruji. Mám recept od mé babičky a vyjde mi pokaždé stejně. Pokud dávám sušené droždí, vmíchám ho hned s těmi suchými surovinami a pak přidávám to vajíčko a máslo s mlékem /mléko trochu přihřeji/.
Recept: 600g hladké mouky, 100g práškového cukru, 150g másla, 2 vejce, špetka soli, na kvásek 20g droždí a 250ml mléka. Vanilka, citronová kůra. Po prvním kynutí přidat 100g mandlí, rozinek, kandovaného ovoce dohromady. Před pečením potřu rozehřátým máslem, po upečení taky a pocukruji ještě teplé. Krájím až druhý den. Peču v dobře vyhřáté troubě, někdy v půlce přikryju pečícím papírem, aby se mi neožahla.
 DaVinci 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:29:44)
Podle mě vánočka potřebuje více tuku než dáváš. Vždyť je to jednou do roka, tak se rozšoupni :-) Jinak já používám jen sušené droždí, mám s ním ty nejlepší zkušenosti. A nechám klidně kynout přes noc. Když je třeba nízký tlak nebo žiješ ve větší nadmořské výšce, těsto kyne jinak.
 Len 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:34:10)
Zda se mi to malo masla, podivam se do sveho receptu, ale mam dojem, ze ho tam mam tak 3x tolik.

Jinak ja delam v chlebopecce, ac mam robot, ta pecka podle meho dela lepsi sladke kynute testo. Rozinky dva dny macim v Baileys a pak je dam hned na zacatku michani, ono je to jakoby trochu rozstrouha, jsou v celem teste a nebrani to valeni pramenu. Mandlove moucky davam trochu, jinak cele mandle mezi prameny a navrch.
 Len 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:37:34)
Tak na 750g mouky tam mam 150g masla. Delam vetsinou jen z pulkila, takze 100g. Tvrda teda neni vubec.
 Koulička M 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:44:40)
Vánočku dělám hodně tučnou, mám recept ze tří druhů tuku, rozinky a mandle dávám hned. Do mísy dám sypké včetně droždí, pak rozehřáty tuk, mléko a vejce, hnětačem uhňácám až se to nelepí a je to lesklé a nechám kynout. Tím že je těsto tučné, kyne dlouho a několikrát ho cca po 2 hodinách ještě prohňoucám. Dá se říct, že zadělávam ráno a večer peču. Nebo opačně. Je to z půul kila mouky a je z toho obr vánočka naštorc na plech. Peču dlouho, nejprve chviličku horké, pak teplotu ztlumím a pak zase nakonec připeču. Je to pořádně těžká velká a mňam vánočka.
 K_at 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 16:55:34)
Kouli, jestli je to takova hutna mokra vanocka, nedala bys recept???
 Koulička M 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 20:06:33)
zkusím ho najít. Je to recept z časopisu, z Apetitu, ještě z doby, kdy tomu šéfovala Dita (newvím jak dál)

Je to z půl kila mouky (mám pocit půl hladká půl polo) vejce+žloutek? Klasicky droždí, cukr, špetka soli, mléko a tuk je máslo a sádlo a lůj (je to recept od babiček prý) takže já místo loje davala olej, už si nepamatuju, čím ho nahrazovala v receptu. Myslím tím olejem. Protože sama bych si to nevymyslela.

 K_at 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 21:16:43)
Kouli, dik.
 Marika Letní 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 17:07:23)
Já peču podle Kuchařky pro dceru - na půl kila mouky deset deka másla. A trochu těsto vylepšuji sádlem a zázvorem.

Tohle píše autorka: "Čím víc tuku v těstě, tím hůř kyne. Proto je tak důležité, kdy tuk do těsta přidáte. Pravidlem je, že se mají nejdřív přidat do těsta všechny tekutiny, pak až rozpuštěný tuk. Kdybyste to udělali obráceně, tuk by se nasákl do mouky, obalil její částečky, uzavřel je a mouka by pak nemohla dobře bobtnat."

Jo a na dávání mandlí do těsta jsem se vybodla už před lety, hrozně se to trhá, stačí ty rozinky, ale ty to tak nenaruší. Mandle dávám celé na povrch vánočky, tak ošizeni nejsme. Naopak máme to tak radši.
 neznámá 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 17:15:59)
A ještě nedávat máslo úplně rozpuštěný, tekutý, ale jen povolený.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 17:25:14)
Ano, tuk nakonec, mandle až navrch. Rozinky zaválím až po hnětení (namočené, aby vlhkost uvolňovaly do těsta, a ne ji z těsta vytahovaly.

Těsto zadělám nepříliš tuhé, tuhá vánočka je suchá. Když to přeženu a mám to moc měkké, tak kousky před pletením rozválím válečkem a stočím jako rohlík (pak rukama uválím na potřebnou délku). Těsto tím zpevní, i když je v něm víc tekutiny.
 Stáňa * 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 18:39:15)
Jaké "všechny" tekutiny? Je tam mléko na kvásek a pak vajíčka. Někdo přidává do kynutého těsta trochu rumu.

Máslo (někdy rozpuštěné, někdy jen povolené) dávám před moukou. Kyne mi dobře, v kuchyni, kde je cca 20 stupňů. Ráno zadělám, odpoledne peču.

Mám recept z Kuchařky naší vesnice, kde jsou dva druhy vánočky: obyčejná a jemnější. V jemnější je 100g tuku na 500g mouky. Moje mamka dělá tu obyčejnější a pak si ji mažou máslem. Naše rodina vyžaduje tu tučnější.
 Marika Letní 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 21:07:04)
Tekutiny: kvásek, mléko, žloutky, rozpuštěný tuk
 kachna_ 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 17:31:12)
frknu to k sobě, smíchám, někdy se povede, někdy ne :-)
 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(5.12.2018 18:07:00)
Taky myslím, že tam máš moc málo másla. Jinak:
Mouka hladká - polohrubá, obojí je možné, obecně bych řekla, že z polohrubé bývá méně hutný výsledek, ale rychleji se vysouší. Pokud přidáš celozrnou, bude to nejspíš chtít o něco víc tekutin.
Pořadí surovin nehraje zásadní roli, máslo nakonec je nejpraktičtější, nejhůř se zapracovává, ale nestojí to na tom, důležité je zpracovat to do homogenní hmoty. Spíš se snažím, aby měly stejnou teplotu, líp to pak pracuje, ale jde v podstatě jen o čas.
Vejce - dávají se spíš žloutky, s bílkem je to sušší. Dávám rovnou do mouky, ale je to jedno, lze i do tekutiny.
Množství mléka se odvíjí od množství tuku, případně vajec, čili od receptu. Když máš málo tuku, musíš přidat na tekutinách.
Objem se u těžších mastných těst nezvětší tolik, ale ty tam toho moc nemáš, takže bych očekávala, že by to mělo dát ten běžný doporučený dvojnásobek (při větším podílu celozrnné to bude méně). Doba kynutí se opět odvíjí od množství tuku plus další faktory, já se řídím vzhledem těsta, ale u těch těžkých se to hůř odhaduje. Každopádně malá hutná vánočka ukazuje na to, že to kyne krátce. Akorát tuhé těsto - řidčí těsto bývá vláčnější, ale záleží, s čím jsi schopná se poprat. Obecně máslová těsta jsou o něco tužší než netuková. Vypracovaný by to mělo být dobře.
Rozinky dávám na konci a dobře zapřekládám, nemám ráda, když jsou moc rozpatlaný, což hrozí při dřívějším přidání. Taky je možnost zastrkat to až při splétání mezi prameny.
 Koníček mořský 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 8:20:21)
Kynuté těsto chce hlavně teplo a dost času. Je logisticky "náročnější".
Já si zapnu troubu na minimum, na chvilku, a vytvořím si teplé prostředí. Dám do mísy droždí se lžící cukru, rozetřu do tekuta, přidám trochu teplého mléka a dvě lžíce mouky, udělám řídké těstíčko (kvásek) a dám do teplé trouby vzejít (nakynout). Mezitím si v kastrůlku ohřeju mléko, dám do něj rozpustit tuk, špetku soli, když zchladne rozmíchám v něm i vejce. Vyndám mísu z kváskem a střídavě přidávám mouku, rozinky, mandle a mléko se surovinami, prohnětávám. Když je vše spojeno, začne posilovna a ručně hnětám. Když už ruka hrozí upadnutím, zapojím muže. Když už nás to nebaví, propracované těsto propíchám koncem vařečky, popráším moukou, zakryju utěrkou a dám kynout do teplé trouby. Občas se s ním pozdravím a propíchám zase vařečkou - dostane se tam vzduch a krásně a spokojeně si kyne. Asi po dvou hodinách vyndám vykynuté na vál, zpracuju, dám na pomaštěný plech zase dokynout (už venku). Pak pomažu vejcem, posypu mandlemi. Troubu dám na 200 C, vrazím do ní vánočku a hned ztlumím na 150 C. Peču do intenzivně zlatova, píchnu špejlí zda je hotovo (nic nelepí), vyndám a jsou Vánoce.
 neznámá 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 8:24:56)
Vykyne i v chladu, jen potřebuje více času, ale pomalé kynutí třeba v ledničce se projeví na lepší chuti pečiva.

Léta peču vánočky tak, že zadělám večer, vrazím do ledničky, umotám ráno, dle potřeby opět vrazim do ledničky nebo nechám kynout v teple a nikdy nebyl žádný problém, naopak vánočka je chutnější.
 Koníček mořský 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 8:30:54)
Asi ty kvasinky tedy moc rozmazluju ~;) Díky za zkušenost.
 Anadar 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 9:46:48)
Myslím si ,že důležité je dlouhé vypracování těsta a pomalé kynutí za pokojové teploty.
Rozinky a spol.přidávám až po upletení jednotlivých vrstev.Rozinky natlačím do copů a mandle vkládám do mezer.
nechávám ještě kynout na plechu,aby se po upletení těsto zase zvedlo.Z hlavy si těsto nepamatuji,ale vím,že na 500 g mouky dávám nějakých 125 g másla a dvě lžíce sádla.Ono těsto s míň tukem lépe kyne,takže pokud si myslíš,že že máš hubenou vánočku,mělo by to být spíš k užitku.Příznivci hladké a polohrubé mouky jsou v rovnováze,já peču z polohrubé,ale občas i z hladké a výsledky jsou stejné.
 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 9:50:26)
Jo, to je pravda, důležitý je i to druhý nakynutí na plechu, v případě vánočky zvlášť. Opět to může být dost dlouhý.
 Piggy 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 9:53:39)
Moc díky všem za recepty a postřehy. Zdá se, že musím vyřešit množství mléka a másla..
Dělala jsem to z hrníčkové kuchařky (na vánočku i mazance) - na 3 hrnky mouky polohrubé (cca 450 g) to mělo být půl hrnku mléka a 1/8 másla (tj.cca 32g z 250g kostky)...hmmm
Mám dodatečné otázky:
1. Mmch, tam kde dáváte více másla do těsta, nemáte trávicí potíže? Máme v příbuzenstvu slabší žlučníky, takže musíme na to dávat pozor..
2. Pokud zjistím,že těsto je moc tuhé, lze přidat dodatečně vlažnou mouku nebo to musím odhadnout dobře již na začátku?
3. někde jsem četla, že kynuté těsto se nemá moc hníst, ale vy to hnětěte dost i s roboty... Jak to je? Hodně hníst na začátku a pak už jen málo až před pletením vánočky??
Ještě jednou díky!

 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 10:20:27)
Množství tuku - na rohlíky dávám 2 velký lžíce sádla, to bude asi i víc než 32g (nějak jsem se nikdy neobtěžovala to vážit). Vánočku dělám cca z 90-100g na půl kila (míchám sádlo s máslem), ale jíme jí obvykle jen tak suchou. Pokud je zvykem jí mazat bude méně asi lepší, ale po 70g bych asi nešla, aby to byla ještě Vánočka. Trávicí potíže nemáme, vždyť nikdo nejí celou vánočku.
Do tuhého těsta lze tekutinu dodat, ale přidávej po malých troškách a vždy nejdřív dobře zapracuj. Já udělám důlek a do toho trošku naliju, uzavřu a propracovávám. Nelej to na těsto, jinak to akorát budeš honit v loužičce. Ale je to pakárna, takže já raději dám víc rovnou a případně přisypu mouku, pokud je to moc řídký.
Moc se nehněte z celozrnných muk, tam jsou obecně lepší trochu jiné postupy. Bílou dobře propracuj při zadělávání, ale při zpracovávání již vykynutého těsta to chce šetrný přístup a moc na to netlačit a nebušit do toho. Spíš tak nějak těsto překládat než hníst.
Překynuté těsto zřídne a nedrží tvar, má tendenci se rozlít. Ať už při kynutí, pokud není ve formě, nebo následně v troubě. Takže když se to rozplizává, tak už je to moc.
 Len 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 10:27:19)
Taky musim zkusit dat sadlo, davam ho do buchet a je to docela rozdil, hlavne v tom, jak dlouho pecivo vydrzi jako cerstve.

Jinak taky nemazeme vanocku nicim, to jsem poprve cetla az na Rodine, v zivote jsem nevidela namazanou vanocku~:-D
 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 10:32:41)
Sádlo je skvělé, já ho dávám radši než máslo, ale zase ve Vánočce je fajn ta vůně a chuť másla, takže míchám. Sušší Vánočky (já jim říkám konzumní :-)) si máznu klidně i tím máslem, ale raději je prasácky máchám v kafi ~t~ Ale tu a tam si máznu na chuť marmeládu. Ale když je fakt dobrá vánočka, tak škoda ji kazit nějakým mazáním.
 neznámá 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 11:04:29)
Zkus na ni máznout lemon curd, bez toho si zas už neumím představit vánočku já, ale nechutná všem, někomu se křiví pusa.~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 19:09:01)
Není ta osminka másla myšlena z kila? Čtvrtka másla = 250g osminka 125g To bude ten problém. Nemůžeš počítat osminku másla, ze čtvrtky.
 Jahala. 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 19:40:02)
Jo to bude ono osminka másla je půlka normálního tedy 125g.
 Piggy 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 14:52:22)
To by mě nenapadlo, počítat z kila másla. Hm, nikde to nebylo specifikované... Většinou vídám u receptů pro dort či cukroví třeba 1/4 másla, 1/2 másla na várku, tak jsem brala že to je k běžné kostky másla... hmm
Kdo by dával půl kila másla (1/2 másla) že? ~d~
fakt mě to nenapadlo.
A tedy osminka másla (125g) není to moc pro 450-500 g mouky??
 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 15:06:58)
Já myslím, že ženy mají pravdu s tou osminkou. Ono 1/8 kostky a osminka je něco jiného, je to starý označení, babička nás posílala pro čtvrtku másla = klasickou kostku. 125g másla na 500g mouky je běžná hodnota pro tučnější vánočku, nejčastěji se to pohybuje kolem těch 100g.
 Marika Letní 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 16:37:57)
"babička nás posílala pro čtvrtku másla = klasickou kostku"

Jak píše Bouřka, posílali mě pro čtvrtku másla (což byla kostka a já jako dítě neznalé, jsem se podivovala, že to není čtvrtka, ale celé, tak mi to maminka vysvětlila), nebo osminku - to prodavačka rozkrojila právě tu kostku, plácla ji na papír a zabalila.
 Pole levandulové 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 19:09:20)
A nebo nerozkrojila, prodávali to zabalené i samostatně. Cena v pravěku za osminku 5 Kčs, stříbrný obal s modročerveným potiskem:-) Pamatuju si, že jsem v předškolním věku chodila s papírovou desetikorunou pro chleba, máslo a mléko a z toho mi zbylo na lízátko.
 Bouřka 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 19:10:44)
I dneska se dá na osminku narazit, ale už jen málokde :-)
 Fern 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 22:39:01)
mívají osminková másla v albertě - bez laktozy a jsou dobrá~;)
 Marika Letní 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(7.12.2018 16:30:00)
Piggy, není to moc, 100 g másla nebo ta osminka je na půl kila mouky tak akorát. Však diskuze začala, že vánočka je suchá. A to je právě nedostatkem tuku, což se nyní vysvětlilo.
 Marika Letní 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 23:49:41)
Piggy, hníst se má hodně, těsto je potřeba vypracovat do hladka. Já mohu doporučit Kuchařku pro dceru. Vysvětluje u jídel právě takovéhle nejasnosti, co jsou přece všem jasné. No nejsou.

Tady je konkrétně ta vánočka.
https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept/

Osminka másla - myšleno z kila, jak psaly holky.

 Piggy 


Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin? 

(6.12.2018 9:57:52)
Jo a ještě:
Může být těsto překynuté? Jako, že se mělo zadělat/uplést/upéct dřív, že už víc nevykyne?

Jinak v mém receptu jsem měla napsáno, že při větším množství těsta nechyt kynout i přes noc na teplém místě, což je v rozporu s ledničkou.
Tak jsem z toho jelen, to by z mého receptu muselo být těsto překynuté??

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.