5.12.2018 17:07:23 Marika Letní
Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?
Já peču podle Kuchařky pro dceru - na půl kila mouky deset deka másla. A trochu těsto vylepšuji sádlem a zázvorem.
Tohle píše autorka: "Čím víc tuku v těstě, tím hůř kyne. Proto je tak důležité, kdy tuk do těsta přidáte. Pravidlem je, že se mají nejdřív přidat do těsta všechny tekutiny, pak až rozpuštěný tuk. Kdybyste to udělali obráceně, tuk by se nasákl do mouky, obalil její částečky, uzavřel je a mouka by pak nemohla dobře bobtnat."
Jo a na dávání mandlí do těsta jsem se vybodla už před lety, hrozně se to trhá, stačí ty rozinky, ale ty to tak nenaruší. Mandle dávám celé na povrch vánočky, tak ošizeni nejsme. Naopak máme to tak radši.
Odpovědět