Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?
Množství tuku - na rohlíky dávám 2 velký lžíce sádla, to bude asi i víc než 32g (nějak jsem se nikdy neobtěžovala to vážit). Vánočku dělám cca z 90-100g na půl kila (míchám sádlo s máslem), ale jíme jí obvykle jen tak suchou. Pokud je zvykem jí mazat bude méně asi lepší, ale po 70g bych asi nešla, aby to byla ještě Vánočka. Trávicí potíže nemáme, vždyť nikdo nejí celou vánočku.
Do tuhého těsta lze tekutinu dodat, ale přidávej po malých troškách a vždy nejdřív dobře zapracuj. Já udělám důlek a do toho trošku naliju, uzavřu a propracovávám. Nelej to na těsto, jinak to akorát budeš honit v loužičce. Ale je to pakárna, takže já raději dám víc rovnou a případně přisypu mouku, pokud je to moc řídký.
Moc se nehněte z celozrnných muk, tam jsou obecně lepší trochu jiné postupy. Bílou dobře propracuj při zadělávání, ale při zpracovávání již vykynutého těsta to chce šetrný přístup a moc na to netlačit a nebušit do toho. Spíš tak nějak těsto překládat než hníst.
Překynuté těsto zřídne a nedrží tvar, má tendenci se rozlít. Ať už při kynutí, pokud není ve formě, nebo následně v troubě. Takže když se to rozplizává, tak už je to moc.
Odpovědět