6.12.2018 8:20:21 Koníček mořský
Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?
Kynuté těsto chce hlavně teplo a dost času. Je logisticky "náročnější".
Já si zapnu troubu na minimum, na chvilku, a vytvořím si teplé prostředí. Dám do mísy droždí se lžící cukru, rozetřu do tekuta, přidám trochu teplého mléka a dvě lžíce mouky, udělám řídké těstíčko (kvásek) a dám do teplé trouby vzejít (nakynout). Mezitím si v kastrůlku ohřeju mléko, dám do něj rozpustit tuk, špetku soli, když zchladne rozmíchám v něm i vejce. Vyndám mísu z kváskem a střídavě přidávám mouku, rozinky, mandle a mléko se surovinami, prohnětávám. Když je vše spojeno, začne posilovna a ručně hnětám. Když už ruka hrozí upadnutím, zapojím muže. Když už nás to nebaví, propracované těsto propíchám koncem vařečky, popráším moukou, zakryju utěrkou a dám kynout do teplé trouby. Občas se s ním pozdravím a propíchám zase vařečkou - dostane se tam vzduch a krásně a spokojeně si kyne. Asi po dvou hodinách vyndám vykynuté na vál, zpracuju, dám na pomaštěný plech zase dokynout (už venku). Pak pomažu vejcem, posypu mandlemi. Troubu dám na 200 C, vrazím do ní vánočku a hned ztlumím na 150 C. Peču do intenzivně zlatova, píchnu špejlí zda je hotovo (nic nelepí), vyndám a jsou Vánoce.
Odpovědět